GAÜ'de cuma seminerleri devam ediyor
GÜNDEMGAÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ, GELENEKSEL CUMA SEMİNERLERİNİN 6. HAFTASINDA, ‘MİMARİ CEHALETİN TEMELLERİ’Nİ İNCELEDİ Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından, geleneksel olarak gerçekleştirilen cuma seminerlerinin 6. haftasında; GAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Simge Davulcu tarafından, "The Basis of Architectural Ignorance" (Mimari Cehaletin Temelleri) başlığı altında, mimarlık mesleğini farklı boyutta değerlendirdi. GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar fakültesi tarafından gerçekleştirilen seminer serisinin 6. haftasında, “Mimari Cehaletin Temelleri” konusu, farklı alanları bir araya getirerek, yeni fikir ve düşünceleri ortaya koydu.
GAÜ Millenium Senato Kongre Merkezi'nde gerçekleşen; 6. Cuma semineri, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtsal Öztürk’ün açılış konuşması ile başlarken, Öztürk konuşmasında, seminerin, farklı düşünce ve alanları bir araya getirerek, onları yeni fikirler ve akıl düşünceleri ile katkıda bulunmaya teşvik ettiğini belirtti. Böyle bir seminer organizasyonunun, dünyamızdaki etkileşim, sentez ve çeşitli parçaların tutarlılığı ve birleşiminin bütünleşmiş birleşimi gibi olduğunu ifade eden Öztürk, seminer dizisi boyunca her hafta farklı konular ve konuklar ile mimarlık alanına farklı yaklaşımlarda bulunduklarını dile getirdi.
GAÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, ilk sembollerin insan hayatına nasıl girdiğini ve çatışmalar ile doğal akışını nasıl etkilediğini ifade ederek, insanların gelişimlerini; çocukluktan olgunluk dönemine kadar doğrudan doğruya yönlendirdiğini açıkladı. Sadri, Bu felsefe ifadesi insanlığın hayat algısına da yansıdığını, mesela ev gibi belirli yaşam sembolünün anlamlarının bir insandan diğerine farklılık gösterdiğini ve her insanın zihin setini yansıttığını belirtti. Sadri, bu algının öznel olduğunu vurguladı.
Sadri, yaşamakta olduğumuz gezegenin bizim büyük evimiz olduğunu söyleyerek, aynı şeyi evren içinde bir bütün olarak alabileceğimizi belirtti. Küresel görünümün bizlere ilham ve cesaretlendiren olgular olduğunu ifade eden Sadri, aynı zamanda da üzerimize bir takım sorumlulukları yüklediğini dile getirdi.
Ayrıca Sadri; “Mimarlar olarak ev modellerine gerçek perspektiften ve ölçekten bakmak yerine yukarıdan bakıyoruz. Psikolojik tavsiyeyi iletişim sürecine yerleştirdiğimiz zaman aynısını çocuklarımıza da yapıyoruz. Günümüzde yeni yerlerde yaşama süreci, modern sentetik sisteme bağımlı hale getiriliyor” dedi.
GAÜ Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Simge Davulcu ise konuşmasında, dünyanın çevresindeki küresel ve kişisel algılamanın tartışılmasını ileriye taşıyarak, dünyamızın, vücudumuzun ve içimizdeki tüm moleküllerin ve polimerlerin temelini oluşturan "Karbon Bileşikleri"ni tanıttı. Davulcu, gizemli organik kimya alanını hakkında bilgi vererek, vücudumuzun en önemli bölümlerinin, akıllı organik evlerle karşılaştırılabilen hücreler olduğunu söyledi. Davulcu ayrıca, moleküler atom seviyesinden gerçek dünya ölçeğine kadar aynı konjektürde temel yaşam koşullarının oluştuğunu dile getirdi.
İlginizi Çekebilir