© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Dünya Mimarlık Günü GAÜ’de kutlandı ...

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) evsahipliğinde akademik bir etkinlik organizasyonuyla kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün bu yılki teması Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından "Mimarlık, Yapı ve İklim" (Architecture, Building & Climate) olarak belirlendi. Etkinlikte GAÜ’den Assoc.Prof.Dr. Asım Vehbi, Assoc.Prof.Dr.Hossein Sadri, Kenan Güvenç ve bir çok önemli isim yer aldı. Girne Amerikan Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Azmi Öge “Değerli meslektaşlarımın dünya Mimarlık Günü’nü içinde bulunduğumuz genel ortam gereği buruk da olsa kutlarım” dedi.

5 Ekim Dünya Mimarlık Günü

Azmi Öge, konuşmasında “Bilindiği üzere her yılın Ekim ayının ilk Pazartesi günü, belirlenen tema ile Dünya Mimarlık günü olarak tüm dünyada kutlanıyor. Dünya genelinde 1.3 milyon mimarın temsilcisi olan Dünya Mimarlar Birliği (UİA) bu yılki temayı “Mimarlık, Yapı, İklim” olarak belirledi. Adada özlenen düzen ve barış için umutlu bekleyişimiz devam ederken, yakın çevremizde gelişen huzursuzluk ve savaş ortamı barut kokusunun tüm Orta Doğu’ya yayılma olasılığını her geçen gün artırmakta. Belirsizliğe sürüklenen hatta yitirilen yaşamların resim ve haberleri gündemi meşgul edip, adalet, fırsat eşitsizliği, sosyal ve ekonomik sıkıntıların artarak devam ettiği bir ortamda, KTMMOB Mimarlar Odası yönetim kurulu olarak, yaşamla iç içe var olup, sürekli etkileşen Mimarlık mesleği gününü, eğleşmeden uzak, toplumsal farkındalık ve eğitimi ön planda tutarak buruk biçimde kutlamayı tercih etmiştir” dedi.

 

Mimarlık gelişerek gelişti

Yaşamla birlikte hayat bulan mimarlık mesleğinin çağlar boyu insanlık evrimi ve değişen ihtiyaçları ile değişerek geliştiğini anlatan Öge,  “Yaşamı yapılarla etkileyen ve etkilenen Mimarlık, ego, hırs, ihtiras, aç gözlülük, ve çıkar gibi insani günahların esaretinden dolaylı şiddet ve tüketim aracı olarak kullanılsa da, duyarlı kişi ve kurumlarca çevre, insan ve sanat odaklı tasarımlar, yaşamı sürdürülebilir kılmıştır” diyerek şunları söyledi:

 

Kaçınılmaz sorumluluk

“Yapı ve yaşamı şekillendiren mimarlık, direkt ve dolaylı olarak çevresel faktörler ve bunun baş aktörü olan mevzuat ve iklimle etkileşim içerisinde olmuştur. Vazgeçilmez unsurların birlikte ayakta durması insanlık ve artan ihtiyaçları için kaçınılmazdır. Bu bağlamda hayatımızın her alanında, anti demokratik, keyfi, reddeden, göz ardı eden yasakçı zihniyetten öte, ortak akıl ve uzlaşı ortamı ile optimum çözümler üreterek sürdürülebilir çevre ve yaşam ortamı oluşturulması, gelecek nesillere olan kaçınılmaz sorumluluğumuzdur”

 

 

 

 

 

Kültürel mirasın yaşatılması

Konuşmasında “Umut , hayal gücü ve sevgi, sanat ve sanat ile ilişkili kişi ve mesleklerin yaşamsal gücü olmuştur” diyen Öge, sözlerini şöyle tamamladı: “Kültürel mirasın nesiller boyu yaşaması, sanat ve sanat eserlerinin aktarılması ile sağlanmıştır ve sağlanacaktır. Umut, hayal gücü ve sevgiden ödün vermeden, mesleki ve insani doğrular ışığında ortak akıl ve uzlaşı ile yaşam alanlarımızı ve kültürel değerlerimizi koruyup geliştirerek gelecek nesillere aktarmak dileği ile”

 

Asım Vehbi’nin konuşması

Törende konuşan Assoc.Prof. Dr. Asım Vehbi de “Tüm mimarların, mimarlar gününü kutlarım. Öncelikle Dekanımıza böyle bir farkındalık yarattığı için  teşekkür ederim” diyerek şunları vurguladı: 

“Sanayileşmenin ve kentleşmenin artmasıyla mimarlara daha çok görev düşmeye başladı, doğa ve şehir hayatını bir çok kent yaşayabiliyor ve yaşadığımız ülkede de bunun olmasını temenni ediyorum, sürdürülebilir bir hayata katkı konulmasını diliyorum”

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER