© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

EL-SEN BAŞKANI UMUT ÖKSÜZOĞLU

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Haziran 2016 Genel Kurulu bugün yapıldı. Sendika Genel Kurulunda ,Sendika Başkanlığa Umut Öksüzoğlu, Genel Sekreterliğe ise Mustafa Uysal seçildi

"Barış, Demokrasi ve Mutluluk Mücadelesinde 59. yıl" ve "Özerk Kıb-Tek için Birlik, Mücadele Dayanışma" sloganıyla gerçekleştirilen El-Sen Genel Kurulu’nda sendika başkanlığına tek aday Umut Öksüzoğlu olurken, Genel Sekreter adayı da Mustafa Uysal oldu.

El-Sen Genel Kurulu’nda, sendika faaliyet raporu karar tasarısı 4 kısmında da "Eylem Yapma Yetkisi" başlığı altında değişikliğe gidilmesi için oylama yapılacak.

Karar tasarısı özetle; "özellikle TC-KKTC arasında imzalanan anlaşma ve protokollerin Kıbrıs Türk halkının reel varlıklarını tehdit etmeye devam ettiği endişe ile değerlendirerek, dıştan dayatılmaya çalışılan her türlü politikaya karşı direnmenin gerekliliğini bilerek, emekçilerin sadece Kıb-Tek ve KKTC'de değil bölge ve evrensel düzeyde birlik mücadele dayanışmasının gerekliliğine inanarak, sendika yetkili kurullarını sadece yasalardan değil insan haklarından kaynaklanan meşru her yolu deneyerek mücadele etmeye, El-Sen, üyesi olduğumuz Türk-Sen, KKTC'deki örgütler yanı sıra evrensel düzeyde karar almak ve veya alınan kararları uygulamaya yetkili kılmaya karar verir" değişikliğini içeriyor.

Lefkoşa'da Açık Öğretim Fakültesi toplantı salonunda yer alan genel kurul, elektrik kurumunda yaşamını yitiren çalışanlar için yapılan saygı duruşu ile başladı, ardından Divan Başkanı Arslan Bıçaklı oldu. Bıçaklı, olağan genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, El-Sen'in genel kurulunun önemine işaret ederek, ülkede elektrik konusunda yaşanan son gelişmelerin buradan çıkacak kararlarda etkili olacağını söyledi.

CESURER

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer de konuşmasında, sendikanın her üyesinin ateşten gömlek giydiğini, haklarını koruduğunu, ülkenin en stratejik kurumuna sahip çıktığını kaydetti.

Kıb-Tek'in yok edilmek istendiğini savunan Cesurer, bu konuda hükümet yanında yönetim kurulu üyelerini eleştirdi, sendika olarak gözü kapalı değil, sadece kuruma sahip çıkacak şekilde meşru olarak her haklarını kullandıklarını ve kullanacaklarını söyledi.

Cesurer, kurumun borcunun 209 milyon, alacaklarının 217 milyon, kamusal alan alacağının ise 399 milyon TL olduğunu ifade ederek, "Devlet borçlarını öderse vatandaş daha ucuza elektrik alabilecek" dedi.

Akıllı sayaç uygulaması ile tahsilatın arttığını, ancak kamusal alanın borcunu ödemediğini ifade eden Cesurer, bu uygulama ile herkesin borcunu internet ortamından da öğrenebileceğine işaret etti.

Kıb-Tek'in temel sorununun yöneticilerin tam anlamıyla kuruma sahip çıkmaması olduğunu ifade eden Cesurer, kurumun özerkleştirilmesi ve siyasetin kurumdan çekilmesi durumunda çok daha iyi noktalara gideceklerine vurgu yaptı.

Cesurer, El-Sen'in her zaman kuruma sahip çıkacağını, çalışanların ekmek teknesini koruyacaklarını, halkın en önemli malına her zaman sahip çıkacaklarını söyledi.

"Elektrik tehlikelidir, dikkatli olmak gerekir çünkü elektrik çarpar" diyen Cesurer, kurumun son 2 yılda 120 milyon TL yatırım yapıldığını, tahsilatın yüzde 96'yı aştığını, borçların azaltıldığını, yatırımların devlet katkısı alınmadan yapıldığını anlattı.

Cesurer, elektrikte özelleştirme yolunda adım atılması durumunda ülkede taş taş üstünde kalmayacağını söyledi.

KAPTAN

Sendikal Platform adına konuşan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, ülkede hükümet olmadığını savunarak, eleştirilerde bulundu ve hükümet edenlerin geçmişten ders almadığının görüldüğünü söyledi. Kaptan, sendikal platform olarak "reddediyoruz platformu" ile pazartesi günü Meclis önünde olacaklarını ve gençlerin yanında olacaklarını, ancak bu duruşun sadece gençlere karşı yapılana karşı değil, limanların, telefonun, elektriğin özelleştirilmesine karşı olacağını kaydetti. Kaptan, halktan ve siyasilerden de destek istedi.

BIÇAKLI

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da, ülkede siyasilerin "yalan söyleme, her şeyden anlama ve koltuğun miras kaldığını zannetme" hastalığına bulaştığını ifade ederek, siyasilere yönelik "Bu koltuklar geçici, kimseye kalmaz, ölene kadar bu koltuklarda oturamazsınız" dedi. Bıçaklı, ülkede "özelleştirme belası" yaratıldığını, kurumların idare edilemediğinin iddia edildiğini ancak kurumların bilerek ve isteyerek batırıldığını savundu ve örnek olarak KTHY'yi verdi.

Kıb-Tek ve çalışanlara yönelik maaş ve ek mesai eleştirilerine değinen Bıçaklı, personelin yaz kış gece gündüz demeden halka sağlıklı elektrik sağlamak için çalıştığını ve alın teriyle bu kazancı hak ettiğini vurguladı.

Bıçaklı, elektrikte özelleştirmenin daha önce de denendiğini ama altında kalındığını, elektrikte 8 can verdiklerini ifade ederek, "KKTC'yi satsanız bir tanesinin canını ödeyemezsiniz, elektriği satacaksanız deneyin da göreyim" dedi.

Asgari ücretin en erken zamanda belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bıçaklı, ayrıca Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi’ne de değindi. Bıçaklı, dıştan kurulacak ofisin hiçbir yetkisinin KKTC de olmayacağını, vergiden muaf olacağını, hatta dokunulmazlığı olacağını ifade ederek, ülkede her şeyin devredilmek istendiğini, o zaman ülkede bakanların meclisin ne iş yapacağını sordu. Çalışanlara ve halka birlik, bir olma ve dayanışma içine girme çağrısında bulunan Bıçaklı, Kıbrıs sorununun da çözüm yolunun bundan geçeceğine vurgu yaptı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER