Bitkisel Ürünlerde Gıda Güvenliği Çalıştayı başladı
GÜNDEMTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarım Dairesi tarafından düzenlenen ‘Bitkisel Ürünlerde Gıda Güvenliği Çalıştayı’ Girne’de gerçekleştiriliyor.
Çalıştay açılış konuşmaları ile başladı.Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de kimyasal ilaç kullanımına karşı çalışmalar yürütüldüğünü belirterek yapılan işlerin inkar edilmesi ve analizlerin güvenilir bulunmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de gıda zincirini doğru yönetebilmek için bu tür çalıştaylara ve akademik çalışmalar ihtiyaç bulunduğunu belirterek ülkedeki en büyük sıkıntının denetimler ve tam teşekküllü bir labaratuvar eksikliği olduğunu söyledi.
Türkiye Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi Çevre ve Tarım Müşaviri Nebi Çelik, çiftçilerin zirai ilaçları sadece ihtiyaç olduğu veya yeterli düzeyde kullanması gerektiğine dikkati çekerek kimyasalların tolere edilebilir seviyelerin altına alınmasına dikkat edilmesi gerektiğin vurguladı.
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de insanları kimsenin zehirlemeye hakkı olmadığını belirterek, ürünlerin üretim yerinden sofraya gelinceye kadar hangi aşamalardan geçtiği, kim tarafından üretildiği gibi bilgilerin belgelenmesi gerektiğini kaydetti.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, gıda güvenliğine büyük hassasiyet gösterdiklerini söyledi.
Çalıştay’dan çıkacak olan sonucun yol gösterici olacağına dikkati çeken Berova, çalıştay sonuçlarınatemel eğitim geliştirme projesi çerçevesinde bir sonraki müfredatta yer vermeye çalışacaklarını söyledi…
Üniversitelerin eğitim ve öğretim alanında çok önemli yol kattettiklerine de işaret eden Bakan Berova, ancak araştırma geliştirme ve ürettikleri teknolojilerin toplumla paylaşımı konusunda beklenen seviyede olmadıklarını söyledi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da Gıdaların topraktan masaya gelme sürecinde her yönüyle sağlıklı olması gerektiğini vurgulayarak ‘zararlıları öldürürken kendimizi de öldürüyoruz’ diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise gıda güvenliğinin önemine işaret ederek bazı önerilerde bulundu.Akıncı, güvenli gıda ile ilgili çözüm önerileri kabul edilebilir noktaya geldiğinde bir eylem planı hazırlanması ve bir takvim belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Akıncı, tarımsal ilaç kullanımında bilinç ve denetimlerin arttığına dikkati çekti.
Akıncı, gıda güvenliği konusunda AB fonlarından da yararlanarak adımlar atılması ve alternatif laboratuvarların oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rumlar’ın ENOSİS Plesibitinin okullarda okutulması kararı üzerine yaklaşık 2 yıldan beridir süren görüşmelerin durduğunu ancak Rumların karara karşı bir adım atması üzerine sosyal buluşmada biraraya gelmeye karar verdiklerini anlattı.
Komisyonda alınan son kararın genel kurulda da geçmesi halinde görüşmelerin yeniden başlayacağını belirten Akıncı, Nisan ve Mayıs aylarında ‘gidilecek köyün minareleri görünecek’ dedi.
Çözümün başarılması halinde Kuzey Kıbrıs’ın da AB içerisinde yer alacağına işaret eden Cumhurbaşkanı, çözüme ulaşılmaması halinde AB standardları ve normlarından vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı.
Çalıştay’da daha sonra Tarım Dairesi Müdürü Akif Ünsal, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr Nezhi Uygur ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Remzi Atılhan sunum gerçekleştirdi. Çalıştay, yarın saat 18.00’de sonuç bildirisinin okunması ile son bulacak.
İlginizi Çekebilir