36 doktora suç duyurusu
SAĞLIKKamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesine göre, “Kamu sağlık çalışanlarının, çalışma saatleri içerisindeki zamanlarını kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmetlerinin yürütülmesine ve görevlerinin yerine getirilmesine ayırmakla yükümlü olduğu, çalışma saatleri içinde veya dışında ücretli veya ücretsiz başka iş yapamayacakları belirtiliyor. Yasanın aynı maddesinde başka iş yaptığı belirlenenlerin disiplin suçu işlemiş sayılacakları ve haklarında disiplin işlemi başlatılacağı düzenleniyor. Ancak yasaya rağmen kamuda çalışan birçok doktor ya özel klinikler de ya da özel hastaneler de ikinci iş yapıyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında aldığı ‘kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağına’ ilişkin kararına da uyulmuyor. Tüm bu aksaklıklardan dolayı Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimleri Birliği (KTSÇHB) Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nı yasaları uygulamadığı gerekçesiyle mahkemeye vermişti. Birlik, açılan davanın üzerinden yıllar geçmesine rağmen bir sonuca varılamaması nedeni ile yeni yollara başvurmaya karar verdi. KTSÇHB, tüm devlet hastanelerinde görev yapan başhekim ve klinik şefleri hakkında Kamu Hizmetler Komisyonu’na suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan birlik başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, devlet hastanelerinde görev yapan tüm başhekim ile klinik şefleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
BAŞKA YOLLAR GEREKLİ
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimleri Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, “İkinci iş konusunda Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında verdiği kararın uyulmaması nedeni ile dava açtık. Ancak 1 buçuk yıl geçmesine rağmen bir sonuca varamadık. Bu süreç çok uzadığı için başka yollara başvurmaya karar verdik. Ülke genelinde devlet hastanesinde ikinci iş yapan başhekimler ile klinik şefleri hakkında Kamu Hizmetleri Komisyonu’na ( KHK) suç duyurusunda bulunduk” şeklinde konuştu.
LİSTEDE 36 KİŞİ VAR
Yönetim Kurulu’nda almış oldukları bu kararı Pazartesi akşamı birlik genel kurulunda üyelerin onayına sunacaklarını kaydeden Gardiyanoğlu, onay aldıktan sonra hazırladıkları dosyayı KHK’ya sunacaklarını söyledi. Gardiyanoğlu, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’na göre mesai saatleri içinde veya dışında bir kamu hekiminin ikinci iş yapmasının yasaklandığını, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin 2012 yılı Şubat ayında vermiş olduğu karar ile bu yasağın ortaya konduğunu ifade etti. Gardiyanoğlu şunları söyledi: “Birçok kamu hekimi ikinci iş yapıyor ancak bizim amacımız kişilerle uğraşmak değil yanlış uygulamanın ortadan kalkmasıdır. Şimdilik başhekim ve klinik şeflerinden oluşan 36 kişilik bir liste hazırladık. Tedbir alınmaması halinde tüm ikinci iş yapan kamu hekimlerini de daha sonra listeye ekleyeceğiz. Öte yandan kısa bir süre önce KHK emsal bir karar vermişti. İkinci iş yapan bir doktor kamudan uzaklaştırılmıştı. Biz de bu emsal karar ışığında talebimizin değerlendirilmesini bekleyeceğiz.”
SÜREKLİ BAKAN DEĞİŞTİ
Gardiyanoğlu, 1 buçuk yıl önce hukuk mücadelesi başlattıklarını ancak hukuk sürecinin sürekli baltalandığını belirterek, “Açtığımız dava ağır aksak ilerliyor. Davayı açtıktan sonra geçen süre içerisinde 2 Sağlık Bakanı değişti ve şimdi 3.bakan görevde. Ve her bakan değiştiğinde tanıklar, avukatlar değişiyor ve yargı süreci uzadıkça uzuyor. Tüm bunlardan dolayı KHK’ya gitmeye karar verdik” dedi.
YAS DIŞILIK VARSA OLUR
Gardiyanoğlu, KHK’ya normalde başvurması gereken merciinin başhekimlik olduğunu, kamuda çalışıp ikinci iş yapan doktorları tespit ederek Sağlık Bakanlığı’na bildirmek zorunda olduğunu ancak yasalara uyulmadığı için bu görevin kendilerine düştüğünü söyledi. Gardiyanoğlu, birlik olarak KHK’ya direkt başvuru yetkilerinin olmadığını, şikâyetlerini ombudsman aracılığı ile yapabileceklerini ifade ederek, ombudsman yasasına göre, bir kamu çalışanının yasaya aykırı çalışması halinde bireysel şikayet başvurusu kabul edilebileceğine dair hüküm olduğunu söyledi.
İlginizi Çekebilir