© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Mağusa ekonomisi için büyük önem taşıyan Derinya Kapısı’nın açılması çalışmaları sürüyor. Hedef, Ocak 2017’de müteahhitlik hizmetlerinin tamamlanması İHALE TAMAM AMA: Derinya Kapısı’nın kısa sürede açılabilmesi için çalışmalar hız kazandı. Uçanok İnşaat tarafından yürütülen çalışmalarda, Mağusa tarafında kalan yolun genişletilmesi, asfalt dökümü ve geçiş noktasının gümrük mevzuatına uygun hale getirilmesi hedefleniyor

OCAK 2017’DE TESLİM: Uçanok İnşaat Direktörü Ahmet Uçanok, çalışmaların Ağustos ayı sonunda başladığını belirterek, planlanan sürede çalışmaların tamamlanacağını söyledi. Ocak 2017’de projeyi teslim edeceklerini söyleyen Uçanok, 1 ay içerisinde askerden sınıra kadar uzanan bir kilometrelik yolun tamamlanacağını vurguladı

DAĞLI UYARDI: Mağusa İnisiyatifi sözcüsü Okan dağlı, çalışmaların seyri nedeniyle oldukça endişeli. Kapının açılması için uzun üredir büyük bir efor ortaya koyan inisiyatif üyeleri, askeri bölge dışında kalan alanda çalışma olmadığını belirtti

MALİYET YÜKSEK: KKTC hükümetinin hesaplamalarına göre Derinya için; 4 milyon 328 bin TL gerekli. İşte o tablo:

294 bin TL telefon, 174 bin TL elektrik, 56 bin TL su, 476 bin TL polis için bilgisayar- demir kapı vs, 2 milyon 411 bin TL askeri harcamalar (tel-nöbetçi kulübesi vs), 912 bin TL inşaat alt yapı (kabinler, kamera sistemi)

Derinya Kapısı’nın kısa sürede açılabilmesi için çalışmalar hız kazandı. Uçanok İnşaat tarafından yürütülen çalışmalarda, Mağusa tarafında kalan yolun genişletilmesi, asfalt dökümü ve geçiş noktasının gümrük mevzuatına uygun hale getirilmesi hedefleniyor.

Mağusa halkının ve özellikle de esnafının büyük önem verdiği çalışmaların bir an önce tamamlanabilmesi için yoğun bir çaba harcanıyor.

Derinya sınır kapısına giden yolun iyileştirilmesi için bir sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre, Derinya sınır kapısına giden yolun iyileştirme çalışmaları 5 ayda tamamlanacak, Lefke-Aplıç sınır kapısına giden yolun iyileştirilmesi çalışması için ise yeniden ihaleye çıkıldı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, imzalanan sözleşmenin Derinya Sınır Kapısı’nın, kuzeyinde kalan yolu kapsadığı ve tamamlanmasının beş ay alacağı belirtildi. Yol çalışmasının bedelinin 938 bin Euro olduğu ve tamamının Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği kaydedildi.

Dağlı: Maliyet yüksek

Mağusa İnisiyatifi Sözcüsü Okan Dağlı, AB’nin Kıbrıs Türk tarafına tahsis ettiği mali kaynak ile yol inşaatı tamamlanacağını söyledi.

Dağlı, yol inşaatı dışında geçiş noktalarının açılması için ortaya çıkacak diğer ihtiyaçların mali bedelleri oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Mali konuda bilgi veren Dağlu, şu ifadeleri kullandı:

“Geçiş noktasında telefon, elektrik, su alt yapısı ve polis istihdamı da ayrı birer sorun. KKTC hükümetinin hesaplamalarına göre Derinya için; 294 bin TL telefon, 174 bin TL elektrik, 56 bin TL su, 476 bin TL polis için bilgisayar- demir kapı vs,  2 milyon 411 bin TL askeri harcamalar (tel-nöbetçi kulübesi vs), 912 bin TL inşaat alt yapı (kabinler, kamera sistemi) için kaynak gerekiyor. Yani Derinya’nın toplam maliyeti yaklaşık 4 milyon 328 bin TL…”

“Çözüm ihtimalinden daha zayıf”

Dağlı, çalışmalarla ilgili endişelerini de paylaşarak, aradan geçen iki ayda ciddi bir ilerleme yaşanmadığını vurguladı.

Dağlu şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki aylarda Derinya Yolu’nun açılma ihtimali, Kıbrıs Sorunu’nun çözülme ihtimalinden daha zayıf gözüküyor. Bugün yol ihalesinin ilk ayı doldu. Vahit Güneri Caddesi diye geçen yolun -askeri bölge dışındaki- 2.7 km’lik kısmında yolun sağında sallanan plastik bandlar dışında bir hareketlilik yok!

Yolun solundaki dikenli tellerin çekimi, alt yapı (telefon, elektrik, su, bilgisayar) vd. çalışmalar henüz başlamadı. Yolun sivil trafiğe açık kısmında yaprak kımıldamıyor!

Canaltay: Turizme hazır hale gelmeliyiz

Antik Mağusa Vakfı Başkanı Resmiye Canaltay, Lokmacı Barikatı’nın büyük ümitlerle açıldığını ve bunun Lefkoşa Suriçi’ne büyük ekonomik ümitlerle açıldığını belirterek, Derinya Kapısı’nın açılışının da aynı hayal kırıklığını yaratabileceğini söyledi.

Aynı hatayı tekrarlamamak için, tedbir alınmasını isteyen Canaltay, “Standartlarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Restaurantlardan işyerlerine kadar, Mağusa’nın turistlere hazır hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

Canaltay şöyle devam etti:

“Bir taraftan yol için çalışmalar devam ederken, diğer taraftan da işyerlerimize bakmamız gerekiyor. Bu süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor. Gelen turiste ne satacağız, nasıl pazarlayacağız?

Derinya Kapısı açılacak, peki Suriçi’nin cazibesini nasıl artıracağız? Odaklanmamız gereken en önemli nokta budur.

Mağusa’yı turizmi düşünerek, taklitlerden sıyrılıp, özümüze dönmemiz gerekiyor. Mağusa Suriçi, sadece Derinya Kapısı için değil, ülke turizmi için çok önemli.

Ben, kapının açılması kadar, kendi kendimizi geliştirme noktasına da önem verilmesi gerektiğini ısrarla söylüyorum.

Aksi takdirde kapı açılır ancak ekonomik bir getirisi olmaz. Hepimizin, Mağusa ekonomisini de düşünerek adım atması gerekiyor. Esnaf da yerel yönetim de, merkezi idare de kent ekonomisini üşünerek hareket etmeli…”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER