© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Ercilasun: Sertifikalı üretim zorunlu olmalı

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun ülkemize ihtal edilen meyve, sebzelerde sertifika üretim zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ercilasun açıklamasında şu sözlere yer verdi;

‘’Ülkemizde tüketilen besinler konusunda özellikle yaş meyve ve sebzede birçok tartışmalar sürerken en önemli konuların başında gıda güvenliği gelmektedir. Bu konuda tüketici güvenin sağlanması için hem iç üretimde hem de ithalatta sertifikalı (GLOBALGAP, ORGANİK, İTÜ, V.B) üretim kaçınılmaz hale gelmiştir. Ayrıca son zamanlarda devlet laboratuvarında yaşanan yangın ve analiz cihazlarının bozulması gibi olaylar özellikle pestisit analizi için ikinci bir laboratuvar varlığının gerekliliğini ortaya koymuştur. Bizim gibi küçük nüfuslu bir ülke için ikinci laboratuvar fazla gibi gözükse de son yaşanan olaylardan sonra zaruri olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Birçok gelişmiş ülkede gıda güvenliği sertifikalı üretimler ile kontrol altına alınmıştır. Dünyada özelikle iyi tarım uygulamaları (Good Agricultural Practices) denildiğinde ilk akla gelen ve en yaygın kullanılan sertifikadır. GLOBALG.A.P.’tır. Birçok ülke, GLOBALG.A.P. belgesi olmayan üretici veya ülkelerden yaş meyve sebze almamakta ve ülkelerine sokmamaktadırlar.

GLOBALG.A.P. Sertifikası; Tüm üretim aşamalarını kayıt altına alınarak GLOBALGAP Standardına uygun üretim yaptığına karar verilen üreticinin veya üretici gruplarının sertifikalandırmak üzere başvurduğu ürüne veya ürünlere verilir. Sertifikalı üretim tarladan sofraya kadar üretim süreci kontrol altındadır.

GLOBALG.A.P. tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren, uygulanması gereken işlemler olarak tanımlanmaktadır. GLOBALGAP ile üreticilerin kazancı ve rekabet gücü arttığı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmaktadır.

GLOBALG.A.P. belgesi alan üretici kuruluş ya da firmalar, ürettikleri tarım ürünlerinin ihracat yaptıkları ülke pazarlarında öncelikli olmalarını sağlarlar. Ülkemizde üretilen yaş sebze ve meyve ürünleri ihracatında çeşitli zamanlarda tarımsal ilaç kalıntılarından dolayı önemli sorunlar yaşanmış ve ürünlerimiz geri dönmüştür. GLOBALG.A.P. belgesi, bu tip olumsuzluklarla karşılaşma riskini ortadan kaldırdığı için ülkemizde Nar ve kısmen Narenciye üretiminde tercih edilmeye başlanmıştır. Bu şekilde güvenli üretilen ürünlerimiz yeni pazarlara girme imkanı bulduğundan talep miktarı artmıştır.
Yukarıda bahsedilen sorunlar ve çözümlerin yanında hal yasasının olmaması, tarımsal ürünlerin pazarlara arz takibini daha da zorlaştırmaktadır. Hal yasası ile birlikte yaş meyve sebzede etiket sisteminin oluşturulması gereklidir. Ülkemizde üretim ölçeğinin küçük olması nedeni ile üreticilerin etiket ve barkod sistemini oluşturmada sıkıntılar yaşana bileceğinden bölgesel Üretim ve Pazarlama Kooperatiflerin kurulması önem arz etmektedir.’’

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER