Hükümet modelleri masada
SİYASETÜÇLÜ- DÖRTLÜ: TDP, HP ve CTP’nin UBP ile koalisyon kurmayacağını açıklaması, geriye iki alternatif bıraktı. Ya UBP- DP- YDP, ya da CTP- HP- DP- TDP. Zira TDP, içerisinde geçmişteki söylemleri nedeniyle Erhan Arıklı ve Bertan Zaroğlu’nun olduğu bir hükümet istemiyor
DP’SİZ İMKANIZ: İçerisinde Demokrat Parti’nin olmayacağı bir hükümet modeli mümkün değil. Güçlü her iki alternatifte de DP üç milletvekili ile hükümette görülüyor. DP Parti Meclisi koalisyon için genel başkanları Serdar Denktaş’a tam yetki verdi
UBP SESSİZ: Partilerin tamamı koalisyona yönelik açıklamalar yaparken, UBP sessizliğini koruyor. Başbakan Hüseyin Özgürgün, “Görevlendirme almadan hükümetle ilgili yorum yapılmasını” doğru bulmuyor. UBP adına konuşan genel sekreter Dursun Oğuz, “Devlet yönetme sorumluluğu içinde hareket edeceğiz” dedi
7 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3 ve YDP de 2 milletvekili çıkardı.
Seçimin ardından gözler nasıl bir hükümet kurulacağına çevrildiğinde ise adeta kördüğüm bir durum göze çarpıyor. CTP-TDP ve HP’nin UBP ile hükümet kurmayacağını açıklaması alternatifleri kısıtlıyor. Siyasi partilerde seçim sonrası değerlendirmeler devam ederken bazı siyasi partiler koalisyon hükümeti konusundaki tavırlarını parti meclisi toplantılarıyla belirledi.
Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nin resmi ve kesin sonuçlarının önceki akşam Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından milletvekili olmaya hak kazananlara mazbataları pazartesi günü ilçe seçim kurullarında düzenlenecek törenlerle veriliyor.
16 Lefkoşa milletvekili pazartesi günü saat 15.00’te Lefkoşa Kaza Mahkemesi başkanlık binasında düzenlenecek törenle mazbatalarını alacak.
Gazimağusa’nın 13 yeni milletvekilinin mazbatalarını alacağı tören saat 14.00’te Rauf Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Törende Mağusa ilçesi milletvekili olarak Meclis’te görev yapacak 13 kişiye mazbataları verilecek.
Girne’deki mazbata töreni saat 14.00’te Girne İlçe Seçim Kurulu salonunda yer alacak. Törende 10 milletvekili mazbata alacak.
Güzelyurt ve Lefke’nin yeni milletvekilleri için de saat 15.00’te Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde mazbata töreni düzenlenecek. Törende Güzelyurt’tan seçilen 4, Lefke’den seçilen 2 milletvekili mazbatalarını alarak resmen göreve başlayacak.
İskele’deki 5 milletvekili için düzenlenecek tören ise saat 15.00’te İskele Kaza Mahkemesi’nde yapılacak.
Meclis 22’sinde toplanacak
Seçimin ardından anayasal süreç işlerken, Cumhuriyet Meclisi de seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de ilanından 10 gün sonra kendiliğinden toplanacak.
Buna göre toplantı 22 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da en yaşlı üye sıfatını taşıyan milletvekili TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli başkanlığında yapılacak. En genç iki milletvekili de katiplik görevini üstlenecek.
Cumhuriyet Meclisi’ndeki yemin törenine, devlet protokolü de davet edilecek.
Hükümetin kurulması süreci
Anayasa’ya göre seçimin ardından Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verecek. Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü…
Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanı’nca atanacak. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor. Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca atanıncaya kadar mevcut hükümet devam edecek.
Cumhurbaşkanınca atanan Bakanlar Kurulu’nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Bakanlar Kurulu’nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak ve ardından güvenoylamasına gidilecek.
Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak. Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.
Kimse kimseyle kurmuyor
Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi ve Toplumcu Demokrasi Partisi parti meclislerinin toplantılarında Ulusal Birlik Partisi ile koalisyona girmeme kararı alınırken, YDP erken seçim ve yeni bir seçim yasası ön şartıyla görüşebileceğini duyurdu. Demokrat Parti, hükümet kurma sürecinde Genel Başkan Serdar Denktaş’a tam yetki verdi; seçimden birinci parti olarak çıkan UBP’den ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
DP yetkiyi Denktaş’a verdi
DP Parti Meclisi hükümet kurma noktasında DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ı göevlendirirken yapılan açıklamada “Hükümet görüşmeleri konusu Parti Meclisi’nde enine boyuna tartışılmış ve Genel Başkan olarak bana tam yetki verilmiştir. Bu görüşmeleri yürütürken önemli addedilen prensiplerden kopmaksızın bir müzakere dönemi geçirilmesi gereği üstünde durulmuştur. DP ile ilgili olsun olmasın tüm raporların soruşturulması, Başkanlık Sisteminin tartışmaya açılması, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın yeniden ele alınması, Kamu Reform Yasası gibi hususların hayata geçirilmesi ve siyaset ile halkımızı yeniden barıştıracak bir icraat dönemi yaşatılması gereği öne çıkmıştır. Parti Meclisi’nin bu önerileri doğrultusunda partilerle gerekli görüşmeleri yürüterek sonucu tekrar Parti Meclisi’nde değerlendireceğiz” denilmişti.
Her seçim sonrası kilit parti DP
Demokrat Parti 10 yıldır her seçim ertesinde kilit parti olma özelliğini bu yıl da sürdürdü. CTP-TDP ve HP’nin Ulusal Birlik Partisi ile hükümete girmeyeceklerini açıklamasının ardından hem UBP’siz hükümet isteyen CTP-TDP ve HP’nin hem de birinci parti gelerek hükümeti kurma görevi verilen UBP’nin Demokrat Parti’ye ihtiyacı var.
UBP resmi süreci bekliyor
Ulusal Birlik Partisi’nde ise şimdilik sessizlik sürüyor. Milletvekillerinin mazbatalarını alması ve yeminin ardından Akıncı’nın görevi Özgürgün’e vermesi ile süreç başlayacak. vermesiUBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, partisinin krize oynamayacağını söyledi. Diğer partilerin peşi sıra açıklamalar yaptığını ancak kendilerinin yasal süreci takip ettiğini söyleyen Oğuz, halkın sandıktan UBP’yi “iktidar partisi olarak çıkardığını” söyledi.
UBP’nin zaferinin küçümsenecek bir zafer olmadığını söyleyen Oğuz, bunu görmezden gelmenin, demokrasi adına da sıkıntılar yaratacağını vurguladı.
2 alternatif var
Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nin Ulusal Birlik Partisi ile hükümet kurmayacağını açıklaması ile hükümet alternatifleri iki ye düştü. Ya Demokrat Partisi-Yeniden Doğuş Partisi ve Ululal Birlik Partisi’nin içerisinde bulunduğu 3’lü koalisyon kurulacak ya da CTP-HP-DP ve TDP’nin bulunduğu 4’llü bir koalisyon kurulacak.
Partiler perde gerisinde görüşüyor
Hükümet kurulması aşamasında seçimin üstünden bir hafta geçti. Partiler seçim değerlendirmelerini tamamlayarak hükümet kurulmasına yoğunlaştı. Partilerin birbirleriyle perde gerisinde görüştüğü ifade edilirken, bu haftanın kritik geçmesi bekleniyor.
Arıklı: İğreti koalisyona yama olmayacağız
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, kazandıkları 2 milletvekilinin özgül ağırlığının farkında olduklarını belirterek, YDP’nin iğreti bir koalisyona girip yama olmayacağını vurguladı.
YDP’den yapılan açıklamaya göre Genel Başkan Erhan Arıklı, partisinden seçimde aday olanlar ve eşlerine yemek verdi.
Arıklı, yemekte yaptığı konuşmada, seçimi 350-400 bin TL gibi mütevazı bir bütçe ve gönüldaşlarının fedakar çalışmaları neticesinde başarı ile sonuçlandırdıklarını belirtti.
Arıklı, “Bizler bir iki koltuğa tav olacak bir parti değiliz. Halk ile yapmış olduğumuz bir toplum sözleşmemiz var. Halka verdiğimiz sözler var. Bizi başka partilerle karıştırmasınlar. Bu sebeple mümkünse bizim dışımızda bir koalisyon kursunlar” dedi.
Kendileriyle koalisyon kurmaya niyetlenenlerin, bir seçim hükümeti olursa fazla bir problem olmayacağını bilmeleri gerektiğini anlatan Arıklı, “Kurulacak olan hükümet, bir icraat hükümeti olacaksa milletvekili sayısının önemi yok. Oturur eşit ortaklar olarak konuşuruz” diye konuştu.
Ortaya çıkan Meclis aritmetiği nedeniyle erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Arıklı, seçimlerin haziran veya sonbaharda yenilenebileceğini ifade etti.
Arıklı, 1 ay içerisinde ilçe kongrelerini yapıp, ardından 24 Şubat’ta olağanüstü kurultayı gerçekleştireceklerini belirtti.
Özyiğit: 4’lü koalisyona sıcağız
Toplumcu Demokrasi Partisi Başkanı Cemal Özyiğit Havadis’e yaptığı açıklamada önümüzdeki hafta hükümet ile ilgili kesinleşme beklediklerini ifade ederek partilerin kendi aralarında bir takım gayrı resmi görüşmeler yapabileceğini söyledi.
Özyiğit, “UBP ile koalisyon kurmayacağımızı söyledik. 4’lü koalisyona sıcak baktığımızı da kamuoyuna açıkladık. Diğer 3 parti ile görüş alışverişinde bulunacağız. Bizim önceliğimiz 4’lüdür. Cumhurbaşkanı Mutafa Akıncı eğer görevi UBP’ye verirse onların kuramamasını bekleyeceğiz. Ancak UBP-DP-TDP ve HP kendi arasında görüşür ve bir hükümet kurma noktasında anlaşırsa bunu Cumhurbaşkanına iletebiliriz” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir