DPÖ, 2017 EKİM AYI HAYAT PAHALILIĞI ORANINI YÜZDE 0.92 OLARAK AÇIKLADI
GÜNDEMBaşbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı, 2017 yılı Ekim ayı Enflasyon oranını yüzde 0.92 olarak açıkladı.
DPÖ, ekim ayında Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0.92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11.32 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.05 değişim gerçekleştiğini bildirdi.
Başbakanlık Basın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bir önceki aya göre, endekste kapsanan 333 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 80 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 62.68 patlıcan, yüzde 35.58 çarliston biber ve yüzde 29.22 bal kabağı olurken, en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 42.18 limon, yüzde 29.71 mandalina ve yüzde 28.13 kivi oldu.
Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı şöyle:
“Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 9.77 artış,
Eğitim ana grubunda yüzde 2.01 artış,
Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde1.65 artış,
Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 1.28 artış,
Ulaştırma ana grubunda yüzde 1.09 artış,
Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda yüzde 0.95 artış,
Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 0.84 artış,
Sağlık ana grubunda yüzde 0.53 artış,
Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 0.45 artış,
Eğlence ve Kültür ana grubunda yüzde 1.79 azalış,
Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 1.78 azalış,
Haberleşme ana grubunda yüzde 0.54 azalış”
Ekim ayında en yüksek artış gösteren ana grup giyim ve ayakkabı olarak belirlenirken, giyim ve ayakkabı ana grubu yeni sezon ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle en çok yükselen ana grup oldu.
Ekim ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının ortalamasının artı olduğu, ikinci sırada en çok artış gösteren eğitimde döviz kurları yükselişine bağlı olarak özel okul ücretlerinde artışlar görüldüğü bildirildi.
Gıda ve Alkolsüz İçecekler’de Meyve ve Sebzeler, Çay (Poşet), Baharat (Tarçın); Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar’da Güneş Enerjisi Tesisatı (Sıcak Su) Döşeme Ücreti, Kira Ücreti, LPG Gazı Tüp Ücretleri; Ulaştırma’da Bisiklet, Araba Kiralama Ücreti, Otomobiller; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’nde Plastik Tabak (Tek Kullanımlık), Bulaşık Deterjanı (Sıvı), Yağ Çözücü; Çeşitli Mal ve Hizmetler’de Deodorantlar, Tuvalet ve Güzellik Sabunu, Araba Koltuğu (Bebek için); Sağlık’da Grip Aşısı, Implant (Kemiğe Vidalı Diş), Hasta Altı Bezi; Alkollü İçecekler ve Tütün’de Rakı, Şarap, Viski fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu ana gruplar artı değer gösterdi.
Eğlence ve Kültürde Yurt Dışı Turlar; Lokanta ve Oteller’de Otel Ücretleri; Haberleşme’de Cep Telefonu fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle bu ana gruplar eksi değer gösterdi.
Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun, 9 ana grubunda artış olurken, 3 ana grubunda ise düşüş yaşandı.
İlginizi Çekebilir