Akıncı'dan 100 gün değerlendirmesi...
GÜNDEMAkıncı yaptığı açıklamada 11 Şubat belgesine değindi, ''Onu imzalayan Eroğlu'ndan fazla benim felsefemi içerdi. İlk günden itibaren 11 Şubat belgesine tam anlamıyla bağlıyım" dedi.
Taraflar arasında mutabakat olduğunu belirten Akıncı, Toprak konusunun ileride konuşulacağını, ortaya atılan köy isimlerinin geçmiş haritalara dayandığını, Toprak konusunu müzakere etmediğini kaydetti.
Akıncı Anastasiadis ile bugüne dek 7 kez görüştüklerinin altını çizerek Ekim, Kasım, Aralık aylarının müzakereler açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Akıncı "Mayıs 2016'ya kadar bir yere varamazsak bu iş uzar. Mayıs'ta Güney Kıbrıs'ta seçim var" şeklinde konuştu.
Hellim konusunda da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı "Hellimin coğrafi tesciline ilişkin süreç 6 ay sonra tamamlanacak. Bu konuda AB'nin açık desteğine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta seçim yapılacak Mayıs’a kadar sonuç alınamazsa, müzakerelerin uzayabileceğini söyledi.
Akıncı ayrıca cep telefonlarının iki tarafta da kullanılabilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün, Lefkoşa Merit Otel’de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı’ndaki 100 gününü değerlendirdi.
İlk 100 günün dolu dolu geçtiğini ve yıllardır yapılamayanların bu 100 güne sığdırıldığını kaydeden Akıncı, “Ben kendime not verecek değilim. Bunun notunu halk verecek” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, yapılacak daha çok iş bulunduğuna işaret etti.
Cep telefonlarının iki tarafta da kullanılabilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyen Akıncı, “Bu günlük hayata ve yaşama dokunacak en önemli adımdır. Dünyayı gezersiniz cep telefonu özgürlüğünüz var ama Güney’de dünya ile bağınız kesilir, bu kabul edilemez.. Yakında çözüme ulaşacak” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, ortak ürün hellimin hem "hellim", hem de "halloumi" ismiyle tescil ediliyor olmasının önemine işaret ederek, “Bu çalışmalar 6 aya kadar tamamlanacak, bundan böyle (Kıbrıs dışında) hiçbir yerde hellim üretilemeyecek” dedi.
Akıncı, “Biz de artık kendi sağlığımız için hellimde kaliteyi yakalamalıyız hükümete ve tüm sektörlere bu konuda görev düşer” şeklinde devam etti.
Kıbrıs sorununun çözümü için müzakereler devam ederken hayatın durmadığını kaydeden Akıncı, Kasım 2012’den beri boş bulunan Ombudsman mevkiine atama yaptığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, YÖDAK yönetimine ilişkin tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı da dile getirerek, bir diğer tartışma konusu olan Kamu Hizmeti Komisyonu’nun bağımsız, tarafsız ve çoğulcu olmasını istediğini kaydetti. Bu yönde adım attığını ve yasa önerisi hazırladığını söyleyen Akıncı, bu yasal düzenleme tamamlanırsa hükümetin de, kendisinin de rahatlayacağını belirtti.
Üçlü kararnameler konusuna da değinen Akıncı, “Şimdi yine 3’lü kararnameler geliyor. İmzalasam vay, imzalamasam vay... Hükümete çağrım, bu yasa tasarısını tamamlaması ve 3lü kararnameyle müşavir sorununun aşılmasıdır” dedi.
İlginizi Çekebilir