Akıncı'dan Gündeme Dair
GÜNDEMSADECE KIBRISLI TÜKLER DEĞİL: Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu çözülemezse Kıbrıslı Türklerin enerji denkleminin dışında kalma tehlikesinin belireceğini, bu tehlikenin Kıbrıslı Rumlar bakımından da ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekti RUMLAR DA ETKİLENECEK: Akıncı: Kıbrıs‘taki her iki halkın hayrına olacak gelişmeler için hızlı hareket edilmesi ve müzakerelerin hızlandırılması gerekir. Kıbrıslı Türkler enerji denkleminin dışında kalabilir ama, çözüm olmazsa, bu Kıbrıslı Rumlar için de geçerli HERKES KAZANACAK: İsrail ve Kıbrıs doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidebileceğini, bu yüzden çözümün önem taşıdığını ve çözüm olması durumunda tüm tarafların kazan kazan anlayışıyla kazançlı çıkacağına vurgu yaptı. ÇOK ÇALIŞMALIYIZ: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için önlerine koydukları “2016 yılı sonunda çözüm” hedefine ulaşmak için çok daha fazla ve hızlı çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. Akıncı, bu ay altı görüşme yapılacağını, mülkiyetin masada olduğunu, devamında vatandaşlık görüşüleceğini belirtti
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu çözülemezse Kıbrıslı Türklerin enerji denkleminin dışında kalma tehlikesinin belireceğini, bu tehlikenin Kıbrıslı Rumlar bakımından da ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekti.
Bugünkü görüşmede ele alının mülkiyet konusundaki ayrılıkları gidermek için yoğun çalışmalar yaptıklarını ancak sonuca ulaşmadıklarını açıkladı. Akıncı, bu başlıktaki ayrılıkları gidermek için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anasdasiadis ile Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak amacıyla Dün yaptığı görüşmenin sonrasında basının sorularına yanıt vererek açıklamalarda bulundu.
Akıncı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, Temmuz ayında planlanan 6 görüşmenin bugün ilkini yaptıklarını kaydetti.
Kıbrıs sorunu çözülmezse Kıbrıslı Türklerin Doğu Akdeniz’deki yeni enerji denkleminin dışında kalma tehlikesi yaşayacağını, aynı şekilde Kıbrıslı Rumların da bunu yaşayabileceğini ifade eden Akıncı, “Bu yüzden Kıbrıs‘taki her iki halkın hayrına olacak gelişmeler için hızlı hareket edilmesi ve müzakerelerin hızlandırılması gerekir” dedi.
6 görüşme, mülkiyet başlığı masada
Temmuz ayındaki diğer görüşmelerin 8, 12, 22, 26 ve 29 Temmuz’da yapılacağını anımsatan Akıncı, her görüşmede saptanmış belli başlıkların görüşüldüğünü, bugün de en çetrefilli konulardan mülkiyet başlığını ele aldıklarını söyledi.
Mülkiyet konusunun çok komplike bir sorun olduğunu ifade eden Akıncı, ancak buna rağmen müzakere tarihinde ilk kez tarafların mülkiyet konusunda, ayrı ayrı olan belgelerinin birleştirilerek tek bir belgeye dönüştürüldüğünü kaydetti. Akıncı, bu belgede tarafların farklı yaklaşımlarının da yer aldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, mülkiyet konusundaki yakınlaşmalar yanında farklılıkların da yer aldığını hatırlattı. Akıncı, bu konunun tamamlanmadığını, ancak bugün bu kağıt üzerindeki ayrılıkları gidermek için yoğun çalışmalar yaptıklarını ancak sonuca ulaşmadıklarını açıkladı. Akıncı, bu başlıktaki ayrılıkları gidermek için daha çok çalışılması erektiğini söyledi.
Mülkiyetin ardından vatandaşlık
8 Temmuz’da yapılacak görüşmede vatandaşlık ve yasal ikametgah gibi konuları görüşeceklerini ifade eden Akıncı, “Öyle inanıyorum ki Temmuz ayı çıkmadan bütün bu başlıkları ele almış olacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için önlerine koydukları “2016 yılı sonunda çözüm” hedefine ulaşmak için çok daha fazla ve hızlı çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.
Akıncı, liderlerin temmuz ayında yapacakları toplam 6 görüşmede tüm başlıklar üzerinde görüşme yapabileceğini belirterek belirterek, geri kalan sürecin çok yoğun bir şekilde geçmesinin önemine işaret etti ve ortak açıklanan 2016 hedefine ulaşmayı arzuladıklarını söyledi.
Yeni gelişmeler ve doğal gaz
Kıbrıs‘ta bir çözümü, bölgedeki Türkiye İsrail ilişkilerindeki gelişmelerin de gerekli ve görünür hale getirdiğine dikkat çeken Akıncı, Kıbrıs‘ta bir çözüm durumunda bölgedeki İsrail ve Kıbrıs doğalgazının Türkiye’ye oradan da Avrupa’ya sevk edilebileceğine işaret etti ve “Kıbrıs sorununu çözersek bu çok daha uygulanır ve pratik bir hale gelecek, tüm tarafların yararlanabileceği bir noktaya gelecek ve tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir noktaya geleceğiz” dedi.
Önlerindeki sürecin yoğun bir şekilde geçmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, bunun 15 Mayıs ortak basın bildirisinde de ifade bulan “2016 sonunda çözüme ulaşmak” hedefini gerçekleştirmek için gerekli olduğunu vurguladı.
Bölgede yaşanan gelişmelerin de Kıbrıs‘ta bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı gösterdiğine işaret eden Akıncı, Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın önemine işaret etti.
İsrail ve Kıbrıs doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidebileceğini, bu yüzden çözümün önem taşıdığını ve çözüm olması durumunda tüm tarafların kazan kazan anlayışıyla kazançlı çıkacağına vurgu yaptı.
İngiltere ziyareti
Soruları da yanıtlayan Akıncı, bir süre önce İngiltere’deki referandum sonrası söz konusu olabileceği ifade edilen İngiltere ziyaretini yapıp yapmayacağı ile ilgili bir soru üzerine, daveti mevcut hükümetten aldığını ancak referandum sonrasında oluşan gelişmeler üzerine bu konunun kendileri tarafından ileriye götürülmesinin doğru olmayacağını söyledi.
Kıbrıs‘taki mevcut Türk ve Rum hükümetlerinin Kıbrıs‘ta bulunacak federal bir yapı öncesinde, başka ülkelerle daha önceden yaptığı anlaşmaların bu federal yapıya nasıl etki edeceği ile ilgili bir soru üzerine de Akıncı, bu konudaki genel anlayışın, her iki tarafın da geçmişte yaptığı anlaşmaların varılacak kapsamlı çözüm metnine yeni yapıya aykırı olmadığı sürece, geçerli olacağı yönünde olduğunu söyledi.
İlginizi Çekebilir