DR. YAŞAM AYAVEFE’NİN DRONLARI YEŞİL ÇEVREYE HİZMET EDECEK...
TEKNOLOJİDr. Yaşam AYAVEFE, genç yaşına birçok başarı ve farklı sektörlerden birçok deneyimi sığdırmış bir hayırsever ve iş insanı. Dronlarla yapmayı planladığı çevre dostu projeler ve Green Climate oluşumunu duyduktan sonra heyecanla kendisine ulaşmaya çalıştık. Röportaj teklifimizi reddetmediği için teşekkürlerimizi sunarak Dr. AYAVEFE ile çevre ve teknoloji üzerine yaptığımız sohbeti sizinle paylaşmak isteriz.
Öncelikle merhabalar. Röportaj teklifimizi geri çevirmediğiniz ve bizimle görüşmeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Okuyucularımıza kendinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Rica ederim, hoş geldiniz. Aslında çok fazla kendinden söz etmeyi seven biri değilim (Gülüyor.) O yüzden en zor soruyla başlamış olduk. 2000’li yılların başından bu yana turizm, teknoloji, inovasyon gibi yatırımlarda heyecanla ve işini severek çalışan ve üretmeye çalışan biriyim. Bilime ve çevreye olan duyarlılığım ve her zaman daha iyisini yapmayı istemem beni motive ve zinde tuttu. Bugün de yeni oluşumlarımızdan birisi olan Green Climate ile insansız hava aracı teknolojilerimizi tarımda ve çevre için nasıl kullanabiliriz bu alanda çalışıyoruz. Kendim de bilgisayar mühendisi olduğum ve sonrasında akademik derecelerimi ekonomi ve işletme alanına yönlendirip pazarla buluşturduğum için kendimi şanslı ve yetenekli bulduğum söylenebilir.
Başarılı bir iş insanı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Öyleyse bunu neye borçlusunuz?
Başarı göreceli bir kavram. Ciro bunu gösterir mi? Belki. Dost ve düşman sayınız ve ne kadar dikkat çektiğiniz bunu gösterir mi? Belki. Eleştiri ve övgüler bunu gösterir mi? Belki. Ama nihayetinde başarı bir varış noktası değil sürekli devam etmeyi göze aldığınız bir yolculuktur. Dolayısıyla kendimi başarılı bulmanın yanında başarısını sürdürmek için gereken etik ve disipline dayalı değerlere sahip iyi bir yönetici olduğumu düşünüyorum.
Motivasyonunuzu nasıl sağlıyor ve koruyorsunuz?
İhtiyaçları gözlemleyip empati kurarak. Küresel ısınmanın da etkisiyle Kıbrıs , Türkiye,Avustralya,Yunanistan gibi birçok yerde orman yangınları, masum hayvanların görüntüleri her insanı derinden üzdü. Buna nasıl kayıtsız kalabilirdim ki? Derhal buna yönelik ne yapılabilir dedim ve yeni bir iş planı geliştirmek için ekibimi kurdum. Daha önce de ikamet krizi ve göç dalgası olduğunda emlak sektörü ya da pandemiden önce ve sonraki süreçte mobilite ve turizm dikkatimi çekmişti. İnsanlık ve daha kaliteli bir yaşam için ne lazım diye düşünüp etkili ve verimli çözümler üretiyorum. Bu da sonsuz bir motivasyon sağlıyor çünkü insana yaraşır bir dünya için daha çok yolumuz var.
Sektördeki daha genç girişimcilere tavsiyeleriniz neler?
Çok yönlü ve araştırmacı olmaları. Meslektaşlarımdan akademiyi seçen, bir şirkette stabil bir pozisyonla çalışan, işsiz olan, girişimi başarısızlıkla sonuçlanan, benden çok daha iyi cirolar elde eden girişimleri olan yüzlerce örnek var. Kişileri ayrıcalıklı kılan ne derseniz esnek olmaları, çalışkan ve hakkaniyetli olmaları, prensipli olmaları, çok sayıda dil bilmeleri ve öğrenmeye açık olmaları. Tabi bir de buna ek olarak sosyal zeka ve iletişim çok önemli. İmajınızı ve insanlarla iletişiminizi iyi yönetemezseniz ihtiyaçları, sebep ve sonuçları nasıl öğrenebilirsiniz ki?
Yani aslında alandaki yeni girişimciler önce kendilerine mi yatırım yapmalı?
Tabi ki. Bir savaş alanı hayal edin. Askerler nasıl rütbeye göre diziliyor? Yetkinlikleri ve tecrübelerine göre. Üstelik bu aynı zamanda büyük bir sorumluluk demek. Bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden birisi henüz dolduramayacağı bir koltuğa oturması. O yüzden hep bir adım önde olarak gereken minimal yeterliliklerini böyle planlamaları gerekir. Doktora yapmamdaki amacım da buydu mesela.
Green Climate hakkında en sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler nedir?
Keyifli, basit, ucuz ve etkin bir teknolojiyi çok basit bir şekilde insani bir amaca entegre etmek beni rahatlatıyor ve mutlu ediyor. Ancak hala tamamlayamadan yaz mevsimi gelip Marmaris vb. yerlerdeki yangınları veya yok olan yeşil alanları görünce daha da çok çalışıp yol almalıyız diye düşünmeden duramıyorum.
Elinizde sihirli bir değnek olsa neyi gerçekleştirmek isterdiniz?
Dünyadaki savaşları ve açlığı bitirmek isterdim. Bunun da yolu bereketi sağlamaktan geçiyor. Yani aslında dünyanın her yerini eşit ve adil bir şekilde saran bir bereketi üretmek isterdim.
Bize zaman ayırıp sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz.
Bu keyifli sohbet için ben teşekkür ederim. Tüm okuyuculara saygı ve sevgilerimi sunarım.
İlginizi Çekebilir