© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Hijyenle ilgili bu şehir efsanelerine kanmayın!

Yaz ayları geldi çattı. Evlerimizde balkonlar, pencereler tek tek açılıyor. Kapalı alanlara oksijen girdikçe evin havası rahatlıyor ama bir yandan da kir toz evin içine doluyor. Peki, kusursuz bir hijyene ulaşmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Mikroplar en çok nerelerden yayılıyor? Ev temizliğiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar neler? Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’la ev hijyeniyle ilgili bütün merak edilenleri tek tek konuştuk…

Bu yıl gerçek anlamda kış yaşamadığımız ve kar yağmadığı için mikroplarla ilgili bizi bekleyen ekstra tehlikeler var mı?

Bilindiği gibi bazı bakteri ve virüsler kış mevsiminde daha fazla çoğalır, hastalık yapma potansiyelleri artar. Havalar iyi giderse, kar yağmazsa bu mikropların çoğalma hızı artar ve zaman içinde yapılarında oluşabilecek değişiklikler onları daha tehlikeli hastalık tabloları yapabilecek hale getirir. Bu da daha yaygın enfeksiyon riski ve daha şiddetli hastalık tablolarına yol açabilir.

Evlerde özellikle hangi bölümlerin temizliği atlanıyor? Mikroplar en çok nereden yayılıyor?

Mikroplar insan vücuduna ağız, burun, cilt, genital bölge ve bağırsaklar aracılığıyla girer ve kısa sürede hızla çoğalırlar. İnsan vücuduna giren bu zararlı mikroplar vücudun düzgün çalışmasını ürettikleri zehirli maddelerle engellerler. Evlerde hemen her bölümün dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Tuvaletler, mutfak tezgahları, lavabo içleri, kapı kolları, musluk başlıkları, hasta bireylerin dokunduğu yüzeyler ve kullandığı tabak ve bardaklar mikropların en fazla bulunduğu ve yayıldığı alanlardır.

TAM ANLAMIYLA HİJYEN İÇİN KLORLU ÇAMAŞIR SUYU ŞART!

Hangi ürünleri, etken maddeleri kullanmak gerçek ve tam bir hijyen verir?

Klorlu çamaşır suları ile temizlik tam bir hijyen sağlar. Tıp alanında da pek çok yerde dezenfekte işlemleri için hipoklorit solüsyonları kullanılır. Klorun keşfedilmesi ve suların merkezi olarak klorlanmasıyla insanların kullandığı su mikroplardan arındırılmaya başlamış ve bu sayede kitlesel hastalık ve ölümlerde ciddi oranlarda azalma görülmüştür. Keza insanların güvenli bir şekilde yüzebilmesi için yüzme havuzlarında da belli oranlarda hipoklorit kullanılmaktadır. Hipoklorit solüsyonlar ameliyat öncesinde, gazlı gangren ve tetanozla mücadele ederken de kullanılmıştır.

Klorlu dezenfektanlar gıda ile temas eden yüzeylerde bulunma ihtimali olan tüm mikroplara karşı düşük yoğunlukta bile etkilidir. Bu nedenle gıdaların temas ettiği birçok yüzeyde kullanımı önerilmektedir. Kullanım alanları temizlik ekipmanlarından gıda ve süt ürünleri üretim tesisleri, kasapların yanı sıra kantin, restoran ve hastane mutfaklarının temizlenmesine kadar geniş bir alana yayılmaktadır. Ayrıca evlerde bulunan mutfak tezgahı, kesme tahtaları, buzdolabı, kapı kolları, musluk başlıkları gibi yüzeylerin temizliğinde de kullanılır.

Genelde bir yeri temizlemek istediğimizde ilk aklımıza gelen sarı bezi biraz suyla ıslatıp kabaca silmek… Bu, hangi koşullarda yeterli?

Temizlik işlemleri denince akla ilk gelen sudur. Susuz temizlik düşünülemediği gibi sadece su ile yapılacak temizlik işlemleri de hijyenik temizliğin sağlanmasında yetersiz kalmaktadır. Hijyenik koşulların oluşturulması için suyla birlikte diğer temizlik ürünlerine, özellikle de klorlu çamaşır sularına ihtiyaç vardır. Sarı bezi, biraz su ile ıslatıp kabaca silmek sadece görsel olarak silinen kısmı temizmiş gibi gösterir. Ancak mikropları öldürmez ve hiçbir zaman hiçbir koşulda yeterli değildir.

Bu sene uzun gripler, ishalleri çok duyuyoruz. Bunlara karşılık alabileceğimiz önlemler neler? Tavsiyeleriniz nedir?

Alabileceğimiz başlıca önlem yaşadığımız alanları özellikle de mutfaklarımızı ve tuvaletlerimizi hijyenik koşullarda temizlemektir. Havaların ısındığı ve yaz mevsiminin başlamakta olduğu günlerde havanın ısınması nedeniyle özellikle ishal yapan mikrop ve virüsler hızla çoğalacaktır. Ayrıca dışarıda bırakılan yiyecek maddeleri daha hızlı bozulabilir. İshalli kişinin kullandığı tuvalet, dokunduğu kapı kolu, musluk başlıkları ve hatta elini değdirdiği masa yüzeyi hızla enfekte olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde de en az kış mevsimi kadar evlerimizin tam hijyen sağlayan klorlu çamaşır suları kullanılarak temizlenmesi büyük önem taşır.

KARBONAT, SİRKE, LİMON YETMEZ!

Gelelim geleneksel yöntemlere… Karbonat, sirke, limon; bunlar gerçekten tam anlamıyla hijyenik (mikrop öldüren)bir temizlik için yeterli mi?

Karbonat, limon, sirke, arap sabunu gibi geleneksel temizlik yöntemleri ortamı mikroplardan tam anlamıyla arındıracak bir temizlik için yeterli değildir. Evin ve kullanıldığı yüzeye daha parlak ve daha düzgün görünüm kazandırır, temizmiş izlenimini verirler ama aslında mikropları öldüremezler.

Çamaşır suyunun içindeki kimyasalların vücuda zararı var mı?

Tavsiye edilen belirli oranlarda kullanıldıkları müddetçe herhangi bir zararı yoktur. Zaten klor, tuz ve su bileşimidir, toksik bir madde değildir ve vücudumuzda da bulunan bir elementtir. Klorsuz çamaşır sularının bir diğer dezavantajı virüsler üzerinde limitli etkileridir. Etkili formüle sahip klorlu çamaşır suyu,  hijyen kaynaklı tehlikeler karşısında bağışıklık sistemi yetişkinlerden daha güçsüz olan çocukları daha iyi korur. Etkisiz formüllü ürünlere, alternatif hijyen çözümlerine yönelmek başta çocuklar olmak üzere tüm toplum bireylerinin sağlıklarını riske atar.

Son olarak tam teşekküllü bir temizlik öncesi kesinlikle atlanmaması gerektiğine inandığınız önerileriniz neler? Çocuklarımızın/bebeklerimizin hijyenini sağlamak için özel önerileriniz/önlemleriniz var mı?

Tam teşekküllü bir temizlik, mevsim öncesinde tüm evlerde ’’köşe-bucak’’ temizlik şeklinde mutlaka uygulanmalıdır. Bunu takip eden günlerde en az haftada bir olacak şekilde hijyenik ev temizliği yapılmalıdır. Mutfaklarda ve tuvaletlerde diğer günlerde de belli oranlarda klorlu çamaşır suyu ilave edilmiş su ile temizliğe devam edilmelidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER