© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

GAÜ Kariyer Planlama Uzmanı Emrah Adaklı’dan çarpıcı açıklamalar

“Devlet klişesinden çıkmak gerekiyor” Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kariyer Planlama Uzmanı Emrah Adaklı, Kıbrıs Genç TV’ye konuk olarak soruları yanıtladı, KKTC’deki yükseköğretimle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. En büyük sıkıntının aileyi ikna etmek olduğunun görüldüğünü anlatan Adaklı, “Çocuğun yeteneği sanat ama ailesi hukukçu olmasını istiyor. Devlet klişesinden çıkmamız gerekiyor. Devlette çalışıyor olmak, stabil bir şekilde süren hayat modeli demektir, ama özel sektörde kendini ispatlama gücünüzü bulursunuz.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin KKTC'nin ilk özel üniversitesi olduğunu, Türkiye'de bilinen vakıf üniversiteleri sürecinin 1985’te başladığını, aynı tarihte GAÜ’nün de KKTC'de ilk üniversite olarak yükseköğretime başladığını vurgulayan Adaklı, “Bu süreçle birlikte 30 yılı geride bıraktık. 30 yılda neler yapıldı, tabii ki 30 yıl KKTC yükseköğretiminde çok büyük bir geçmiş. Avrupa'ya baktığımızda 30 yıl çok fazla gibi görünmese de Türkiye ve KKTC için çok ciddi bir süreç” dedi.

 

GAÜ istikrarlı bir şekilde gelişiyor

GAÜ’nün istikrarlı bir şekilde geliştiğini, her geçen yıl kendi projelerine farklı projeler eklediğini belirten Adaklı “Bunlardan en önemlilerinden biri İngiltere'deki Canterbury kampüsü. Canterbury kampüsünden sonra ABD Washington DC yerleşkesi kuruldu. Daha sonra Hong Kong yerleşkesi kuruldu. Şu an için bu yıl hizmete açılan Moldova kampüsü hizmet vermeye başladı” dedi.

 

3 kıta tek üniversite

“Moldova kampüsünü yerel halkın yanı sıra kendi öğrencilerimize de açtık biz, 3 kıta tek üniversite dediğimiz bir yükseköğretim politikasıydı bu. İstanbul'da yerleşkemizi kurduk. 2017'de hiç kimsenin fazla duymadığı yeni bir Susurluk kampüsü çalışması başlatıldı. 2017'de planlama çalışmalara başlanacak.Türkiye'de de Girne Amerikan Üniversitesi ismi geniş çaplı duyulmuş olacak” diye konuşan Adaklı, şunları söyledi:

“Kıbrıs kampüsüne yerleşen öğrencilerimizi 4 dönem boyunca "Study Abroad" dediğimiz değişim programına tabi tutuyoruz. Almış olduğu burslar buradaki

kampüslerimizde geçerli. Ek bir ücret ödemeden eğitimlerine devam ediyorlar. Amaç oradaki kültürü, İngilizceyi anavatanında öğrenmesi gibi farklılıklardı. Gerçekten bir dönem bile giden öğrencilerimizde ciddi farklılıklar görüyoruz. Böyle avantajlar sunuyoruz. Diğer üniversitelerden farkımız bu”

 

 

Kariyer bitmeyen bir yolculuk

Programda “Kariyer Planlama” konusuna da değinen Emrah Ataklı, “Kariyer en kısa; hayatımızda erken başlatmamız gereken hiç bitmeyen bir yolculuk. Lise çağında bile geç kalmış oluyoruz aslında, ilk okulu bitiren bir çocuk kendisini bir şekilde iş hayatında yavaş yavaş annesinin yanında babasının yanında çalışma hayatına bir şekilde adapte olması gerekiyor. Çocuğa bunun aşılanması gerekiyor. Çocuğun bir şekilde profesyonel ortamı gözetmesi gerekiyor. İletişim açısından, sistemin nasıl işlediği açısından bir deneyim kazanması gerekiyor” diyerek şunları kaydetti:

“Baktığımızda meslek seçimlerinde liselere gidiyoruz hep belli başlı 5-6 bölümü geçmiyor. Ama işin özü bu değil. Bir zamanlar Türkiye'de PDR uzmanlarına ciddi şekilde ihtiyaç vardı. KPSS'de boş kağıt verse bile ataması yapılıyordu. Şu anki sürece baktığımızda bu açık kapandı hatta tıkandı. Hala PDR diye tutturup üzerine gitmenin bir anlamı yok. Kendinize farklı alanlar seçin diyorum. Tercih yapacak öğrencilere söylediğimiz ultimatomlardan biri şu: PDR bir ana bilim dalı değil ama baktığınızda psikoloji gibi ön plana çıkmamıştır. Psikoloji mezunlarının bir çok alanda ihtisaslaşma durumu vardır. Ben her zaman psikoloji eğitimini daha üst seviyede tutmuşumdur”

KKTC’de pedagog açığı var

KKTC’de çocuk psikolojisi alanında pedagog olmadığını, çocukların gelişimi üzerine tavsiye verebilecek çok az sayıda uzman bulunduğunu da söyleyen Adaklı, “Endüstri psikolojisi Türkiye'de çok ön planda. Klinik psikolojisi hastanelerde görev alan çok ciddi anlamda açık olan bölümlerden birisi. Psikolojinin de ciddi anlamda sektöre dağılması lazım. Bizden örnek vermek gerekirse bugün psikoloji dışında finans konusunda açık var. Yerel mezunumuz çok az, 5 parmağı geçmiyor. Genelde öğrencilerimiz Türkiye'den ve yurtdışından geliyorlar. Onlar da mezun olduğunda kendi ülkelerine dönüyorlar. KKTC mezunu arkadaşlarımıza bakıyoruz, onlar da sektörlerde yerlerini alıyorlar. KKTC'de ekonomi, finans, bankacılık alanlarında çok ciddi uzman açığı var. Kadroya ciddi anlamda ihtiyacımız var” diyerek şunları söyledi:

Turizm yeterince değerlendirilmiyor

“Turizme baktığımızda ailelerimiz turizmi hep kolay bir meslek olarak görmüştür ama turizm gerçek anlamda çok geniş bir profili olan bir meslektir. Turizm çok donanımlı bir meslek grubudur. Adamızda turizm liseleri var. Ama turizm liselerinden mezun olanlar farklı meslek gruplarına yöneliyorlar. Turizmi değerlendirmiyorlar. Sahil şeridine bakın, Türkiye'den ciddi yatırımcılar geliyor. Bu alanlarda hizmet verecek uzman turizmci açığımız var”

 

Turizm açığımız var

KKTC’de açığı olan bölümlere yönelmek gerektiğini de söyleyen Adaklı “Yıllardır liselerde turizmci açığımız var diye söylüyorum. Turizm sektöründe iş gücüne ihtiyacımız var. Mesela sağlık alanında Ergoterapi var, Türkiye'de sadece Hacettepe Üniversitesi'nde var. İkinci olarak da üç yıldır GAÜ’de var, Ergoterapi ismini aileler duymadığı için biraz uzak kalıyorlar. Nedir bu diyorlar. Ama Ergoterapi sağlık alanında şu an Avrupa'da ciddi anlamda trendleşmiş bir bölümdür” diye konuştu.

 

1-0 önde başlamak mümkün

Konuşmasında “Yığılma olan, mezun olduğunuzda iş sıkıntısı çekeceğiniz bölümlerden ziyade daha az bulunan bölümlerden mezun olarak kendinizi 1-0 öne geçirebilirsiniz” önerisinde bulunan Adaklı “Ergoterapistler ne yapar? Engelli vatandaşlarımızı iş ortamına hazırlarlar. Sadece engelli vatandaşlarımızla ilgilenmiyorlar, aynı zamanda çocuklarla ve yaşlılarla da bu çalışmaları yapıyorlar.O yüzden bir çok yeni trend bölümler var. İstihdam alanı açık olan bir çok yeni bölüm var. Bu bölümlere yönelmelerini tavsiye ediyorum. Bizlere gelip soran idealist öğrenci profilleri tabii ki var. Bize gelip soruyorlar, öğreniyorlar. Biz elimizden gelen yardımı onlar için sağlıyoruz. Onlara elimizden geldiği kadar kapımız her zaman açık. Liselerimizde kariyer planlama çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Bir çok öğrenciyi de gerçekten yönlendiriyoruz” dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER