Ercan’a Kayyum talebi mahkemeye taşındı
GÜNDEMOcak 2013’te Ercan Devlet Havaalanı’nın devrini alan T&T isimli şirkete verilen dört yıllık sürenin dolmasına 13 ay kaldı. Ortada havaalanı yok, şirketler arası kavga var.
DAVA DOSYALANDI: Terminal&Taşyapı (T&T) şirketinde, ortaklar arasında başlayan husumet, mahkemeye taşındı. Terminal Yapı, Ercan Devlet Havaalanı’nı yöneten T&T isimli şirkete, kayyum atanması için mahkemeye başvurdu, ilgili dava dosyası kabul edildi
YAPILAN İŞLER RİSKLİ: Terminal Yapı: Taşyapı’nın havaalanı yapma tecrübesi yok, ana sözleşme ve eklerine aykırılık var, Bakanlar Kurulu kararına aykırılık var, sözleşme eklerine aykırılık var. Şu anda orada havaalanı yapma ehliyeti olmayan şirketler çalışıyor. Hangi kalitede ne yapıyorlar bilmiyoruz
Terminal&Taşyapı (T&T) şirketinde, ortaklar arasında başlayan husumet, mahkemeye taşındı.
Terminal Yapı, Ercan devlet Havaalanı’nı yöneten T&T isimli şirkete, kayyum atanması için mahkemeye başvurdu, ilgili dava dosyası kabul edildi.
Terminal Yapı, davaya gerekçe olarak ise, “T&T yönetiminde idari, finansman açısından manipülasyon yapılması” olarak açıkladı.
“Manipülasyon yapıldığını biliyoruz” diyen Terminal Yapı Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Cenk Coşkun, “Bunun daha vahim sonuçlar doğurmaması, geri dönüşü olmayan bir yola girilmemesi için kayyum talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme sonuna kadar…
Mahkeme süreci sonuçlanana kadar, şirketin bir kayyum tarafından yönetilmesini talep ettiklerini ifade eden Coşkun, Kıbrıs Türk halkının menfaatinin de bunu gerektirdiğini söyledi.
T&T şirketinin menfaatlerini düşündüklerini söyleyen Coşkun, ihale şartnamesi ve eklerinin şu anda uygulanmadığının altını çizdi.
3’üncü kez mahkemede
“Kayyum anması talebiyle açılan dosyalanan dava” 4119/15 numarası ile kabul edildi, mahkeme süreci resmen başlamış oldu.
Coşkun, “yapım ve işletmeden sorumlu tarafın” Terminal Yapı olduğunu bir kez daha tekrarladı.
“Ortada bir dolap dönüyor ve biz bunu terminal yapı olarak anlatamıyoruz” diyen Coşkun, bu nedenle mahkeme yoluna başvurduklarını söyledi.
Coşkun şöyle devam etti:
“Şu anda, Burkina Faso’da açılan havaalanı ihalesinde, beş kişilik kısa listeye kaldık. Orada dahi yetkililer bizi muhatap alırken, burada mevcut havaalanı yapım ve işletmesinden sorumlu ortak olduğumuz halde, buradaki yetkililer bizleri muhatap almıyorlar.”
“T&T ilgilendirir ama biz yokuz”
KKTC makamlarının ısrarla, “Bizi T&T şirketi ilgilendirir” dediğine işaret eden Coşkun, “Bu ihale şartnamesi ve eklerine aykırı bir durum. Gerekli tedbirler alınmazsa, telafisi büyük bir hasarla karşı karşıya kalınacak” ifadesini kullandı.
Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na da durumu anlattıklarını söyleyen Coşkun devamla şunları söyledi:
“Bu sürecin sonunda biz davayı kazanırız. Kıbrıs Türkü’nün en büyük menfaati yepyeni, büyük, modern bir havaalanı. Bizim davayı kazanmamız bu açıdan önemli.
Devletin kendi ihale ettiği şartlar belli. Bunu biz yapabiliriz. Biz teklif verdiğimiz zaman, ekinde verdiğimiz belgeleri inceleyen İhale Komisyonu, bizim bu ihaledeki varlık sebebimizi bilerek, ihaleyi de bize verdi. Bizim içinde oluğumuz oluşuma güvendi.
Bu güveni sağlayan Terminal Yapı. Havaalanı yapabilme, yönetme tecrübesi bizde. Biz bu belgeleri ibraz ettik.
Bakanlar Kurulu da ihaleye onay verirken, ihale şartnamesi ve eklerine bağlı kalma kaydını şerh düştü.
Şu anda bu pozisyon ortadan kalktı.
Terminal Yapı, T&T içinde yapımcı ve işletmeci şirket olarak gözükmemesi, hem özelleştirme şartları hem de bakanlar kurulu kararına aykırılık içeriyor.
Bizim bütün gayemiz bu aykırılığın düzeltilerek, hukuki zeminin doğru oluşturulmuş bir özelleştirme mantığına oturmasını istiyoruz. Bundan sonraki özelleştirme adımlarına da bu uygulamanın örnek olmasını istiyoruz.”
“Sayın Erdoğan’ın adını kullanmak yanlış”
Coşkun, Emrullah Turanlı’ın KKTC’de, “Erdoğan’ın adamı algısı” yarattığını söyleyerek, “Kimse buna aldanmasın. Taşyapı nerede havaalanı yapmış? Bu tecrübeyi nereden elde etmiş? Sayın Erdoğan bu havaalanını önemini bildiği için, bizlerden de bir an önce buranın bitirilmesini istiyor. Ancak, ihale şartnamesine, eklerine, verilen projeye, hukuki alt yapıya uymamız şartıyla bu ihaleyi tamamlayabiliriz” dedi.
Özelleştirme adımının da başarıya ulaşması gerektiğini söyleyen Coşkun, “Neredeyse bu KKTC’deki ilk ciddi özelleştirme adımıydı. Bizim de buranın siyasetinden, bakanlıklardan beklediğimiz korkmadan, cesaretle, kendi hazırladıkları şartnameye kendilerinin uyması. Aksi de düşünülemez…” dedi.
“Terminal Yapı şu anda dışarıda”
Terminal Yapı’nın, şu anda T&T dışında kaldığını söyleyen Coşkun, süreci de şöyle özetledi:
“Taşyapı, yatırım için gerekli finansman ve gerekli KDV’yi sağlamayı taahhüt ettiği için biz ortak olmayı kabul ettik.
Taahhüdü yerine getirmediği gibi, biz kendimize düşeni de yerine getirdik ve yatırım için koyduğu parasını alana kadar direktör olmasını kabul ettik. Tamamen buradan yola çıkarak güven üzerine atılan bu adım kullanılıyor.
Direktör olarak Emrullah Turanlı’yı seçtik, şimdi kontrolümüz dışında işler olmaya başladı. Bakanlık da T&T’yi muhatap kabul ettiği için, bizi devre dışı bıraktılar.”
Türkiye’de de mahkeme
Türkiye’de de KKTC’de de yargı sürecine hız veren Terminal Yapı, yargının Türkiye ayağında ihtarname göndererek sürece başladı.
Taşyapı’ya ihtarname gönderen Terminal Yapı Grubu, “ortak girişimin iptali” için dava açmaya hazırlanıyor.
KKTC’de de son adım “T&T’nin kayyum tarafından yönetilmesi..” Bunun için mahkemede dava dosyalandı.
Coşun sözlerini şöyle noktaladı:
“KKTC Mahkemelerde açtığımız davalardan biri de şu anda Ercan Devlet Havaalanı’nda devam eden işlerin durmasına yönelik. Muhteviyatına baktığınız zaman, şu anda yapılan işler riskli. Zira orada bir uzman şirket yok.
Ortada bir anormallik var. Yüzde 20 hissemize karşılık, yapılacak bütün işlerin tamamına kefaletimiz söz konusu. Dolayısı ile bu işin yapım tarafında sorumlu ortak olarak şu an yapılan her şeyimiz bilgi ve onayımızın dışında.
Dolayısı ile, ihale şartnamesinin fesih koşularından bir tanesi resmen ortaya çıkıyor. Bize göre, yargı doğru adımı atacak ve sözleşmenin feshine kadar giden bir süreci başlatacak.
Şu anda Ercan’da ne yapıldığını bilmiyoruz. Yetki ve yeterlilik bizde ama, yapılan işlerin muhteviyatını, standardını, kalitesini, uluslar arası havacılık standartlarına uyup uymadığını bilmiyoruz. Çizilen projeleri şu anda yeterliliği olan şirketler mi denetliyor, bilmiyoruz? Yapılan imalatlar nasıl denetleniyor, bilmiyoruz. Yapan kişiler ehil mi değil mi bilmiyoruz…
Tüm bunlar bir araya gelinde, endişelerimiz artıyor. Ancak, işin başında, yani T&T’den dışlanmadan önce bizim kefalet imzamız orada duruyor.
Terminal da dava açtı
Coşkun, Terminal yapı’nın, T&T ve Taşyapı tarafından dava edildiğini hatırlattı. “Neden dava ettiler? Doğruları söylediğimiz için mi?” diye soran Coşkun çok tartışılacak şu açıklamaları yaptı:
“Kıbrıs halkını ve siyasetçisini bilgilendirmek için başka şansımız yok. Halkı doğru bilgilendirmeye ve yaşananları anlatmaya devam edeceğiz. Halkın da kendi malına sahip çıkmasını istiyoruz. Halka yalan söylemedik. Taşyapı’nın havaalanı yapma tecrübesi yok dedik. Ana sözleşme ve eklerine aykırılık var dedik.
Bakanlar Kurulu karartına aykırılık var dedik. Sözleşme eklerine aykırılık var. Şu anda orada havaalanı yapma ehliyeti olmayan şirketler çalışıyor. Hangi kalitede ne yapıyorlar bilmiyoruz. Bunları söyledik diye dava açılacaksa, buna devam edeceğiz. Kamuoyunun hak ve menfaatleri korluma altında değil.”
İlginizi Çekebilir