İBB’nin Metro Kredilerinde 38,6 Milyar Lira Kullanımında Usulsüzlük Tespit Edildi
TÜRKİYEBDDK raporuna göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yurt dışından temin ettiği metro kredilerinin 38,6 milyar liralık kısmı projeyle doğrudan ilgisi olmayan alanlarda kullanıldı. Raporda şüpheli hesap hareketleri ve grup şirketleri üzerinden gerçekleştirilen transferler detaylandırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan raporda, belediyenin yurt dışından temin ettiği metro kredilerinin 38,6 milyar liralık kısmının projeyle doğrudan ilgisi olmayan alanlarda kullanıldığı tespit edildi. Bu tutarın 20,1 milyar lirası yurt dışı finansal kuruluşlara, 14,5 milyar lirası ise İBB Grubu’nun operasyonel harcamaları için kullanılan havuz hesaplara aktarıldı.
Raporda, 2019’dan itibaren İBB’ye proje finansmanı olarak toplam 66 milyar lira para girişi gerçekleştiği, bunun 18,1 milyar lirasının doğrudan firmalara ve kişilere aktarıldığı belirtildi. Kalan 9,7 milyar liralık döviz tutarı ise hesaplar arasında farklı para transferleriyle birleştirildiği ve birebir eşleştirme yapılamadığı kaydedildi.
Şüpheli hesap hareketleri de raporda detaylandırıldı. Firari şüpheli Murat Gülibrahimoğlu’nun hesabına toplam 4,4 milyar lira giriş ve 1,1 milyar lira çıkış olduğu, yatırılan paraların çeşitli grup şirketleri üzerinden tekrar dağıtıldığı görüldü. Raporda ayrıca, Gülibrahimoğlu ve Fatih Keleş’in grup şirketlerinden toplam 284 milyon lira para aldığı, bazı ödemelerin “huzur hakkı” olarak kaydedildiği vurgulandı.
İmamoğlu’nun ortağı olduğu SSB Gayrimenkul’den Asoy İnşaat’a 2019-2025 yılları arasında toplam 11,6 milyon lira transfer edildiği, şüpheli şirketler Anatolia Sign İnşaat ve Sistem İnşaat Akaryakıt’a ise 392 milyon lira ve farklı döviz cinslerinden toplam 16,2 milyon dolar ile 7 milyon Euro para girişi olduğu raporda yer aldı.
Soruşturma kapsamında, Ekrem İmamoğlu ve diğer zanlılar “suç örgütü yöneticisi olmak”, “rüşvet”, “irtikap”, “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalarla hakkında işlem yürütülüyor.
İlginizi Çekebilir