© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Çinli şirketlerin aşı hazırlığı: Yılsonuna kadar 610 milyon doz üretilecek

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin'de geliştirilen aşıların son onaylarının alınması ve dağıtımı için bekleyiş sürüyor.
 Çin'de aşı geliştiren şirketlerden biri olan Sinopharm olarak bilinen Çin Ulusal Farmakoloji Grubu tarafından Kasım ayında yapılan açıklamada, aşının Çin'de kullanılması için nihai onay başvurusunda bulunulduğu belirtildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, çarşamba günü aşı geliştirme tesislerini ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, "Geniş çaplı üretim için hazırlıklı olmalıyız" derken, ülkedeki sağlık yetkilileri Çin'in bu yılın sonuna kadar 610 milyon doz ve gelecek yıl da 1 milyar doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Li, perşembe günü Birleşmiş Milletler'in Koronavirüs toplantısında yaptığı konuşmada, aşıyı geliştiren şirketlerin nihai testleri tamamlamak için süreci hızlandırdığını söyledi.
 1 milyar 400 milyon civarında nüfusu bulunan Çin'de hükümet kaç kişinin aşılanacağına dair planlarını henüz açıklamasa da Başbakan Yardımcısı Sun, sınır bölgelerinde çalışan personel ile yüksek risk grubundaki kişilerin bu ay için aşılanmasının planlandığını söyledi.
Ancak, Çinli şirketlerin aşının dağıtımının nasıl olacağını henüz belirsizliğini koruyor. Çinli şirketlerin, ülke içinde dağıtımın yanı sıra aşıyı diğer ülkelere de göndermesi öngörülüyor.
 Çin'deki şirketler aşı geliştirmede, Batı ülkelerindeki şirketlere kıyasla daha geleneksel teknik kullanıyorlar. Biontech ve Pfizer tarafından geliştirilen aşının eksi 70 derecede saklanması gerekirken, Çinli şirketlerin ürettiği aşının depolanmasında 2 ile 8 derece arasındaki sıcaklık yeterli geliyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER