AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Toplantısı Rum basınında
GÜNDEMAB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında AB ile Türkiye arasında insan hakları, hukuk devleti ve Kıbrıs sorunundan kaynaklı sorunlar konularında karşılıklı sert anlaşmazlıkların yaşandığı iddia edildi.
Fileleftheros gazetesi, “AB ile Türkiye Arasında Karşılıklı Tokatlar” başlığı altında verdiği haberinde, Cuma günü Brüksel’de gerçekleştirilen AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Toplantısı’nda sert tartışma ve görüş ayrılıklarının yaşandığını iddia etti.
Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla gerçekleştirdikleri toplantının keskin görüş ayrılıklarına sahne olduğunu öne sürdü.
Gazete, Mogherini ve Hahn’ın toplantıda Çavuşoğlu’na, Kıbrıs sorunundan ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusundan kaynaklanan yükümlülüklerini dile getirdiklerini, Çavuşoğlu’nun ise AB’yi “yanlı tutum sergilemekle suçlayarak, Kıbrıslı Türklere verdikleri taahhütleri yerine getirmesi çağrısında bulunduğunu” yazdı.
Gazete, Mogherini’nin toplantıda Türkiye’nin “Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğinin 28 AB üyesinin ortak görüşü olduğunu” dile getirerek Türkiye’ni sondaj yapma çalışmalarından duydukları endişeleri dile getirdiğini savundu.
Mogherini’nin benzer şeyleri ortak basın açıklamasında da dile getirdiğini ancak Çavuşoğlu’nun bu konuya değinmekten kaçındığını ileri süren gazete, buna karşın Çavuşoğlu’nun toplantıda, AB’nin Kıbrıs konusundaki açıklamalarının “hayal kırıklığı yaratan taraflı bir tutum olduğu” uyarısında bulunduğunu yazdı.
Gazete, AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn’ın da toplantıda Türkiye’nin tüm AB üyesi devletleri tanıma yükümlülüğünü hatırlattığını belirtirken Türkiye ile AB arasındaki toplantıda insan hakları ve hukuk devleti konularında yaşanan görüş ayrılığının çok daha belirgin olduğu iddiasında bulundu.
Gazete, bu konuda toplantıda söylendiğini iddia ettiği ifadelere de ayrıntısıyla yer verdi.
Toplantıda Kıbrıs sorununun da gündeme geldiğini ve Mogherini’nin Kıbrıs sorununun dış boyutuna, yani güvenlik ve garantiler konusuna özellikle değinerek Türkiye’nin sorunun çözümüne elle tutulur bir şekilde katkı koymasının gerektiğini ifade ettiğini yazan gazete, Çavuşoğlu’nun ise Türkiye’nin dört şartı bulunduğunu söylediğini savundu.
Habere göre Çavuşoğlu söz konusu bu dört şartı, “müzakerelerin tam olarak hangi çerçevede olduğunu bilmeleri gerektiği, müzakerelerin açık uçlu olamayacağı, referans şartlarına dair net uzlaşı bulunması ve görüşmelerin nihai sonuca yönelik olması (result oriented) gerektiği” şeklinde sıraladı.
Türkiye’nin “federasyon da dahil hiçbir çözümü reddetmediğini” dile getiren Çavuşoğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrugalos’a atıfta bulunarak “Kıbrıs sorununa ilişkin gayrı resmi temasları olduğunu” da ifade etti.
HRİSTODULİDİS MEMNUN
Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ise AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 28 ülkenin Ortak Tutum belgesinin içeriğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini yazdı.
Hristodulidis, Ortak Tutum belgesinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlaması yönündeki çabalarını memnunlukla karşılandığını ve Türkiye’nin Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme katkısı ve bağlılığının önemine vurgu yapıldığını belirtirken Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” uyguladığı her türlü ambargo ve kısıtlamayı kaldırması çağrısında bulunulduğunu ifade etti.
AB’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki faaliyetleri konusunda Türkiye’nin eylemlerine ilişkin ciddi endişelerini de dile getirdiğini iddia eden Hristodulidis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki “yasadışı eylemlerinin de kınandığını” öne sürdü.
Hristodulidis açıklamasında, söz konusu ortak tutum belgesinde yer aldığını iddia ettiği diğer birçok unsura da ayrıntısıyla değinirken bu belgedeki görüşlerin birçoğunun AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında sözlü olarak da Türk tarafına iletildiğini savundu.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Sondajlar Konusunda Kıbrıs’a Tam Destek – Mogherini Her Şeyi Çavuşoğlu’nun Önünde Açıkça Söyledi”
Politis: “Ters Yollarda – AB ile Türkiye Arasındaki İlişkilerin Canlanması Çok Zor”
İlginizi Çekebilir