© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

2050’ye kadar su kalmayacak

IPCC raporu Pakistan'da gelecek on yıllarda temiz su kaynaklarının tükeneceğini ve bu durumun ülkeyi varoluşsal bir krizle karşı karşıya bırakacağını belirtiyor.

IPCC raporu Pakistan'da gelecek on yıllarda temiz su kaynaklarının tükeneceğini ve bu durumun ülkeyi varoluşsal bir krizle karşı karşıya bırakacağını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) yayımladığı rapora göre, küresel ısınmanın sonuçları büyük ölçüde geri döndürülemez boyutlara ulaştı.

Rapor, Pakistan’ın gelecek on yıllarda temiz su kaynaklarının tükeneceğini ve bu durumun ülkeyi varoluşsal bir krizle karşı karşıya bırakacağını belirtiyor.

Nüfusun çoğunluğu İndus nehrine bağımlı

Pakistan, kutup buzullarının dışında dünyadaki herhangi bir yerden daha fazla buzula sahip. Bu buzullar, dünyadaki en eski ve verimli vadilerden biri olan Hindistan ve Pakistan arasında bölünen İndus Havzası‘nı besliyor.

Pakistan’ın 220 milyonluk nüfusunun yüzde 75’i, İndus Nehri kıyılarında yaşıyor. Ülkenin en büyük 5 kent merkezi, endüstriyel ve evsel su için tamamen bu nehre bağımlı durumda.

İslamabad çaba göstermiyor

  Sputnik Türkiye’nin Al Jazeera’nin haberinden aktardığı bilgilere göre Pakistan’ın, küresel ısınmanın sonuçlarından Maldivler ve başka ülkeler gibi orantısız şekilde zarar görecek ancak buna rağmen İslamabad, geleceğini güvence altına almak için çaba göstermiyor.

Başka hiçbir ülkenin tatlı su için kutup dışındaki buzullara Pakistan kadar bağımlı olmadığı vurgulanan haberde, ülkenin şu anda çevresel zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.

İşler daha da kötüleşecek

Yerel ve uluslararası çevre uzmanları, uzun süredir acil ve sert adımlar atılmazsa Pakistan’da ve Güney Asya’da işlerin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.

Pakistan’ın buzullarının eridiğini vurgulayan uzmanlar, ülkenin suyunun bitmesinin an meselesi olduğuna dair on yıldan fazla süredir uyarılar yapıyor.

Varoluşsal bir krizle karşı karşıya

Başbakan İmran Han, 2018’de göreve geldiğinde, devam eden ormansızlaşma ve iklim değişikliğinin ülke üzerindeki etkilerine karşı koymak için ağaç dikimi projesi başlattı. Fakat yeni ağaç dikimlerinin yüzlerce yıllık yaşlı ormanların yerini alamayacağı belirtiliyor.

Pakistan’ın, iklim değişikliğinin sonuçları sebebiyle varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerinin, ülkenin tek bir sektörünü veya bölgesini değil tüm nüfusun yaşamını ve geçim kaynaklarını tehdit ettiğine işaret ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER