© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Finansal piyasalarda 2018 böyle geçti

Ülkeler arası siyasi ilişkilerin, bölgesel ve yerel jeopolitik risklerle daha kırılgan hale geldiği bir yıl olarak kayıtlara geçen 2018`in ilk yarısında, Brexit, ticarette korumacı politikalar, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın (TCMB) spekülatif kur atakları karşısında attığı adımlar piyasalarda öne çıkan gelişmeler olarak izlendi. 2018`in ikinci yarısında, korumacı yaklaşımların dünya ekonomilerine yansımaları ve Brexit belirsizliği derinleşirken, Türkiye`de spekülatif kur atakları karşısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve politika yapıcıların piyasaları destekleyici hamleleri öne çıktı.

Yılın ilk ayından itibaren ABD Başkanı Donald Trump'ın küresel  ekonomiyi etkisi altına alan ticarette korumacı yaklaşımı, finansal piyasalarda  ticaret savaşı tedirginliklerini beraberinde getirdi. Yıl boyunca gündemdeki  sıcaklığını koruyan gümrük vergilerinin artırılması konusunda özellikle ABD ve  Çin tarafından gelen karşılıklı misillemeler ve diğer ülkelerin ABD'ye tepkileri  yakından takip edildi.

Merkez bankalarının 2008 küresel ekonomik kriz sonrası uyguladığı  geleneksel olmayan parapolitikalarını normalleştirme kapsamında attığı adımlar  ve tahvil piyasasında yaşanan hareketlilik de piyasaların odağında olan diğer  gelişmeler olarak öne çıktı.

Tahvil faizlerinin, Temmuz 2016'da tarihi dip seviyeleri görmesi  sonrası ilk yarıda ABD önderliğinde yükseliş trendine girdiği görülürken, bu  durumun Çin, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin tahvil  piyasasına da taşınması dikkati çekti. Tüm dünyada faizoranlarını etkileyen ve  gösterge niteliği taşıyan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yıla başladığı yüzde 2,41  seviyelerinden ilk yarıda kademeli yükselerek yüzde 3,13'e kadar ulaştı.

Bu yıla 3 faiz artırımı beklentisi ile başlayan ABD Merkez Bankası  (Fed), bu artırımların ikisini ilk yarıda gerçekleştirdi. Janet Yellen'dan  koltuğu şubat ayında devralan Jerome Powell, bankanın normalleşme adımlarına  devam etti ve politika faizini mart ve haziran ayında gerçekleştirdiği  toplantılarda 25'er baz puan yükselterek yüzde 1,75-2,00 bandına çıkardı.

Fed, ekonomisindeki iyileşmeye paralel normalleşme adımlarını  hızlandırdı ve yılı 4 faizartışıyla tamamlamayı planladığına işaret etti.

AVRUPA EKONOMİSİ ZOR BİR YILI DENEYİMLEDİ

ABD'nin ticarette korumacı yaklaşımı, Brexit, İtalya'da hükümet krizi  ve Avro Bölgesi'ne bağlı bazı ülkelerde borç sorunlarının baş göstermesi ile zor  bir yılı deneyimleyen Avrupa tarafında, ekonomi ve finansal piyasalar açısından  volatilitenin yüksek olduğu bir dönem yaşandı.

Söz konusu gelişmelerle bölge ekonomisinde büyüme güç kaybederken, bu  durum karşısında 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER