Çocukluk obezitesinde rakamlar katlanarak büyüyor
SAĞLIK191 ülkenin değerlendirildiği 'Çocukluk Obezitesi Atlası'na göre; yaşları 5-19 arasında değişen obez çocukların sayısı 2020 yılında 158 milyona, 2025'te 206 milyona ve 2030'da 254 milyona ulaşacak!
191 ülkenin değerlendirildiği 'Çocukluk Obezitesi Atlası'na göre; yaşları 5-19 arasında değişen obez çocukların sayısı 2020 yılında 158 milyona, 2025'te 206 milyona ve 2030'da 254 milyona ulaşacak!
Global ölçekteki ilk 'Çocukluk Obezitesi Atlası' geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından desteklenen, Dünya Obezite Federasyonu tarafından hazırlanan atlas, obezitenin sadece yetişkinler değil, çocuklar için de büyük bir tehdit olduğunu ortaya koydu. 191 ülkeden, farklı yaş gruplarındaki çocukların durumunu değerlendiren çalışma, önümüzdeki ay gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda masaya yatırılacak.
Milliyet gazetesinden Tülin Açıkbaş’ın haberine göre rapor; bebek, okul çağı ve ergen olarak üç grupta incelenen çocukların durumunu gözler önüne sererken; Dünya Sağlık Örgütü'nün '9 Küresel Hedefi' içinde yer alan obeziteyi durdurun' önerisine karşı ülkelerin ortaya koydukları çalışmaları da incelendi.
Dünya Sağlık Örgütü, bundan beş yıl önce global düzeyde daha sağlıklı bir dünyada yaşamak için 2025 yılına kadar ulaşılması hedeflenen 9 küresel hedef belirledi. Bu hedefte obezite, kalp-damar hastalıkları, sigara bağımlılığı, fiziksel aktivite, tuz ve alkol kullanımı, kalp
krizi ve felç, kan basıncı ile ilaca erişim konularına dikkat çekildi. Yetkililere uyarı yazıları gönderen DSÖ, her ülkenin "Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) Küresel Eylem Planı'nı hazırlamasını istedi.
Bu uyarıda obezite için şu tavsiyelerde bulunuldu: Diyabet ve obezitedeki artış durdurulmalı. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde kontrol edilemeyen obezite için daha önemli projelere yer verilmeli.
İlginizi Çekebilir