Cuellar Belgesi'ne oybirliği ile evet dedik
GÜNDEMMeclis Genel Kurulu'nda geçmişte milletvekilleri tarafından yapılan konuşmalarda, Cuellar Belgesi olarak adlandırılan Cuellar Çerçeve Anlaşma Taslağı'nın oy birliği ile kabul edildiği ifade ediliyor.
3'üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2'inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eski başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, eski bakanlardan Sonay Adem, Annan Planı'ndan sonra Meclis Genel Kurulu'nda yaptıkları konuşmalarda, Cuellar Belgesi'ni kabul ettiklerini belirtirken bazıları belgenin "oybirliği ile kabul edildiğini" söylüyor.
Meclis Başkanı Sibel Siber, geçtiğimiz günlerde Cuellar Çerçeve Anlaşma taslağının görüşüldüğü 17 Nisan 1986 tarihli kapalı oturumun tutanaklarını açmış ve söz konusu taslağın oylanmadığını söylemişti.
Mayıs 2004, Eroğlu: Belge UBP'nin oylarıyla kabul edildi
Meclis tutanaklarına göre, 3'üncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, Mağusa Milletvekili ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı olarak 27 Mayıs 2004'te Genel Kurul'da Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) "barış istemediği" iddialarına yanıt verirken, "...Hatta 1984’te yanılmıyorsam Perez de Cuellar belgesi Meclisimize gelmiştir ve Meclisimizde Ulusal Birlik Partisinin oyları ile de kabul görmüştür. Ama o zaman Kiprianu bunu imzalamaktan vazgeçmiş ve o zaman olması muhtemel anlaşma Kiprianu’nun tavrı ile ortadan kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.
Adem: 29 plus’ı bu Meclis'te oybirliği ile kabul ettik
Aynı oturumda konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mağusa Milletvekili Sonay Adem ise "Sayın Eroğlu unuttu 1986’da Cuellar Belgesini, 1984 dedi ama iyi hatırlıyoruz biz 29 plus’ı bu Meclis'te oybirliği ile kabul ettik ama ondan sonra köy köy gezerek bu vatan hainleri, bu Rumlarla işbirliği yapan CTP toprağımızın önemli bir kısmını Ruma peşkeş çekecek diye propaganda yaptı senelerle ve çakıl taşı vermeyiz siyasetini gündeme getirdi" dedi.
"Kıbrıs Rum tarafının kabul etmeyeceğini bildiği için kabul etti"
Yine aynı oturumda konuşan dönemin CTP Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat ise, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın Cuellar Belgesi'ni, Kıbrıs Rum tarafının kabul etmeyeceğini öğrendiği için kabul ettiğini söyledi.
Akıncı'dan Denktaş'a eleştiri
24 Mayıs 2002'de yapılan oturumda konuşan dönemin Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili, şimdiki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Denktaş'ın Cuellar Belgesini kabul ederek uzlaşmazlık çemberini Kiprianu’nun boynuna giydirdiğini ancak onu da idare edemediğini söyledi.
Akıncı, Denktaş'ın “Cuellar Belgeleri geldiği zaman Kiprianu ile birbirimizi kolladık, baktım gördüm ki Kiprianu hayır diyecek ben evet dedim” dediğini Genel Kurul'a aktardı.
Haziran 2005, Ferdi Sabit Soyer: Oybirliği ile Peres de Cuellar Belgesine evet dedik
13 Haziran 2005'te yapılan oturumda söz alan Ferdi Sabit Soyer'in "1986’da da bu Meclis’te oybirliği ile Peres de Cuellar Belgesine evet dedik. Demedik mi? İki bölgeli, federal idare, Kuzey’de de ) toprak kalacak" sözleri üzerine dönemin UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy yerinden "Karşıydınız siz o belgeye? Hayır dememizi isterdiniz?" dediği bilgisi tutanaklarda yer alıyor.
Bunun üzerine Ferdi Sabit Soyer'in "Şimdi buna evet dedikten sonra Ulusal Birlik Partisi çıktı yollara, bir tek karış toprak verilemez. Bunu konuşan herkesi vatan haini ilan etmek, buna bağlı olarak KKTC'nin tanınmasından başka bir siyaset olamaz görüşlerini ifade ettiniz. Çelişki buydu zaten" dediği ifade ediliyor.
Soyer, konuşmasında "1986 Peres de Cuellar Belgesini oybirliği ile kabul ettiniz. Ben ilk defa duydum şimdi Sayın Eroğlu konuşurken burada dedi ki KKTC'yi ilan ederken de biz federasyona açık ilan ettiydik kendini. E, bu Kuruluş Bildirgesini biz her söylediğimizde, ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulurken federasyonu amaçlayan ve federasyonun ciddi tarafı olması için kuruldu dediğimizde ve bu Kuruluş Bildirgesini her okuduğumuzda bizim için söylenen sözleri uzun boylu anlatmama gerek yoktur. Yalnız ne kadar çok vatan haini ilan edildiğimizi zikrederek geçmek isterim" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir