© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

EKONOMİDE Kİ BEKLENTİLER

2022 yılı içerisinde dünya genelinde ekonomik beklentileri etkisi altına alacak göze çarpan başlıklar bulunmaktadır. Bu başlıklar nelerdir?

Hayatımıza 2019 yılında giren covid-19 salgını günümüze farklı varyantlarla girmiş ve bir çok sektörde acımasızlığını göstermişti. Turizm,eğitim,sağlık ve bir çok alanda olumsuz etkilerini bırakmış ve süreç inişli çıkışlı devam etmektdir. Tam geçiyor derken ortaya çıkan yeni varyantlar 2022 yılın için de tehdit oluşturmaya devam etmektedir.

Fakat yeni varyantların ortaya çıkması vakalardaki sayıların artışı daha önceden alınan tedbirleri tekrardan uygulatmamıştır .Bu da ekonomik anlamda kısmi bir rahatlamaya ve geleceğe daha bir iyimserlikle bakmamızı sağlamıştır.

2019 da durağanlığa geçen üretim ve ticaret 2021 yılının sonlarında ekonominin tekrardan hareketlenmesi ile ortaya çıkan enerji talebi ve enerji azlığından dolayı fiyatlar dünya genelinde artış göstermiştir.

Petrol ve doğal gaz fiyatlarında oluşan  artışlar üretimi dolayısı ile ürünlerin fiyatlarını da doğrudan etkilemiştir. Bu artışlarda bize dünya genelindeki enflasyonun geçici bir durum olmayacağının göstergesi olmuştur.

Dünya ekonomisinin 2021’de girdiği toparlanma süreci ile enerjiye olan ihtiyacın fiyatlardaki artışı 2022 yılında da süreceği görüşü nettir. Bunun en önemli sebebi ise enerji arzını kısa sürede arttırmanın kolay olmayacağıdır. AB ülkeleri tarafından alınacak önlemler ve atılacak adımları fiyat ve doğalgaz arzındaki sıkıntıları azaltması büyük önem arz etmektedir..

Doğal gaza erişim tüm ülkelerin enerji politikalarının en önemli meselesi haline gelmiştir.

Enflasyon yani fiyat artışlarındaki sürekli artış artık dünyada bir çok ekonominin mücadele etmesi gereken önemli makro ekonomik göstergelerden birisi. Kovid-19 salgını nedeniyle tedarik zincirinde ortaya çıkan sorunlar, enerji arz ve talebi dengesizlikler ve tüm dünyada ekonomik toparlanma için piyasalara enjekte edilen paralar nedeniyle ilk başta geçici olduğu kabul edilse de enflasyon artık ekonomiler için kalıcı hale gelmiş durumda.

Bu sebeple özellikle 2022 yılı içerisinde tüm dünyada enflasyon ile mücadele ortamında daraltıcı para politikaları ve ABD’nin 2022 yılının ikinci yarısında yapması beklenilen faiz artışının gelişme durumunda olan ülkelerin politikalarının değişikliğine neden olacağı düşünülmektedir.

Corona Virüs salgınının çemberine aldığı önemli sorunlardan biride tedarik zincirinde yaşanan ve yaşanacak sıkıntılar olmuştur. Önümüzdeki süreçte bu yaşanan sıkıntıların devam edeceği fakat tedarik konusunda yeni arayışlar içerisine girileceği ve Çin ithalatına olan bağımlılığın azaltılması konusunda yeni stratejilerin belirlenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu değişim ve atılacak adımları dünya ticaretini ve küresel büyümeyi etkileyecek unsurların başında gelmektedir.

Tayfun Aydınlı

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER