Dövizde kritik eşik aşılamıyor
EKONOMİTCMB tarafından iki gündür yapılan kesintisiz müdahaleler, TL’ye yüzde 1’lik bir değer katarken; dolar/TL paritesi halen 6,20 bandını zorluyor
Dolar/TL kuru, önceki gün 6,2450'ye yükselerek 24 Eylül sonrası zirveye çıkarken; gösterge faiz ve 5 yıllık CDS primi de son ayların en yükseğini görmüştü. Türk lirası (TL) varlıklarda yaşanan sert düşüş nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo ihalesine ara verdi ve TL zorunlu karşılıklarda indirime giderken yabancı para zorunlu karşılık oranında da artış yaptı.
Piyasada TL azlığı sağlayan hamlenin ardından bankaların önceki gün Asya seansında yüksek miktarda döviz bozması ile dolar/TL kuru önceki gece 6,05’e kadar gerilemişti. Kur, bu düşüş sonrasında dünün devamında 6,10-6,14 aralığında dar bantta işlem görürken; günlük bazda da önceki güne göre yüzde 1 düşüş yaşadı.
Söz konusu bu gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) serbest piyasa ortalamalarına da etkisi olumlu oldu ve döviz kurlarının tamamında bir düşüş yaşandı. Buna göre, Kuzey Kıbrıs’ta dün euro 6,9100 TL, dolar 6,1450 TL, sterlin ise 7,9950 TL bandından fiyatlandı.
Piyasalarda dün neler yaşandı?
Küresel piyasalarda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki görüşmeye dair beklentiler, ABD Dolar Endeksi’nde de dün itibarıyla gerilemeye neden olurken; gelişen ülke paraları da yine dün toparlanma gösterdi. TL, dün günlük bazda en iyi toparlanmayı gösterse de haftalık ve yılın ilk 5 ayında en çok değer kaybeden gelişen ülke parası olmayı sürdürdü. Günün devamında, ABD’den gelecek TÜFE rakamları takip edildi ve önceki gün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisinde değişim olmadı ve Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) Nisan 2019’da aylık yüzde 0,4 yıllık ise yüzde 2,1 gelmesi bekleniyordu.
Petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen ABD enflasyonunda son aylarda istenen yükseliş yakalanamadı ve bu durum, uzmanlar tarafından “Nisanda da zayıf seyrin korunması, dün gerileyen Amerikan Doları Endeksi’ndeki (DXY) düşüşün devam etmesine neden olabilir” yorumuna neden oldu. Kur tarafında da dolardaki gerilemeden alınacak destekle 6,10 altına gerilemeler görülebileceği ancak Türkiye içindeki risklerin yüksek olması ve son haftada sert yükseliş gösteren kurda 6,0 üzeri fiyatlamanın da korunabileceği öngörüldü.
‘Trump etkisi’ sürdü
Çin’e uygulanan ek vergilerin yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarılacağını, geride bıraktığımız hafta sonu attığı bir tweetle açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Çin’i taahhütlerini yerine getirmemekle suçlamış ve ek vergilerin ABD ekonomisine hatırı sayılır katkısı olacağını iddia etmişti. ABD, dün 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine uyguladığı yüzde 10’luk ek vergiyi yüzde 25’e çıkardı; Çin ise bu karardan üzüntü duyduğunu ve buna yönelik ‘önlem almak zorunda olduklarını’ açıkladı. Çin’den üst düzey yetkililer, dün ABD’ye giderek temaslarda bulundu, Trump ise görüşmelere açık olduğunu söylese de anlaşmanın ABD zaferi ile sonuçlanmasını ister bir görüntü çizdi.
Dolar yine yükselişle başladı
Piyasalar da haftaya bu haberlerle düşüşle başladı ve hisse senetleri, Çin borsası önderliğinde sert düştü; gelişen ülke paraları da değer kaybetti. Haftanın son işlem gününde ise Çin tarafında bir miktar toparlanma yaşandı ve gelişen ülke paraları da Asya öncülüğünde ‘hafif’ bir yükselişe imza attı. Dün, gelişen ülke paralarından TL, yüzde 1’lik kazanç ile ‘en çok değer kazanan’ oldu ancak bu kazançta TCMB’nin önceki günkü hamleleri etkili oldu.
Güney Afrika randı ve Tayland bahtı, TL sonrası en çok değer kazanan gelişen ülke paraları olurken; majör tarafta ise dolardaki gerileme ile yükseliş vardı. Euro/dolar, önceki gün 1,1250’ye yükselmesinin ardından dün de 1,12 üzerinde alıcılı fiyatlandı. Sterlin/dolar ise 4 günlük düşüşünün ardından dünün ilk yarısını hafif yükselişle tamamladı. Dolar/yen ise ‘güvenli liman’ talebi ile yenin değer kazanması sonucunda geçen hafta şubat periyodu sonrası dip seviyeyi görmesinin ardından dün 110,0 seviyesine yakın işlem gördü. ABD ve Çin arasında devam eden müzakerelerden çıkacak sonucu bekleyen piyasalarda geçtiğimiz hafta temkinli bir seyir vardı ve hisseler sert satışın ardından bir miktar dizginlendi.
Direnç ve destek seviyeleri
Asya seansında sert satış baskısına maruz kalan dolar/TL kuru, 6,0268 ana destek seviyesinin hemen üzerine kadar gerileme kaydetse de bu seviyede alıcılar ile karşılaşarak 6,1328 seviyesine yakın dengelendi. Asya seansında yaşanan kar satışlarının dünün geri kalan kısmında da devam etmesi durumunda 6,1328 desteğinin yakından takip edileceğini söyleyen ekonomistler, bu destek seviyesinin altına yaşanacak geri çekilmelerde ise 6,0268 ana destek seviyesinin gündeme gelebileceğini ancak son 4 aydır kademeli olarak yükseliş gösteren kurun alıcılı seyrine devam etmesi durumunda ise 6,2134 ve 6,2330 dirençlerinin tekrar gündeme gelebileceğini belirtiyor.
Yukarı yönlü algının güçlenerek artış gösterebilmesi için 6,2134–6,2330 bandının aşılması ve bu bant üzerinde kalıcılık sağlanmasının gerektiği öngörüsünde bulunan uzmanlar, aksi bir durumda TL lehine fiyatlamaların da kur üzerinde etkili olabileceğini belirtiyor. Buna göre destek 6,1328–6,0268–5,9596 olarak ortaya çıkarken; direnç ise 6,2134–6,2330–6,3265 bandında kayda geçiyor.
İlginizi Çekebilir