© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Geçitköy Barajı’naakan su miktarı ise 11 milyon metreküp ama...

11 MİLYON METREKÜP AKTI: Anamur’dan Geçitköy Barajı’na 1 Ekim 2015 tarihinden beri akmaya başlayan su, kontrollü olarak verilmeye devam ediyor. Proje kapsamında, Güzelyalı’daki arıtma tesisinde performans testleri devam ediyor. Geçitköy Barajı’na 1 Ekim’den buyana akan su miktarı ise 11 milyon metreküp

LEFKOŞA HEMEN: TC Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Yusuf Şahin: Girne, Mağusa, Güzelyurt ve Dipkarpaz’da suyun sisteme verilmesi için yürütülen teknik çalışmaların yüzde 98’i tamamlandı. Lefkoşa hattına suyun verilmesi için teknik olarak hiçbir engel yok. Hemen verebiliriz

SÜREÇ İŞLİYOR: Türkiye ile KKTC arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşma, Meclis Genel Kurulu’nda onaylanarak yürürlüğe girdi. Suyun siteme verilmesi ile ilgili devam eden süreçle ilgili KKTC tarafının hangi noktada olduğunu bilen yok. DSİ hazır, hükümeti bekliyor

HERKES BU SUYU BEKLİYOR: Kış aylarının kurak geçmesine ilaveten mevcut su kaynaklarının da tuzlanması tarımda faaliyet gösteren ürecilerin belini büktü. Güzelyurt-Lefkoşa-Mağusa ana su hattı randımanlı çalışmıyor, ilçelerde ciddi su sıkıntısı yaşanıyor

Duygu ALAN

Kuraklık, mevcut su kaynaklarının azalma ve tuzlanma nedeni ile ihtiyaca cevap verememesi, bazı ilçelere suyu taşıyan ana isale hatlarında yaşanan sıkıntı gözleri Türkiye’den KKTC’ye getirilen suya çevirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşma, Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta onaylanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ)’nin proje kapsamında yürüttüğü çalışmalarda ise sona gelindi.

Suyun sisteme verilmesine ilişkin süreç ise devam ediyor.

7 ayda 11 milyon metreküp aktı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Yusuf Şahin’den alınan bilgiye göre, Anamur’dan Geçitköy Barajı’na 1 Ekim 2015 tarihinden buyana 11 milyon metreküp su aktı.

Dönem dönem su, performans testleri için arıtma tesisine verildi, deniz altına döşenen boruların bakımı sırasında su, bir dönem de Güzelyalı’dan denize de verildi.

Asrın Projesi olarak da bilinen proje kapsamında Anamur’dan Geçitköy Barajı’na yılda verilmesi hedeflenen su miktarı 75 milyon metreküp.

Artık görünmüyor

Denizaltına döşenen borulardan geçerek Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun Geçitköy Barajı’na ulaştığı nokta artık görünmüyor.

Adanın her yerinden özel ilgi turizmi yaratan ve çok sayıda turist çeken suyun baraja arz noktası şuan suyun 15 metre altında.

Dağıtım hatlarında sona gelindi

Lefkoşa’da, Girne’de, Güzelyurt’ta, Mağusa’da ve Dipkarpaz’da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri tarafından yürütülen dağıtım hattı çalışmalarının çoğu bitti azı kaldı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri yetkililerinden alınan bilgiye göre, Lefkoşa’da çalışma biterken diğer ilçelerde dağıtım hattı çalışmalarının yüzde 98’i tamamlandı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER