8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları
GÜNDEMKAMU SEN
Kamu Çalışanları Sendikası (KAMUSEN) Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, hükümetten “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme”nin en kısa zamanda Meclis’te kabul edilip yasallaşması talebinde bulundu.
KAMUSEN Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi, “Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma ortamında çalışmanın her bireyin hakkı” olduğuna işaret ederek “İş yaşamının içindeki kişi ve grupları koruyan ve toplumsal cinsiyet temeline dayalı şiddet ve tacize karşı düzenlemeler” öngören bu uluslararası sözleşmenin “en erken zamanda” yasallaşması çağrısı yaptı.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri ve Kadın ve Çocuk Hakları Komite Başkanı Ayşe Özdemirağ, 8 Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklamada bulunarak, “Ayrımcılığa, şiddete, tacize ve mobbinge; sıfır tolerans diyoruz ve tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” dedi.
Özdemirağ, KAMUSEN olarak, “Her insan; ırk, inanç ve cinsiyetleri ne olursa olsun, maddi ilerlemelerini ve manevi gelişmelerini hür ve haysiyetli biçimde, ekonomik güvence altında ve eşit şartlarda sürdürmek hakkına sahiptir” ve “Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma ortamında çalışmak, her bireyin hakkıdır” bakış açısı doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını ve hükümetlere önerilerde bulunduklarını bildirdi.
Özdemirağ, bu bağlamda, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2019 yılında Cenevre’de 100. Yıl konferansında yayınladığı 190 sayılı “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme”ye işaret ederek, söz konusu bu sözleşmenin “genel olarak bütün iş yaşamının içindeki kişi ve grupları korurken ayrıca toplumsal cinsiyet temeline dayalı şiddet ve tacize özel vurgu yapıp özel düzenlemeler öngördüğünü” belirtti. Özdemirağ, bu sözleşmenin en erken zamanda Meclis’te kabul edilmesini istedi.
“İş güvencesinin olmadığı, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı dönem ve yerlerde şiddet ve taciz de arttığına” işaret eden Özdemirağ, “Sözleşme bu anlamda kayıt içi kayıt dışı, özel ve kamusal tüm sektörleri kapsıyor, işveren işçi ayrımı yapmayarak işletme itibarı ve verimlilik üzerindeki olumsuz etkilerinin de olduğuna dikkat çekmektedir. Konuyu bütüncül ele almaktadır. Kadınlar, kız çocukları ve göçmen kadınlara vurgu yapmakta ve şiddete en çok maruz kalan, şiddete açık diğer grupları vurgulamaktadır. Belli sektörlerde örneğin sağlık sektörlerinde yaygın olan şiddete dikkat çekip devletlere gerekirse özel düzenlemeler öngörme yükümlülüğü getirmektedir” dedi.
DAÜ SEN
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), “Kadınlar asla yalnız değildir. Birlikte, güçlü ve kararlıyız” mesajı verdi.
Sendika, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Daha gür çıkan sesler bizleri umutlandırsa da vermemiz gereken mücadele daha bitmedi, bunu unutmamak gerek” ifadesine yer verdi.
Açıklamada, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ve eşit haklar için verdiği mücadele tarihinin uzun ve ilham verici olduğu da kaydedildi.
Eşit maaş, daha iyi çalışma koşulları ve oy kullanma talepleriyle başlatılan, şimdilerde hayatın her alanına yayılan mücadelenin eşitsizliğe, haksızlığa ve emek sömürüsüne karşı daha gür, kalabalık ve kadın erkek dayanışmasıyla sürdüğü belirtildi.
Dünyada, cinsiyet ayrımcılığının, eşitsizliğin ve kadının savunmasızlığının devam ettiğinin kaydedildiği açıklamada, salgın sürecinin kadınları işte ve evde orantısız şekilde etkilediğini ifade edildi.
Savaşla mağduriyetin öznelerinin yine kadın ve çocuklar olduğu belirtildi, “Daha gür çıkan sesler bizleri umutlandırsa da, vermemiz gereken mücadele daha bitmedi, bunu unutmamak gerek” denildi.
Geçtiğimiz hafta imzalanan 2022-2024 yılları arasında geçerli olacak, tam zamanlı ve yarı zamanlı akademik personelin çalışma şartlarını, özlük haklarını düzenleyen Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) de değinilen açıklamada şunlar belirtildi:
“TİS ile çalışma ortamındaki eşitsizliğin giderilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi ve özellikle kadın meslektaşlarımızın uğradıkları ayrımcılıkların azaltılması hedeflenmiştir. Bu başarı sendikamızın kurulduğu ilk günden beri kadın erkek omuz omuza, eşit bireyler olarak mücadele vermesinin sonuçlarından biridir. Daha yolumuz uzundur ancak kadınlar asla yalnız değildir. Birlikte, güçlü ve kararlıyız. Yaşasın kadın ve erkeklerin emek mücadelesi! Yaşasın eşitlik ve adalet mücadelemiz…”
KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ
Karadeniz Kültür Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
Dernek Başkanı Murat Zeki Civelek mesajında, “Aile dokusunun temelini teşkil eden, doğumumuzdan ölene dek bizi karşılıksız seven, şefkatin, fedakârlığın, sabrın ve özverinin sembolü olan kadınlarımızdır.” dedi.
Kadının anne, öğretmen, psikolog, danışman olmanın yanında anlatmakla bitmeyecek daha birçok rol üstlendiğini belirten Civelek, kadınların iş ve toplumsal hayatta da çok önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.
Civelek, “Geleceğimizi yetiştiren ve şekillendiren, toplum hayatında erkeklerden çok daha zor şartlarda çalışmak zorunda bırakılan kadınlarımızın bu özel gününü en kalbi duygularla kutlar, gelişimin ancak kadınların toplumlarda hak ettikleri yeri bulmalarıyla mümkün olacağının altını çizmek isterim. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir