Güneyin Emekçileri Grubu: Biz turist değiliz, bizler için çözüm üretmelisiniz
GÜNDEM“KKTC Cumhurbaşkanı ve hükümetine ikinci çağrı” başlığıyla yayınlanan yazılı açıklamada, “Sizlere yaptığımız ilk çağrımızı hükümet olarak kaale almadığınız görülmüştür” denildi.
“BİZ TURİST DEĞİLİZ”
Hükümetin yaptığı hiçbir yazılı açıklamada ya da hiçbir bakanlar kurulu kararında konularının bile geçmediği söylenen açıklamada, “Bugün başlamış olan açılımların hiçbir aşamasında bizlerden bahsedilmemiştir” denildi.
Sadece son aşamada havalimanları ve sınır kapılarının açılacağının söylendiği belirtilirken, “Biz turist değiliz. Bizim durumumuz elzemdir” denildi.
Koronavirüs korunma tedbirleri kapsamında kara kapılarının geçişlere kapatıldığını söyleyen Kıbrıs’ın güneyinde çalışan emekçiler, “İşlerimize gidemez durumdayız. Genel görüşün aksine bizler sadece inşaat sektöründe çalışan insanlar değiliz” dedi.
Her sektörde ve her tür pozisyonda uzun yıllardır çalışan insanların olduğunu vurgulayan işçiler, işyerleri hiç kapanmamış veya kapanıp tekrar açılmış insanların olduğunu kaydetti.
“YAKLAŞIK İKİ AYDIR EVDEYİZ”
Açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Bu da tamamına yakın bir sayıdır. İşverenlerimiz ısrarla bizi çağırmakta ve gidemezsek bir şekilde bizim yerlerimizi doldurmak zorunda olduklarını belirtiyorlar. Bir yandan da güney hükümetinden bizler için bir çalışma talep ediyorlar.”
Yaklaşık iki aydır evde olduklarını belirten işçiler, “Hiçbir hazırlığımız olmadan bu durumu bir şekilde atlatmaya çalışıyoruz. Güney sigortalardan verilen yardım paraları nedeni belli olmayan sebeplerden kuzeye gelememektedir. Emeklilerin çekleri ile karıştırmayın. Bir kısmımızın parası güneydeki şahsi hesaplarına yatmış olup yine kuzeye transfer etme olasılığı yoktur.”
Çalışan kesimden kimsenin parasını alamadığını kaydeden işçiler, “Sn. Akıncı’nın çabaları sonucunda Hellenic Banktan 150 adet kart gelmiştir. Bu kartların bankanın kendi müşterilerine gönderdiği kartlardır. Ki bu durum sorunu çözmez. Toplam sigortalı sayımız bin 525’tir” diye konuştu.
“ORTADA 6 BİN MAĞDUR VAR”
“Daha önce maliye bakanımız Olgun Amcaoğlu ve çalışma bakanımız Faiz Sucuoğlu ile yaptığımız görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmamış olup zorlu dönemde ikinci aya giriyoruz” diyen işçiler, hükümete ve güney hükümetine eş zamanlı gönderdikleri ilk yazılarla da ilgilenilmediğinin görüldüğünü kaydetti.
“Biz kayıtlı kayıtsız 2 bin işçiyiz” diyen işçiler, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde ortada ortalama 6 bin mağdur olduğunu söyledi.
Kendileri gibi kapıların durumundan mağdur olan öğrencilerin ve kanser hastalarının olduğunu söyleyen işçiler, “Güneyde son sınıfların sınavları için okullar kademeli olarak açılıyor” dedi.
“Sizden para istemiyoruz. Sizden güneyden gelecek yardım parası için de yardım istemiyoruz” şeklinde konuşan işçiler, empati, anlayış ve kendileri için kararlar istediklerini dile getirdi.
İşçiler açıklamaya şu şekilde devam etti: “Paramızın kalmaması yanında işlerimizi de kaybediyoruz ki bu daha önemli bir durumdur. Tuzumuz kuru değildir; tuz kalmadı.
“SİZLERE KAPILARI TAMAMEN AÇIN DEMİYORUZ”
Sizlere kapıları tamamen açın da demiyoruz. Bizler için elzem durumlar olan çalışıp para kazanma; işimizi kaybetmeme; eğitim alabilme; eğitim hayatında 1 sene kaybetmeme; sağlık hizmeti (kanser) alabilme adına özel geçiş izinleri sağlamanızı istiyoruz.”
Güneydeki işyerlerinin, güneydeki korunma kurallarına uygun çalışmakta olduğunu vurgulayan işçiler, “Sağlık bakanlığımızın görüşünü alarak bize sadece işe git-gel, markette durmama, evden çıkmama şeklinde karantinalar uygulayabilir, herhangi bir zamanda test uygulayabilirsiniz” dedi.
“ACİLEN BİZLER İÇİN ÇÖZÜM ÜRETMELİSİNİZ”
İki toplumlu sağlık komitesinden “işçiler, öğrenciler, kanser hastaları gibi elzem durumda olan insanların karşılıklı geçişinin mümkün olabilmesinin değerlendirilmesi” için bir çalışma talep edilebileceğini söyleyen işçiler, “Güney hükümetiyle temasa geçip bizlere bu gibi tedbirlerle geçiş izni vermesine yardımcı olabilirsiniz” dedi.
“Ne yapılacağını sizler daha iyi bilirsiniz” diye işçiler açıklamasını şu şekilde noktaladı: “Fakat şimdiki tutumunuzla bizleri açlığa ve işlerimizi kaybetme noktasına götürmektesiniz. Bunların sorumluları sizler olacaksınız. Tekrarlıyoruz, acilen bizler için çözüm üretmelisiniz”
İlginizi Çekebilir