Doğru beslenerek sigara kullanımının zararları azaltılabilinir
GÜNDEMLAÜ Akademisyeni Günebak, “Doğru beslenerek sigara kullanımının zararları azaltılabilinir” Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ç. Tuba Günebak, sigara kullanımında beslenmenin önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Sigara birçok kişinin en sevdiği düşmanıdır” diyen Günebak, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yayınlanan “Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012” araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’de toplam olarak 14,8 milyon kişi (%27,1) tütün ürünü kullanmakta; tütün kullanım sıklığı erkeklerde (%41,5) kadınlara göre (%13,1) daha yüksek; tütün ürünü kullananlar içinde %23,8’lik bölüm hergün tütün kullanmakta (erkeklerin %37,3’ü, kadınların %10,7’si); hergün sigara içenlerin yaklaşık dörtte üçü (%70,4) günde yarım paketten fazla (11 ve daha çok sayıda) sigara içmekte olduğunu ifade etti. Günebak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yayınlanan Bağımlılık Dergisi’ne göre; (2014, Cilt:15, Sayı:4, s:159-166 / Journal of Dependence, 2014, Vol:15, N.:4, pp.159-166 / www.bagimlilikdergisi.net) KKTC’de sigara kullanımının dünya ortalamasının üstünde olduğunun (%62.7) saptandığını belirtti.
“Sigara kullanımının beraberinde taşıdığı, en bilinen sağlık problemleri kalp-damar hastalıkları, anfizem ve kanserdir” diyen Günebak, bunlara ek olarak, yapılan çalışmalarda, sigara kullanımı, yüksek kolesterol düzeyi, anfizem dışındaki solunum sistemi hastalıkları, osteoporoz görülme riskindeki artış ile ilişkilendirildiğini dile getirdi.
Günebak, sigaranın bileşiminde bulunan nikotin ve diğer toksik maddeler detoksifikasyon (toksinlerden arınma) insan sistemini, ciddi şekilde, olumsuz yönde etkilediğini belirterek, sadece sigarayı kullanan bireyde değil, etrafında olup dumanına maruz kalanlarda da serbest radikal üretiminin arttığını ve hücresel düzeyde bağışıklık sistemlerinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti.
Günebak, özellikle C vitamini, beta-karoten, E vitamini, selenyum, çinko ve B vitaminleri ile doğru beslenerek sigara kullanımından kaynaklanan olumsuz sağlık etkilerinin minimize edilebildiğini açıkladı. Günebak, bu besin ögelerine ulaşabilmek için her gün taze sebze ve meyve, kahvaltıda 1 adet yumurta tüketmeye (haşlanmış veya yağsız olarak pişirilmiş), her ana öğünde koyu yeşil yapraklı sebzelere yer vermeye, haftada 2 gün derin soğuk su balığı (somon balığı gibi) tüketmeye, hergün 2 adet ceviz ve/veya 6 adet çiğ badem tüketmeye, salatalarınıza haşlanmış kurubaklagil eklemeye, tam buğday ekmeği tüketmeye, yarım yağlı süt ve/veya sade probiyotik yogurt tüketmeye, günlük beslenme örüntünüze bulgur, kara buğday, kuinoa ve chia tohumundan bir veya birkaçını ekleyeme özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
İlginizi Çekebilir