© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Fazla su yarardan çok zarar veriyor!

Az su içmek kadar fazlasını içmek de vücudumuz için zararlı. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre "aşırı hidrasyon" olarak adlandırılan fazla su alımı böbreklerin işleme kapasitesini aştığında vücutta sorunlara yol açıyor...

Su, hayat kaynağı ve vücudumuz için en gerekli şeylerden biri. Eksikliğinde birçok sorun ortaya çıkabiliyor. Ancak suyu ne kadar içersek içelim diye düşünmek de yanlış. Dahiliye Uzmanı Dr. Ferit Arğun, bilinenin aksine, belli bir miktardan fazla su içmenin zararlı olabileceğini söyledi.

"1,5-2 LİTRE İLE SINIRLANDIRIN"

Ferit Arğun, günde 1,5-2 litre civarında bir su tüketiminin önerildiğini söyledi ancak bazı durumlarda miktarın değişkenlik gösterebileceğine dikkat çekti: “Su tüketimi, hava sıcaklığı, kişi metabolizması, günlük alınan besin miktarı, vücut kitle endeksi, yaşadığı bölgenin iklimi ve yaşam koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Ama normal koşullarda, bol bol su için ve bunu 1,5-2 litre ile sınırlandırın deriz.

Su tüketimini zorunluluk olarak algılamayın ama sudan da eksik kalmayın, su elinizde olsun, erişimi kolay olsun” dedi.

“GEREĞİNDEN FAZLA SU METABOLİZMAYI BOZAR”

“Vücudumuzda osmostat dediğimiz, vücutta olması gereken suyun seviyesini ayarlayan belirli reseptörler vardır. Bu reseptörler beyinde yer alıyor ve susama hissini oluşturuyor. Bu uyarılar olmadan yani susama hissi gelmeden su içtiğimizde vücudun bizi durduran bir mekanizması yok. Yani vücut susuzluğa karşı korunaklı ve su alınması uyarısı yapar ama fazla su tükettiğine dair bir uyarım yapmaz” diyen Arğun, fazla su tüketiminin psikolojik rahatsızlık belirtisi olabileceğini söyledi. Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER