© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Altın Küre ödüllerini veren kuruma anti-tröst davası açıldı

Altın Küre ödüllerinin sahiplerini belirleyen Hollywood Foreign Press Association (Hollywood Yabancı Basın Birliği), Pazartesi üye olmayanların birliğe girişini engellemek, savurgan ikramiyelerden yararlanmak ve Hollywood yıldızlarına benzersiz biçimde erişim sağlamakla suçlandı.

Hollywood Foreign Press Assaciation’a, yeni üyelerin girişine aşılması neredeyse imkansız bariyerler yaratarak, Los Angeles’taki eğlence haberleri üzerinde yasal olmayan biçimde tekel oluşturması nedeniyle anti-tröst davası açıldı.

Bangkok Post'un haberine göre davayı açan Norveçli gazeteci Kjersti Flaa, “HFPA üyeleri uzun yıllardır stüdyoların cömertçe davrandığı ve her arzularını karşıladığı dünya genelindeki film festivallerine masrafların tamamının karşılandığı gezilerin tadını çıkarıyor” dedi.

 “HFPA’ya kabul almak için nitelikli başvuru sahipleri neredeyse her zaman reddediliyor çünkü 87 üyesinin çoğunluğu üye olarak faydalandıkları muazzam ekonomik ayrıcalıkları paylaşmak ya da bu ayrıcalıkların seyrelmesini istemiyor.”

HFPA, en önemli ve en gösterişli ödüllerden biri olan ve daha da önemlisi Oscar Ödülleri’nde başarıya giden dikkate değer adımlardan biri olarak görülen Altın Küre nedeniyle ciddi bir güce sahip.

Yine de, HFPA’nın her yıl Küreler’i kimin alacağına karar veren üyeliğinin nasıl belirlendiği gizemini koruyor.

Her ne kadar HFPA’nın bazı üyeleri güvenilir yabancı medya kuruluşlarında çalışıyor olsa da pek çoğu bilinmeyen yayınlarda yazılar yazan freelance çalışan kişiler.

Dava dosyasında yer alan detaylara göre geçen yıl Disney basın gezisi ve Singapur’da beş yıldızlı otelde konaklama gibi farklı şekillerde Hollywood stüdyolarının HFPA üyelerini yedirip içirdiği örnekler öne sürüldü.

Dava dosyasında şu ifadeler yer aldı: “Stüdyolar elbette muazzam miktarlarda para harcamaya ve ekranlarda sık sık horultusu duyulan, yaşlı bir düzine gazetecinin arzularını karşılamaya sinirleniyor. Fakat Altın Küre’nin önemi göz önüne alındığında, saçmalığı bitirmeye dair herhangi bir yol görmüyorlar.”

Flaa hem 2018’de hem de geçen yıl üyelik için başvurmuştu ancak her ikisinde de reddedildi. Flaa davada HFPA kriterlerine uysa da İskandinavyalı rakip meslektaşlarını üyeliğini engellemekle suçluyor.

HFPA’ya girmek isteyen her yabancı gazetecinin iki üye tarafından desteklenmesi gerekiyor ve başvuru üyelerden birinin onay vermemesiyle reddediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER