GAZZE'DE "BALFOUR" PROTESTOSU
DÜNYAGazzeliler, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu'nu 100. yılında protesto etti.
Gazze'deki Meçhul Asker Anıtı önünden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) binasına yürüyen çok sayıda Filistinli, Balfour Deklarasyonu'na tepki gösterdikleri dövizler ile Filistin bayrakları taşıdı.
Fetih Hareketi Merkezi Komite üyesi Ahmed Hales gösteri kapsamında yaptığı konuşmada, "Adil olmayan bu deklarasyonu ve İngiltere'nin 100'üncü yılını kutlayarak bu adaletsizliği sürdürmesini kabul etmiyoruz. İngiltere'nin deklarasyon sebebiyle utanç duyması gerekirdi, kutlama yapması değil." dedi.
Balfour Deklarasyonu'nu yayımladığı için "Filistin halkının hakları konusunda yapılan zulümden İngiltere'nin sorumlu olduğunu" belirten Hales, İngiltere'nin, uluslararası platformda yargılanması ve Filistin halkının hakları konusunda yaptığı tarihi hata nedeniyle özür dilemeye mecbur edilmesi çağrısında bulundu.
Hales ayrıca, deklarasyon yüzünden Filistin halkının gördüğü zararı tazmin etmesi için İngiltere'ye baskı yapılması çağrısında bulundu.
Gösteride Hamas adına konuşan Raşa er-Rantisi de Balfour Deklarasyonu'nun neden oldukları yüzünden hala büyük acılar çektiklerini belirterek, Filistinli kadınların ödedikleri bedellerden söz etti.
Bu deklarasyonun, "ölüm, evsiz bırakılma, göç ettirilme ve yoksulluk" olarak geri döndüğünü ifade eden Rantisi, İngiltere'den özür dilemesini, verdiği zararı tazmin etmesini ve bağımsız Filistin devletinin kurulması için destek olmasını istedi.
BALFOUR DEKLARASYONU
Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.
Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alfred Balfour, bu desteği siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.
Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.
İlginizi Çekebilir