AB yaptırımlarına yanıt: 4'üncü gemi Oruç Reis de yolda!
GÜNDEMAB, Türkiye'nin Kıbrıs'taki sondaj faaliyetlerine yönelik bir dizi yaptırım kararı alırken Türkiye bölgeye dördüncü gemiyi de göndereceğini açıkladı... 4'üncü gemi Oruç Reis'in Güney Kıbrıs ile çakışan bölgelerde faaliyet göstermesi bekleniyor.
AB Türkiye’ye Kıbrıs’a yönelik Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle ucu açık bir dizi yaptırım kararı aldı. Ankara ise net bir şekilde kararların yok hükmünde olduğunu, sondaj faaliyetlerinin devam edeceğini hatta 4’üncü geminin,sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Marmara’daki faaliyetleri ardından yola çıkacağını duyurdu.
Yaptırımlar Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınmasını öngörüyor. Havacılık Anlaşması müzakerelerinin de askıya alındığı belirtilirken, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin de gözden geçirmesi talep ediliyor.
Kararda ayrıca Türk hükümetinin yürütülen sondaj faaliyetleri ile AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ek yaptırımlar öngörülebileceği belirtiliyor. Kararda, sondaj faaliyetlerine katılan şirketler ve gerçek şahısların da yaptırım kapsamına alınabileceği uyarısına yer veriliyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise kararı çok da ciddiye almaya gerek olmadığının altını çizerek “Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetlerimiz devam edecek. 4. gemiyi de en kısa sürede göndereceğiz” dedi.
Yaptırımlar ilişkin Çavuşoğlu, “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kesintilerini daha önce yapmışlardı. Bunlar bizi etkileyecek şeyler değil. Sivil havacılık görüşmeleri de Rum kesimi nedeniyle zaten durmuş halde… Merkez Bankasına ya da bankalara siyasetçilerin müdahale etmesini, AB her zaman eleştirir. 'Serbest piyasa ekonomisi' der ama şimdi bankaya talimatlar ya da tavsiyeler veriyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Ağustos 2017'den bu yana Karadeniz ve Marmara'da sismik araştırmalarını sürdüren MTA Oruç Reis Sismik Araştırma gemisinin de Marmara'daki çalışmalarının hemen ardından Akdeniz'deki sismik araştırmalarını yapmak üzere bölgeye gönderileceğini açıkladı.
Yaptırımlara KKTC’den de sert tepkiler geldi: Cumhurbaşkanlığı kararın kabul edilemez ve adil olmadığını, gerginliğin azaltılmasına yönelik arayışlar için çıkış yolunun cezalandırmaktan değil diyaloğa dayalı hakkaniyetli bir işbirliğinden geçtiğini kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklama ile AB’nin yeni bir basiretsizliğe imza attığını ifade ederek “çözümü Rum tarafıyla müzakere eden esas muhatap Kıbrıs Türk Halkı iken, şimdi AB’nin bu konuları Türkiye ile Kıbrıs Rum yönetimi görüşsün demesi, Kıbrıs Türkünü kendi haklarına dair bir sürecin dışına itmeye çalışması ne akla ne de mantığa sığar” açıklaması yaptı.
İlginizi Çekebilir