BakanlıK, Özmelin Balım isimli balın sahte çıktığını açıkladı
GÜNDEMTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, “Özmelin Balım” isimli balın sahte çıktığını, piyasadan toplatılıp satışının yasaklandığını, paketlemesini ve dağıtımını yapan işletmelerin faaliyetlerinin de üç ay süreyle askıya alındığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Veteriner Dairesi tarafından market denetimlerinde piyasada bulunan ballarda yapılan tahlil ve kontrollerde 22 Şubat 2018 tarihli Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından imza ile belgelenen Veteriner Mevzuat Kuralı’na uygunsuz bal paketleme faaliyetinde bulunan firmanın ballarına el konularak piyasadan toplatıldı.
Bakanlık tarafından tespit edilen KKTC Besin Maddeleri Tüzüğü’ne uygunsuz ballar toplatıldı.
Veteriner Hizmetleri Yasası çerçevesinde Özmelin Balım’ın paketlemesini yapan Çaluda Gıda Sanayi Ltd. ile pazarlama ve/veya dağıtımını gerçekleştiren Yüksekbaş Gıda Ltd. işletmelerinin söz konusu ürünle ilgili faaliyetleri 3 ay süreyle askıya alındı.
Sahte bal nasıl anlaşılır?SAHTE BAL BAKARAK, GÖREREK VE KOKLAYARAK ANLAŞILMAZ”
Sahte bal ile gerçek balı ayırt etme konusunda vatandaşların yanlış yaptığını, balın asla bakarak, görerek veya koklayarak sahte mi yoksa gerçek mi olduğunun anlaşılamayacağının altını çizen Güney, şunları söyledi:
“Daha fazla para kazanmak isteyen kişiler bu süreleri beklemek istemiyor ve balda hileler yapabiliyor, balda olmaması gereken maddeleri balın içine katabiliyorlar veya balın yapısını değiştirebiliyorlar. Sonuç olarak vatandaşlarımızın balı bakarak, görerek ve koklayarak anlaması mümkün değil. Bu sebeple mutlaka balın laboratuvarlarda uzman kişiler tarafından analizlerinin yapılması ve bunların yorumlanarak balın sahte olup olmadığı hakkında kanaate varılması gerekir. Bu nedenle balınızın sahte veya hileli olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka test yaptırılması gerekmektedir.”
“SAHTE BAL KANSEROJEN MADDELER İÇERİYOR”
Sahte balın insan sağlığı için sorun teşkil ettiğine, bu tür hilelere maruz kalan balların içerisinde kanserojen maddelerin olabileceğine dikkat çeken Güney, “Balın görüntüsüne bakarak değerlendirme yapamayız. Üründe hile varsa balda olmaması gereken maddelerin balın içinde olması anlamına gelir. Bizim tebliğimize göre, bala dışarıdan hiçbir madde katılamaz, onun içindeki maddeler de uzaklaştırılamaz. Bu sebeple sahte ballarda bulunan antibiyotik kalıntıları, pestit kalıntıları sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu tür ürünlerin içerisinde kanserojen maddeler olabilir, bala katılan şeker şurubunun yapıldığı maddeye göre içinde GDO’lu malzemeler olabilir. Bunların hepsi bizim sağlığımızı tehdit eden ürünler. Bu sebeple biz piyasada denetimi yapılmış ürünlerin temin edilmesini öneririz” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir