© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

İncirli ; Sistem çökmüş durumda

Hekim örgütleri, kamuda çalışan doktorların maaşlarına artış yapılacak olmasını, sağlıktaki sorunların düzeltilmesi için yeterli bulmadı ve uyarıda bulundu

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Tabipler Birliği'nde düzenlenen etkinlikte, kamu sektöründe görev yapan doktorların maaşlarına artış yapılacağını açıkladı.

Bu doğrultuda 2011'den önce göreve başlayan hekimlerin maaşına 2 bin 200 ve 2011'den sonra göreve başlayanlara ise bin 200 TL artış yapılması hedefleniyor.

Ancak doktorların örgütlü olduğu Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ve Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), sağlıktaki sorunları düzeltmek için sadece doktorlara maaş artışı yapılmasını yetersiz buldu.

KIBRIS Gazetesi'ne konuşan birlik ve sendika başkanları, sağlıktaki sorunların çözülmesi için kat edilmesi gereken daha çok yol olduğunu ifade etti.

Arifoğlu: Kat edilmesi gereken çok yol var

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu, hekim maaşlarına yapılan bu artışların zaten yapılması gerektiğini söyledi ve bu durumun hekimler için çok büyük bir sıkıntı olduğunu anlattı.

Özellikle yeni göreve başlayan hekimlerin maaşlarının düşük olması nedeniyle istifa ettiğini hatırlatan Arifoğlu, "Bu nedenle o artış, o açından bakıldığında zaten yapılması gerekiyordu. Ama sadece bu yapılan artışla sağlık sistemini düzeltmek de mümkün değildir" dedi.

Daha birçok problem olduğundan söz eden Arifoğlu, hastanelerde alt yapı problemleri olup, sistemle ilgili sıkıntıların da devam ettiğini ifade etti.

“Genel Sağlık Sigortası şart”

Arifoğlu, Genel Sağlık Sigortası'nın çıkmasının şart olduğunu söyledi ve sağlığın, Genel Sağlık Sigortası çıkmadan mevcut sevk sistemiyle sürdürülebilmesinin zor olduğunu anlattı.

"Bu konuyla ilgili olarak uzun yıllardan beridir söylenen hekim, hakim maaşına da ulaşılamamıştır" diyen Arifoğlu şu şekilde konuştu:

“Özlük hakları eşitlenmiş değildir. Yapılan artışlar emekliliğe yansımamaktadır. Genel Sağlık Sigortası'nın çıkması özel hekimler için de önemlidir. Serbest çalışan hekimler kendilerini ikinci sınıf olarak atfediyorlar. Dün başkanları bu konuda bir açıklama yaptı. Tabi onları da tatmin edici şeyler çıkması gerekir. Özellikle Genel Sağlık Sigortası çıkmasıyla beraber, hastaların özel hekimlere gitme yolu da daha da açılacaktır. Sadece bu yeterli değildir.”

İncirli: Sistem çökmüş durumda

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, sağlık sistemindeki bozukluklara işaret etti ve “acil serviste ateşi yükselen çocukların ateşini düşürmek için, ateş düşürücü bulamıyoruz” dedi.

Az hekimle, çok iş, az ücret uygulamasını getiren hükümetleri eleştiren İncirli, ülkede huzur ve barış ortamının ortadan kaldırıldığını savundu.

Göç Yasası diye nitelendirilen yasayı, emeğe ve ülke insanına yapılmış en büyük günah olarak nitelendiren Sıla Usar İncirli, sağlık sisteminde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kamu hekimlerinin hastanelerden ayrıldığını vurguladı.

Sıla Usar İncirli, 2017 itibarıyla 5 hekimin kamu hastanelerinden ayrıldığına işaret etti. İncirli ayrıca bunların yerinin ise doldurulamadığını ve ilan edilen münhallere başvuru bulunmadığını kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER