İngiltere’den Brexit’e karşı kemer gevşetme stratejisi
DÜNYAİngiltere’de hükümet, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış (Brexit) öncesindeki son bütçe planlamasıyla yavaşlayan ekonomiyi canlı tutmak, alım gücü azalan halkın desteğini kazanmak için kemer sıkma devrini sonlandırmayı seçti.
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond’ın AB’den çıkış sürecine ilişkin belirsizliklerin yüksek olduğu bir ortamda hazırladığı bütçe düzenlemelerinde, finans krizinin ardından yine Muhafazakar Parti’nin 2010’dan itibaren uygulamaya soktuğu kemer sıkma politikasının sonlandırılması kararı çıktı. İngiltere’nin AB’den çıkış sürecine ilişkin “anlaşmasız ayrılık” (no deal) dahil olmak üzere tüm senaryoların masada olduğu bir ortamda, “kemer sıkma sürecinin sonu” olarak ortaya konan bütçenin ne kadar uygulanabilir olduğu ise tartışmalı.
İngiltere bütçesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İngiltere Ekonomi Bakanı John Glen, “Sonunda Britanya vatandaşlarının sıkı çalışmasının karşılığını görüyoruz. Son derece önemli kamu harcamalarına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda İngiltere’nin bütçe açığını ve borcunu azaltmak konusunda da kararlıyız.” değerlendirmesinde bulundu.
Glen, son bütçe planlaması kapsamında İngiltere’nin AB’den çıkış sürecine ilişkin gerekli hazırlıkları tamamlaması için geçen sene 1,5 milyar sterlin olan ödeneğin bu yıl 2 milyar sterline çıkarıldığını kaydetti. İngiltere’nin ekonomik büyümesinin geçmişe kıyasla daha düşük olmasına rağmen, kemer sıkma döneminin nasıl sonlandırılacağına ilişkin soruya Glen, “Burada kilit mesele Bütçe Sorumluluk Ofisi (OBR). Maliye Bakanı Philip Hammond bu tahminler üzerinde karar alıyor.” şeklinde cevap verdi.
İngiltere’de büyüme projeksiyonlarının hükümet ve hazineden bağımsız olan Bütçe Sorumluluk Ofisi tarafından yapıldığını hatırlatan Glen, şu an bu tahminlerin esas alınmasına rağmen ileride kurumun tahminlerinin revize edebileceğine dikkati çekti.
İngiltere Ekonomi Bakanı Glen, “OBR dikkate değer bir şekilde borçlanma ihtiyacımızın azalacağını öngörüyor. Bu da bize bütçe üzerinde bu kararları verebilecek önemli bir alan sağlıyor. Bu şekilde vergi dilimi tavanını yükseltebiliyor, ülkenin sağlık sistemi için önemli kararlar alabiliyoruz.” diye konuştu.
İngiltere’nin önümüzdeki yıllara ilişkin büyüme projeksiyonlarının geçmişteki büyümesi kıyaslandığında daha düşük olduğunun altını çizen Glen, “OBR tarafından açıklanan büyüme tahminleri geçmişe göre daha ılımlı olsa bile halen pozitif. “ ifadesini kullandı. Bakan Glen ayrıca İngiltere’nin AB’den ayrılırken olası bir anlaşmaya varılması durumunda buradan da “bir kar payının” gelmesinin beklendiğini, bunun da ekonomiye olumu şekilde yansımasının beklendiğini vurguladı.
SAĞLIK SİSTEMİNE 20,5 MİLYAR STERLİN YATIRIM PLANI
Hafta başında İngiliz parlamentosunda ülkenin AB’den ayrılmadan önceki son bütçe düzenlemelerine ilişkin konuşan İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, "Kemer sıkma devri nihayet sona eriyor." ifadesini kullanmıştı.
Bağımsız Bütçe Sorumluluk Ofisi'nin İngiltere'nin büyüme performansına ilişkin tahminlerini de paylaşan Hammond, İngiltere'nin 2019 yılı için büyüme tahmininin yüzde 1,3'ten, 1,6'ya yükseltildiğini vurgulamıştı.
OBR tahminlerine göre İngiliz ekonomisinin, 2020'de yüzde 1,4, 2021'de yüzde 1,4, 2022'de yüzde 1,5 ve 2023'te ise yüzde 1,6 büyümesi bekleniyor. Bütçe düzenlemelerinin en önemli kısımlarından biri olan ulusal sağlık sistemi (NHS) ise gelecek beş yıl içinde NHS için 20,5 milyar sterlin daha
İlginizi Çekebilir