© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Bildiklerinizi unutun! Bakın Omega-3'ü gıdalarla karşılayabiliyor muyuz?

Şehir hayatı, işlenmiş gıda tüketiminin artması ve yanlış pişirme teknikleri sebebiyle her bireyde ciddi bir omega-3 eksikliği olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Doğurganlıktan kalp rahatsızlıklarına kadar etkisi olan omega-3, her birey için oldukça önemlidir. Diyetisyen Fulya Bozdemir bu haftaki yazısında omega-3 ve özelliklerini ele aldı.

Omega-3, tüm hücrelerimizi dış etkenlere karşı korumak, kuvvetlendirmek ve normal şekilde çalışmasını sağlamak için gerekli bir temel yağ asididir. Vücutta omega-3 ve omega-6 oranı ¼ ya da bu orana yakın olmalıdır. Fakat genel olarak omega-6 ‘dan zengin, omega-3 ‘ten fakir besleniyoruz. Ve bu durum bir çok kronik hastalıklara sebep oluyor. Bu yüzden ciddi bir hastalığınız varsa Omega-3 ve omega-6 oranınızı ölçtürmenizi tavsiye ederim.

OMEGA-3'Ü GIDALARLA KARŞILAYABİLİYOR MUYUZ?

Malesef hayır!

İşlenmemiş somon, palamut, hamsi gibi deniz balıkları
Semizotu, ceviz, fındık gibi besinlerde bulunsa da günlük ihtiyacımızı karşılayamıyoruz çünkü hiçbir besinin doğalına ulaşamıyoruz.
Bu yüzden dışarıdan takviye olarak alınmasını öneriyorum.

Takviye seçerken;

1.Trigliserit formda olmalı
2.Kapsüller balık jelatini olmalı
3.Epa ve Dha oranı 1000 mg olmalı
4.Ağır metal içermemeli
Omega-3 takviyesi mutlaka yemeklerle birlikte alınmalıdır.
Neden bu kadar önemli Omega-3 ?

Kronik tüm hastalıkların ilerlemesini engeller. Kan yağlarını düzenler ve kanı sulandırır. Adet öncesi sendrom ( PMS) azaltır, doğurganlığınızı destekler. Eklem ve kas ağrılarınızı azaltır. Alerjileri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Hipertansiyon, kalp damar rahatsızlıklarını, kalp krizini önler.

Bu kadar faydası varken herkesin genel anlamda merak ettiği bir konu var. ‘ Omega-3 kilo aldırır mı?’
Tabii ki, hayır. Bu inanış nereden geldi bilmiyorum, kilo aldırmaz, aksine kilo vermenize yardımcı olur.
Tüm bunlara dikkat ederken omega-6 dan zengin ayçiçek ve mısır özü gibi yağları kesinlikle evlerinize sokmayın. Soğuk sıkım zeytinyağı kullanmaya gayret edin. Yemek yaparken yağı yüksek ısıda yakmayın.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER