Dolar 6,00 bandını zorluyor
GÜNDEMDolar/TL paritesi, FED’in faizleri düşürmeyeceği açıklamasının ve Türkiye’deki ÖTV zammının etkisiyle yüksek seyrini korudu
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (FED), açıkladığı FOMC toplantı kararında, uzmanların geneli tarafından beklenildiği gibi faiz değişimine gitmedi. 2018’in son çeyreğinde Çin ve Avrupa ekonomisinde görülen yavaşlama ile petrol fiyatlarındaki sert düşüşün küresel büyümede ciddi risk oluşturması ile Fed, 2019 politikasında değişikliğe gitti. Önce faiz artışı tahminini düşüren komite, ardından bu yıl içinde faiz değişikliğine gitmeme kararı aldı ancak Fed frene bastıkça piyasalarda da faiz indirimi beklentisi kuvvetlendi.
Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın son olarak faiz indirimi istediğini daha açık dile getirmesi sonrasında indirim sinyalleri bekleyen piyasalar, istediklerini alamadı. Komite, enflasyonda hedef altına doğru belirgin bir düşüş yaşanması durumunda politikalarında değişikliğe gideceğini ve mart periyodu verilerinin beklentilere paralel geldiğini belirtti.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
Faiz indirimi sinyali alamayan piyasalarda dolar dün yükseliş yaşadı ve ABD Dolar Endeksi, 3 günlük düşüşünün ardından dün tekrar 97,70 seviyesine çıkarken; EUR/USD 1,1190 ve Ons Altın 1,272$ seviyesine geriledi. USD/TRY ise 5,94-5,97 aralığında işlem gördü. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde ücretlerde yaşanacak artış, doların haftayı yükselişle kapatmasını sağlayabilir. Türkiye içinde ise dün açıklanan imalat PMI verisi nisanda 46,8’e geriledi ve daralma 13 ay üst üste devam etti. Sektörde özellikle yeni siparişlerde azalma yaşanması oldukça önemli bir sorun ve üretimin yanında talepte de düşüklük sektördeki daralmanın devam edeceğini gösteriyor.
TÜFE verileri bekleniyor
Açıklaması bugün yapılacak Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) öncesinde İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı rapora göre, İstanbul'da perakende fiyatlar nisanda önceki aya göre yüzde 2,81 artış yaşadı. Nisan’da İstanbul’da perakende fiyatlar bir önceki aya göre giyimde yüzde 10,09, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 4,22, gıdada yüzde 3,25, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 2,37, ev eşyasında yüzde 1,72, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 1,71 ve konutta yüzde 0,51 arttı. TÜFE’nin nisanda aylık yüzde 0,92 artışla yıllık yüzde 19,57 gelmesi bekleniyor ancak özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişin bu ayda da sürmesi ve diğer başlıklarda da artış yaşanması ile TÜFE, bu ay yüzde 20 üzerine çıkabilir.
TL’nin zayıf seyri sürdü
Ayrıca sigara asgari maktu vergi oranının artırılması, telefondaki ÖTV indirim aralığının değişmesi sonrasında şirketlerin aradaki farkı zam olarak yansıtması da enflasyon üzerinde belirgin olmasa da bir sonraki ay itibarıyla fiyat artışına neden olacak bir gelişme olarak görülüyor. Küresel piyasalarda doların son hafta yükselişini sınırlamasına karşın yurt içindeki siyasi-ekonomik-diplomatik-jeopolitik belirsizliğin sürmesi ile TL tarafındaki zayıf seyir devam etti. Bugün tekrar 5,98 seviyesi üzerine çıkan USD/TRY kurunda 6,0 direnci takip edilirken olası gerilemede 5,87 ilk destek konumunda. Beklentilerin üzerinde gelecek bir enflasyon kurun 6,0 seviyesini aşmasına neden olabileceği de ekonomistler tarafından söyleniyor.
Erdoğan: Kur, faiz ve enflasyonu indireceğiz
Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 75. Yıl Genel Kurulu Toplantısı’nda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kur faiz ve enflasyonu mutlaka hedeflerimize uygun seviyeye indirmekte kararlıyız” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları şöyle: Türkiye ekonomisinde 2003'ten 2018'e kadar yılda 5,6 büyütme başarısını birlikte gösterdik. Her ne kadar döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle biraz gerilemiş de olsa milli gelirimizi 3 kattan fazla arttırmayı birlikte başardık. İhracatımızı 169 milyar doların üzerine beraber çıkardık. Turizmde 46 milyon turist sayısına birlikte ulaştık.
“Bazı sirk cambazları…”
“Birileri borçlanma rakamları üzerinden fırtına koparmaya çalışıyor, bunun farkındayız. Kamu borç stokumuzun milli gelirimize oranı yüzde 13,7’dir. Göreve geldiğimizde yüzde 60'ın üzerindedir. Mayıs 2013'te IMF'ye olan borcu herhalde sıfırlamayı bir kenara koymak mümkün değildir. Bazı sirk cambazları bu konuyla ilgili bile döviz rezervi için gayri samimi açıklamalar yapmak suretiyle olumsuz hava oluşturmanın gayreti içindeler. Türkiye'yi kur, faiz, enflasyon sarmalına hapsetmek isteyenlere karşı bu zaferi beraber kazanacağız” diyen Erdoğan, “Son dönemde ardı ardına ülkemize ve milletimize kurulan tuzakların sebebi, ülkemize siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da diz çöktürmektir.
Seçimin birkaç ay öncesinde, patates soğan meselesini ne ile izah edeceğiz? Bunların hepsi siyasi müdahale anlayışı değil midir? Bunların ne adına, ne mesajlar verilmek istendiğini de hep birlikte milli bir mesele olarak görmeye mecburuz” ifadeleriyle, döviz kurlarındaki artışın ve değer yitiren TL’nin, ‘Türkiye’ye tuzak kuran’ güç odakları olduğunu savundu.
Direnç ve destek seviyeleri
Dolar kurunda 6,00 olarak belirlenen ‘psikolojik direnç’ altında bir seyir devam etmekle beraber 5,92 ara destek seviyesinin altına doğru devam edebilecek bir kar satışı da görülmüyor. Mevcut riskler konusunda yeni bir gelişme olana kadar pozisyonların korunma eğiliminde olduğunu belirten ekonomistler, gelişmekte olan diğer ülke para birimlerini de ‘hafif primli’ şeklinde kategorize ediyor. Buna göre önemli direnç seviyeleri 6,00-6,02 olarak korunurken; destek seviyeleri ise 5,87-5,84 bandında kayda geçiyor.
İlginizi Çekebilir