Dünya’nın aşırı ısınması bilim insanlarını korkutuyor!
DÜNYA
Corona virüs, çekirge istilası ve yaşanan depremlerden sonra şimdi de bilim insanları Dünya’nın aşırı ısınmasından dolayı endişe duymaya başladı.
2020 yılı bitmeden bir sürü farklı afet ve olay yaşadık. Bunların içinden en önemli olanı ise Corona virüs salgını ve halen daha devam ediyor. Corona virüs devam ederken, bilim insanları şimdi de Dünya’nın aşırı ısınmasından solayı endişelenmeye başladı. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, mayıs ayı analiz edildi ve önceki senelere göre en sıcak mayıs ayının geride bırakıldığı tespit edildi. Aynı araştırmaya göre Sibirya ortalamanın 10 derece üstünde çok daha sıcak bir ayı geride bıraktı. Kopernik İklim Değişikliği Hizmeti (C3S), 2020 Mayıs ayının, 1981 yılından sonraki en sıcak Mayıs ayı olduğunu ve ortalamalara göre 0.63 derece daha sıcak olduğunu vurguladı.
Aşırı sıcaklık, kutup bölgelerindeki buzulları etkiliyor. Dünya genelindeki en büyük buzul alanların bulunduğu Sbirya’da ortalamanın 10 derece üstüne çıkan sıcaklık değerlerinin, Temmuz ayında daha da yukarılara çıkması bekleniyor. Uzmanlar şimdiden, insanların aşırı sıcaklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarılar yapmaya başladı. Dışarı çıkarken şapka takılması, yeterli miktarda su içilmesi ve el bileklerinin su ile ovulması büyük önem taşıyor.
Avrupa Uzay Ajansı tarafından elde edilen verilere göre, Kuzey Kutbu üzerinde ozon tabakası hızlıca büyüyor. Günay Kutbu’ndaki ozon tabakası da onarılmaya başladı. Bilim insanları bu noktada Kuzey Kutbu’nda ilginç ve anlamlandıramadıkları bir şey fark etti.Bilim insanlarına göre kuvvetli rüzgarlar Kuzey Kutbu’nda ‘kutup girdabı’ oluşturuyor ve soğuk havayı hapsederek sıcaklıkların düşmesine yol açıyor. Bu olayın sonucunda ise ozon tabakası inceldi ve bir süre sonra da delinmesine neden oldu.
TÜM HABERLER