© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Epiduroskobi yöntemiyle bel fıtığı ve bel hastalıklarının tedavisi yapılıyor.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde adada ilk kez uygulanmaya başlayan Epiduroskobi yöntemiyle bel fıtığı ve bel hastalıklarının tedavisi yapılıyor.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde bıçak altına yatmadan adada ilk kez bazı bel fıtığı ve bel hastalıklarının tedavisinde Epiduroskobi yöntemi kullanılmaya başlandı.

Kasım ayından bu yana bu yöntemle 20 hastanın tedavisi yapılırken, ucu her yöne kıvrılan bir endoskop kullanılarak gerçekleştirilen operasyonlarda, hastalara lokal anestezi uygulanıyor.

Yaklaşık yarım saat süren işlem sonrasında hasta bıçak altına yatmadan yaklaşık 2 saat sonra taburcu ediliyor.
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Topal ve Anestezi Uzmanı Hamit Kalfaoğlu hastanede basın toplantısı düzenleyerek uygulama hakkında bilgiler verdi.

Konu ile ilgili olarak gazetemiz KIBRIS’a konuşan Epiduroskobi yöntemiyle tedavi edilen Hasan Özbaşar isimli bir hasta ise, şiddetli ağrılarının bu yöntemle son bulduğunu söyledi. Hasan Özbaşar, yöntemin bir devlet hastanesinde uygulanması nedeniyle de hiçbir ücret ödemediğini kaydetti.

“Türkiye’de birkaç hastane yapıyor”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu basın toplantısında yaptığı konuşmada, belli aralıklarla hastanelerde KKTC veya tüm ada genelinde ilk olan tedavi yöntemlerinin duyurulmasının hastane personellerinin motivasyonu ve halkın hastanelere güvenini artırması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Faiz Sucuoğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde epiduroskobi ile belde ortaya çıkan ağrıların tedavisinin kasım ayında başlatıldığını, günümüze kadar da 20 hastanın bu yöntemle tedavi olduğunu, uygulamanın tüm adada bir ilk olmakla birlikte Türkiye’de bu yöntemle birkaç hastanenin tedavi uyguladığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, kan bağışının önemine dikkat çekerek, Gazimağusa’da başlatılan uygulama ile kentin belli bölgelerinde mobil ambulanslarda kan alındığını, bunu ülke çapına yaymayı amaçladıklarını, yarın da saat 10.30’da mobil kan alımının Akdoğan’da gerçekleştirileceğini söyledi.

İnternet sitesi

Bakan Sucuoğlu Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin internet sitesinin 27 Mart’tan itibaren hizmete girdiğini, 5-6 gün içinde siteye ziyaretin 1534 olduğunu, 161 kişinin de site aracılığıyla poliklinik için randevu aldığını söyledi.

Ülkedeki devlet hastanelerinin yoğun tempoda çalıştığını vurgulayan Sucuoğlu, 7-8 ay öncesine göre, devlet hastanelerinden hizmet alanların sayısında büyük artış yaşandığını anlattı.

Sucuoğlu, basın toplantısının ardından hastane çalışanlarını sağlıkla ilgili yasa çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
Bakan Sucuoğlu sağlıkla ilgili yasaları haziran ayına kadar çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

“Olumlu geri dönüşler alındı”

Anestezi Uzmanı Hamit Kalfaoğlu, Epiduroskobi ile bel fıtığı ameliyatlarının, ucu her yöne kıvrılabilen kameranın görüntülemesi yöntemiyle gerçekleştirildiğini anlattı.

Kalfaoğlu, bu yöntemle bütün bel hastalıklarına müdahale edilebildiğini, uygulamanın hastanede kasım ayında başladığını, bugüne kadar 20 hastaya uyguladıklarını ve hastalardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.

Hamit Kalfaoğlu, söz konusu yöntemde anestezi yerine lokal anestezi uygulandığını, hastanın 2 saat içerisinde taburcu edildiğini belirtti.

“Müthiş işler başarabiliriz”

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Topal da, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin müthiş işler başarabilecek kapasitede olduğunun altını çizdi.

Topal, halktan tek isteklerinin sudan sebeplerle hastaneyi kötülememeleri ve karalamamaları olduğunu söyledi.
Hastanede Güney Kıbrıs’ta dahi yapılmayan ameliyatlar yapılarak müthiş işler başarıldığını belirten Topal, hizmete giren gmdh.gov.ct.tr internet sayfasından randevuların alınabildiğini belirtti.

Hastane olarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kan gönderebilecek kapasiteye ulaştıklarını söyleyen Topal, “Halkımız bizi izlemeye devam etsin” dedi.

“Rahatsızlığımdan eser kalmadı”

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan Hasan Özbaşar, 2016 yılı Mayıs ayında şiddetli ağrılarının başladığını söyledi. Yaklaşık 2 ay fizik tedavi aldığını, ayak ve bacak bölgesinde olan ağrıların kısa süreliğine de olsa azaldığını kaydeden Özbaşar, daha sonra ağrılarının eskisinden de daha şiddetli bir şekilde başladığını bildirdi.

Hasan Özbaşar, 3 ağrı kesiciyi birlikte içse de ağrılarının tamamıyla dinmediğini, ağrılarından geceleri uyuyamadığını ve yemek yiyip, çocuğuyla ilgilenemediğini ifade etti.

Daha sonra bir doktor arkadaşıyla sohbet ettiği sırada kendisine Dr. Hamit Kalfaoğlu’nu ve yöntemini önerdiğini belirten Özbaşar, Dr. Hamit Kalfaoğlu tarafından 19 Ocak 2017 tarihinde Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde operasyon geçirdiğini söyledi.

Hasan Özbaşar, operasyonunun lokal anesteziyle yapıldığını ve neredeyse hiç ağrı hissetmediğini dile getirdi. Operasyonunun tamamlanmasının ardından yaklaşık 2 saat sonra taburcu edildiğini ve evinde istirahat etmeye başladığını dile getirdi.

Operasyonun ardından hiçbir ağrı sızı hissetmediğini ve rahatsızlığından hemen hemen hiçbir eser kalmadığını kaydeden Özbaşar, operasyon için de herhangi bir ücret ödemediğini söyledi.

Hasan Özbaşar, operasyon öncesi Türkiye’de ve ülkemizde ameliyat olmak için araştırma yaptığını ancak bu yöntemle yeniden sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Hasan Özbaşar, yeniden sağlığına kavuşabildiği için önce Dr. Hamit Kalfaoğlu’na ve emeği geçen Gazimağusa Devlet Hastanesi personeline teşekkür etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER