Bakan Oğuz, EİT toplantısına katılarak konuşma yaptı
GÜNDEMTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Bakü’de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) Tarım Bakanları Toplantısında konuşma yaptı.
Bakan Oğuz, KKTC’nin ambargolar altında olmasından dolayı dış dünyaya tarımsal ürünlerin doğrudan pazarlanamadığını söyleyen Bakan Oğuz, “Direk yapılamayan pazarlama nedeniyle ihracatta yaşanan ulaşım sorunları, KKTC ürünlerinin diğer ülke ürünleri ile rekabet edebilme kabiliyetinin düşürmektedir. Ayrıca ülkedeki enerji, işgücü ve hammadde gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması da rekabeti engelleyen etkenler arasındadır”dedi.
Narenciyede yıllık 100 bin ton civarında valensiya portakal ve mandora mandalina ihraç edildiğini ifade eden Bakan Oğuz, “Ülkemizin ambargo altında olması ve pazarımızın sınırlı olmasından dolayı zaman zaman sıkıntı yaşanmaktadır.
Bu yıl narenciyede rekolte ve kalite bakımından iyi bir yılda olmamıza rağmen, pazarlanma konusunda sorunlar yaşanabileceğini belirten Oğuz. Politik duruma bağlı olarak süregelen ticari kısıtlamalar nedeniyle, ülkeden ihraç edilen ürünlerin çoğu Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden diğer ülkelere dağıtılmaktadır.
Sektörün gelişimine, destekleme ödemelerinin haricinde Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla yürütülen projeler yoluyla da katkı sağlanmaktadır”diye konuştu.
“HELLİM ÖNEMLİ BİR İHRAÇ ÜRÜNÜ”
2018 yılında 164,700 ton çiğ süt üretimi gerçekleştiğini aktaran Bakan Oğuz, “Bunun 5,200 tonu koyun keçi sütü,159,500 tonu ise inek sütüdür. Şu anda günlük ortalama 370 ton süt üretilmektedir. Toplam sütün
İlginizi Çekebilir