© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Güney Kıbrıs’ta hellim konusu gündemden düşmüyor

Güney Kıbrıs’ta hellim konusu gündem olmaya devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi “Hellimin Kaybedilmesi Tehlikesi” başlıklı haberinde, Hukuk Dairesinin, Kıbrıs’ta hellim ismiyle tek ürün üretilmesine ilişkin yasanın uygulanmasının, Menşe İsmi Korumalı ürün standartlarının korunmasının olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha açıkça dile getirdiği yazdı.

Gazete, Hukuk Dairesinin bu görüşünü dün gerçekleştirilen Meclis Tarım Komitesi toplantısında yinelediğini belirtti.

Habere göre Hukuk Dairesi temsilcisi, MİK olarak hellimin kaydedilmesi temelinde, tarımsal ürünlerin kalite sistemlerini düzenleyen Avrupa tüzüğünün ihlal edilmesi durumunda Avrupa Komisyonu’nun, üye devlete karşı ihlal sürecini başlatacağı uyarısında bulundu.

Hukuk Dairesi temsilcisi ayrıca ilgili tüzüğün uygulanmaması durumunda MİK’in “kullanılmaz hale gelmesi” olasılığının bulunduğu da ifade etti.

Gazete, Meclis Tarım Komitesinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile paydaşlar arasındaki toplantının hemen ardından ve diğer paydaşlarla hellim üretimi sürecini ele almadan önce gerçekleştirildiğine dikkati çekerken Tarım Bakanı Kostas Kadis’in de toplantı çerçevesinde açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre Tarım Bakanı Kostas Kadis, Anastasiadis’in ilgili yasanın uygulanacağını söylediğini ifade etti.

Kadis, MİK olarak hellim üretimine başlamak için bir sürece gereksinim olduğunu, çabanın ise piyasanın çalışması ve MİK şeklinde üretime başlamak olduğunu söyledi.

Mesajın, MİK şeklinde hellimin üretilmesi gerektiği yönünde olduğunu söyleyen Kadis, hükümetin niyetinin, küçük öneme sahip değişiklikleri ileriye götürmek olduğunu da belirtti.

Değişikliklerle ilgili Rum Yönetimi’nin görüşeceği dosyanın özelliklerinin ırklar, şekil, lisans ve ağırlıkla ilgili olacağını belirten Kadis, peynir üreticilerinin başka bir isimdeki peyniri uygun fiyata satamayacağı konusunu da hikaye olarak nitelendirdi.

Kadis, hükümetin amacının, uzman görüşün uygulanması, kontrol sisteminin tek bir  organizasyon altında entegre edilmesi olduğunu belirtti.

Kadis açıklamasında ayrıca denetimin doğru bir şekilde yapılmayacağına dair herhangi bir şüphenin bulunmayacağını da ifade etti.

Ticaret Bakanı Natasa Pilidu ise yaptığı açıklamada, tüm peynir üreticilerinin, MİK’e entegre edilmesi gerekliliğinden bahsederek herhangi bir gecikmesinin de prosedürel olduğunu belirtti.

Hükümetin niyetinin süt üretimini artırmak olduğunu belirten Pilidu, MİK standartlarını uygulamayan ürünlerin hellim ismini taşımayacağını, MİK şeklindeki hellimle ilgili tüm denetimlerin Bureau Veritas tarafından yapılacağını söyledi.

Pilidu, MİK ibaresini taşımayan ürünlerin hellim ismini almayacağını, Avrupa pazarına ve üçüncü ülkelere hitap eden ürünlerle ilgili ticari markada, MİK logosunun yanında kullanılmasının mümkün olduğunu belirtti.

-Milletvekilleri yasanın uygulanmasını istedi

Gazete aynı haberinin içerisinde Hukuk Dairesinin toplantı çerçevesinde görüşlerini yinelemesinin ardından, milletvekillerinin MİK ile ilgili yasanın derhal uygulanmasını talep ettiğini yazdı.

Habere göre Meclis Tarım Komitesi Başkanı Yiannakis Gavriil hayvan besicilerinin hayatta kalmasına ilişkin tek yolun, yasanın uygulanması olduğuna işaret etti.

Gavriil, yasanın uygulanmasında yaşanan gecikme nedeniyle Rum Yönetimi’nin AB yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabileceğini de ifade etti.

-Kadis

Alithia gazetesine göre Tarım Bakanı Kostas Kadis toplantı sonrasında yaptığı açıklamada hükümetin, hellim patentinin tescili için kararlılıkla mücadele ettiğini ve bunu başardığını, aynı kararlılıkla da MİK olarak hellim üretiminin doğru bir yola sokulması için de tüm sorunları çözeceklerini ifade etti.

Hukuk Dairesi’nin görüşünün yol gösterici olduğunu, Anastasiadis’in de peynir üreticilerine yasanın uygulanması gerektiğini açıkça dile getirdiğini söyleyen Kadis, tüm sektörleri etkileyen prosedürel sorunların bulunduğunu belirtti.

MİK’in uygulanmasının uzatılmasına ilişkin talebin sorulması üzerine Kadis, Avrupa Komisyonu’na bir dosyanın öngörülerinin uygulaması için on yıla kadar süre verme olanağı tanıyan tüzüğün bulunduğunu belirterek Güney Kıbrıs için bu sürenin 2024’te sona erdiğini ifade etti.

Kadis sözlerinin devamında, Avrupa düzeyinde,  istisnai durumlara ilişkin olanağın ele alındığını belirterek, hellimi,  “Avrupa Komisyonu, 2029 veya 2030’a kadar süre tanıma olanağına sahiptir” şeklinde nitelendirdi.

Kadis, bunun, üreticilere yeni olgulara adapte olması için zaman kazandırmayı başarmak için hükümetin girişimde bulunacağı bir şey olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER