“Babam sanki de bugün ölmüş gibi hissediyorum”
GÜNDEMKıbrıs’ta Kayıp Şahıslar Komitesi, 1963’te öldürülen Şevket Kadir ve İbrahim Nidai’yi gömülmelerine yardım ettiği için vicdan azabı çeken bir Rum’un ihbarı sayesinde buldu. Kıbrıs’ta 1963 yılında ortadan kaybolan ve 52 yıl boyunca kendilerinden haber alınamayan Şevket Kadir ve İbrahim Nidai adlı Türklerin gömülü olduğu yer, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne gelen bir ihbar sayesinde bulundu.
KKTC basınında yer alan haberlere göre ihbarı, Kadir ve Nidai’nin gömülmesine yardım eden bir Rum yaptı. Şu an 85 yaşında ve yatalak olan Rum, mart ayında komitede görevli 2 Rum’u arayarak büyük vicdan azabı duyduğunu belirtti ve Türklerin gömülü olduğu yerin söyledi. Adı gizli tutulan Rum, Kadir ve Nidai’yi öldürmediğini, ancak gömülmelerine yardım ettiğini kaydetti.
Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) Girne sorumlularından olan Nidai ve Kadir’in, Girne’den Lapta’ya dönerken Karaoğlanoğlu Acısu adıyla anılan bölgede barikat kuran Rumlar tarafından alıkonulduğu belirtiliyor. Rumların Türkleri araçlarıyla birlikte yakınlardaki bir kömür ocağına götürdüğü, infaz ettikten sonra da yine araçlarıyla birlikte ocaktaki çukurlardan birisine gömdükleri kaydedildi.
Arama aylarca sürdü
Kayıplar Komitesi’nin 4 ayı aşkın süren yer belirleme çalışmalarının ardından 10 gün önce başlatılan kazı çalışmalarında araç ortaya çıkarıldı. Haberlerde yetkililerin Nidai ve Kadir’i bulduklarından yüzde 99 oranında emin oldukları, ancak yine de DNA testi sonuçlarının beklendiği ifade edildi.
‘Babam bugün öldü’
Şevket Kadir’in BRT kanalında spor yorumculuğu yapan oğlu Salahi Uçkan, babasının kalıntılarının bulunması ardından yerel basına yaptığı açıklamada, “Babam sanki de bugün ölmüş gibi hissediyorum” diye konuştu.
Yerleri uydudan belirlendi
Kayıp Şahıslar Komitesi, ihbarcının tarifleri üzerinden bahsi geçen kömür ocağının uydu görüntülerini inceledi. Yapılan ıncelemeler sonucunda Kadir ve Nidai’nin araçlarının yeri belirlendi ve kazı çalışmaları başlatıldı.
İhbarcının kimliği saklanıyor
Kıbrıslı gazeteci Serhat İncirli Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, Kayıplar Komitesi’ne daha önce de benzer ihbarlar geldiğini, bu yolla birçok kayıp kişinin mezarlarının bulunduğunu söyledi. İncirli son olayda da ihbarı yapan kişinin kimliğinin komite yetkililerince, hakkında soruşturma açılmaması için saklandığını belirtti. Komitenin ihbarları yapan kişilerin kimliklerini gizleyerek, kayıpların bulunmasına odaklandığı vurgulanıyor.
Daha binlercesi aranıyor
Kıbrıslı Rum ve Türklerin yanı sıra başka ülkelerden gelen uzmanların da görev aldığı Kayıp Şahıslar Komitesi 1981’den bu yana faaliyet gösteriyor. Komitenin elinde bin 508’i Rum, 493’ü Türk kökenli toplam 2 bin 1 kayıp dosyası bulunuyor. Kayıplardan şu ana kadar 451 Rum 144 Türk’ün mezarlarına ulaşıldığı belirtiliyor. Komitenin bine yakın kazı alanından 969 kişiye ait kalıntılar ortaya çıkarttığı, ancak yüzlercesinin kimlik tespitinin henüz yapılaması vurgulanıyor. (Vatan)
İlginizi Çekebilir