Emirnamelerle bu iş düzelmez
GÜNDEMYürürlüğe koyulması için hükümet tarafından çaba harcanan 2’nci Girne Emirnamesi’ne karşı yürütülen mücadele giderek büyüyor BELEDİYELER DE KARŞI: Uzun tartışmalara neden olan ve sivil toplum örgütlerinin karşı duruşu nedeniyle yürürlüğe konulamayan 2’nci Girne Emirnamesi’ne bir darbe de belediyelerden geldi. Girne bölgesinden belediyeler emirnameye karşı çıkarak İmar Planı istencini yineledi İMAR PLANI TEK ÇARE: Havadis’e açıklamalarda bulunan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ve Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu Girne bölgeis için tek çarenin İmar Planı olduğunu söyledi. Başkanlar, Girne için emirnamelerin değil kesin çözümün İmar Planı olduğunu ifade etti SALI GÜNÜ TOPLANTI VAR: Belediye başkanlarının çağrısı ile sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar toplantı yapacak. Toplantının resmi bir nitelik taşımadığı ayrıca Şehir Planlama Dairesi’nden personelin de katılıp halka ve belediyelere konu ile ilgi bilgi vereceği belirtildi
Girne bölgesi belediye başkanları hükümet tarafından yürürlüğe koyulmaya çalışılan 2’nci Girne Emirnamesi’ne karşı mücadele hazırlığında.
Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser ve Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu emirnamelerin hiçbir şekilde kanayan yaraya merhem olmadığını ifade ederek en önemli çözümün Girne İmar Planı olduğunda birleşiyor.
Geçtiğimiz hafta ertelenen ve dün yapılacağı duyurulan bilgilendirme toplantısı da önceki akşam saatlerinde yapılan açıklama ile ertelenmişti.
Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların yanı sıra Girne bölgesi belediye başkanlarının da emirnamenin karşısında tavır takınması hükümetin elinin zayıflamasına neden oldu.
Birçok köyü kapsıyor
Girne 2’nci Bölge Emirname alanı Karşıyaka, Lapta, Alsancak, Malatya, İncesu, Yeşiltepe, Ilgaz, Karaoğlanoğlu, Erdemit, Karaman, Zeytinlik, Girne, Koğanköy, Karakum, Ozanköy, Beylerbeyi, Çatalköy, Arapköy, Beşparmak, Karaağaç, Esentepe, Bahçeli bölgesini kapsıyor.
Belediyeler Salı günü vatandaşlarla buluşuyor
Belediye başkanlarının çağrısı ile sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar toplantı yapacak. Toplantının resmi bir nitelik taşımadığı ayrıca Şehir Planlama Dairesi’nden personelin de katılıp halka ve belediyelere konu ile ilgi bilgi vereceğini belirtti.
İmar Planı tek çare
Havadis’e açıklamalarda bulunan Girne bölgesi belediye başkanları Nidai Güngördü, Fırat Ataser ve Mehmet Hulusioğlu’nun Girne İmar Planı’nın bir an önce hayata geçirilmesi noktasında ortak bir görüş birliğinde bulunuyor. Başkanlar, Girne için emirnamelerin değil kesin çözümün İmar Planı olduğunu ifade etti.
Fırat Ataser
Ataser: Sadece oteller için emirname olmaz
Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, bölgedeki otellerle ilgili bir sıkıntıları olmadığını ancak bu emirnamenin tüm Girne bölgesine uygulanması gerektiğini belirtti.
Girne’nin yaşanacak bir bölge olmaktan çıktığını kaydeden Ataser, bu sıkıntıları yavaş yavaş Alsancak’a doğru kaymaya başladığını belirtti.
Emirname ile sadece otellerin sıkıntısını çözmenin doğru olmayacağını kaydeden Ataser, planlamayı doğru yapıp, vatandaşı mağdur etmemek gerektiğinin altını çizdi.
Otellerin 7 katlı bina inşası yapması durumunda arkada kalan vatandaşların ciddi şekilde mağdur olacağını işaret eden Ataser, “Bölgede sadece hoteller yoktur vatandaşlar da vardır. Bizim için otellerin aciliyeti önemli değil. Önemli olan Girne bölgesidir. Master planın çıkması gerek” dedi.
Bölgenin turizm bölgesi olduğunu kaydeden Ataser, her belediyenin bölgesinin turizm bölgesi olmasını istediğini ancak turizm bölgesi olacak diye de diğer vatandaşları mağdur etmemek gerektiğini belirtti.
Ataser, Salı günü Şehir Planlama Dairesi, sivil toplum örgütleri ve belediyeler ve Girne İnisiyatifi’nin bir toplantıda bir araya geleceğini ve bu konuları konuşacağını belirtti.
Hulusioğlu: Mavi bölge kararı hatalı
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ise 2’nci Girne Emirnamesi’nin daha çok turizm ile ilgili değişiklikleri içerdiğini ifade ederek Girne Belediyesi ile üzerinde çalıştıkları İmar Planı’nın Emirnamenin yerine hayata geçmesinin daha önemli olduğunu söyledi.
Master Planı çalışmaları devam ederken mevcut planın devam etmesi gerektiğini ifade eden Hulusioğlu, “7-8 kattan söz ediliyor. Bunlar ciddi konulardır, alt yapısını çalışmasını yapmadan adım atılmamalı” dedi.
Hulusioğlu, sahillerin Mavi bölge kapsamına koyulmasına karşı olduğunu belirterek “bizim bölgemiz Bafra gibi değil” dedi. Mavi bölge için sadece turizme açık bölgeler bulunması gerektiğini belirten Hulusioğlu, “Diğer bölgeleri mavi bölge yaparsanız evlerle turizm tesisleri iç içe kalacak” dedi.
Nidai Güngördü
Güngördü: Emirnamelerle bu iş düzelmez
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Belediyesi olarak Nisan ayından itibaren bir imar planı oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
İmar Planı hazırlanması için gerekli yetiye uygun personelin alındığını ifade eden Güngördü, buna uygun anket çalışmasını yaptıklarını ve 14-15 kişilik ekibin Karmi’nin tepesinden Arapköy’ün tepesine kadar çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Bu noktadan sonra Girne Belediyesi’nin geri atmasının mümkün olmadığını kaydeden Güngördü, “Biz Girne İmar Planı’nı istiyoruz” dedi. Devletin ortaya koymadığı çalışmayı kendilerinin ortaya koyduğunu ifade eden Güngördü, insanlara ve belediye başkanlarına karşı bir çalışma yapılmasının doğru olmadığını söyledi.
Emirnamelerle bu konunun düze çıkamayacağını kaydeden Güngördü, bugüne kadar emirnamelerle bu durumun düzeltilemediğini belirtti. Girne için İmar Planı’nın şart olduğunu kaydeden Güngördü, “Yurt binaları, otel binaları, üniversite binaları tartışmalı konulardır. Eğer bir imar planı olursa bunların nerelere yapılacağı belli olacak” dedi.
İlginizi Çekebilir