© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

İntihara sürükleyen oyun

Rusya’da sosyal arkadaşlık sitesi üzerinden başlatılan ve oyunseverlerin gündemine giren Blue Whale (Mavi Balina) oyunu, şimdilerde bir Türk gencinin intiharına neden olduğu iddiası ile gündemde. Oyun sebebiyle bugüne kadar sadece Rusya’da 130‘dan fazla gencin intihar ettiği belirtiliyor. Blue Whale (Mavi Balina) oyunu nedir? Sadece bir kurgu mu yoksa gerçeğin kendisi mi? Psikolojisi bozuk 21 yaşında bir programcı tarafından tasarlandığı bilinen oyun, çeşitli yöneticiler tarafından oyunculara verilen 50 farklı görev ile tamamlanıyor. Çok kısa bir zaman önce oyununun programcılarından biri, oyunla ilgili dehşet verici şeyler anlatarak bu konudaki suçunu itiraf etti. Bu olayın ardından, oyunun tasarımcısıyla birlikte oyunda yetkili olan diğer kişiler de ülkede aranmaya başladı. Öyle ki, psikolog bir kadın dahi bu oyundan dolayı şu an polis tarafından aranıyor. Aranma nedeni ise oyunun müziklerini ve videolarını oyuncuların bilinçaltına etki edecek şekilde hazırlamak ve intihara teşvik edilmelerini sağlamak!

OYUNCULAR NEDEN İNTİHAR EDİYOR?

Öncelikle belirtmek istiyoruz ki, bu sorunun cevabı oyunun içinde değil. Öncelikle, oyundaki müzikler ve görseller oyuncuların bilinçaltındaki kırılgan yapıyı hedef alıyor. Bu müzikler ve görseller oyuncularda korku, güçsüzlük, iletişim problemleri, çaresizlik ve derin üzüntüye sebep oluyor. Bu durum da oyuncunun bilinç altının kontrol dışı kalmasına sebep oluyor. Bir sonraki aşamada ise oyuncular saplantı, mutsuzluk, çaresizlik, hüzne boğulma ve hayatın basitliği gibi düşüncelere sürükleniyor.

Tam da bu aşamada kullanılan psikolojik teknikler, oyuncunun algısını kademeli olarak kaydırıyor. İnsan psikolojisine göre, bu şekilde düşüncelere sürüklenen insanlara bir şey yaptırmak istenildiği zaman önce ufak taleplerde bulunuluyor. Bunlar tamamlandığında ise yerlerine daha büyük ve ciddi talepler geliyor. Kişi, istenileni yapmaktan asla rahatsız olmayacak ve artık sadece yönlendiriciye güvendiği için iyi veya kötü bir şeye yönlendirildiğini fark edemeyecek hale geliyor. Çocuklar ise bu konuda çok daha büyük tehlike altında. Çünkü, çocukların beyinleri henüz gelişme aşamasında olduğu için bu teknik maalesef ki onlarda çok daha hızlı ve kolay şekilde uygulanıyor. Bu tekniğin farklı yöntemlerine, kullanılma alanlarına satış&pazarlama ve ikna tekniklerinde rastlanıyor.

Oyunda verilen görevler

Şimdi intihara sürüklediği iddia edilen oyunla ilgili detaylara geri dönelim ve bahsi geçen 50 görevin neler olduğuna hep birlikte bakalım:

Bir jilet aracılığı ile elinize “f57” çizin ve fotoğrafını gönderin.
Sabah 4:20’de uyanın, size gönderilen psikopatça görünen korkunç videoları izleyin.
Kolunuzu derin olmayacak şekilde 3 kez damarlarınızla birlikte kesin ve fotoğrafını gönderin.
Bir kağıt üzerine balina resmi çizip fotoğrafını gönderin.
Eğer bir balina olmaya hazırsanız, bacağınızı keserek evet çizin. Yoksa, kendinizi birçok kez cezalandırma amaçlı kesin. Verilen şifreli görevi çözün.
Elinize “f40” çizin ve fotoğrafını gönderin.
vKontakte durumunuza “#ben_balinayım” (rus. #я_кит) yazın.
Korkularınızı aşın.
Sabah 4:20’de uyanın ve çatıya çıkın. Ne kadar yüksek, o kadar iyi.
Elinize bir balina çizin. Ve fotoğrafını çekerek gönderin.
Gün boyu psikopatça görünen korku videoları izleyin.
Onların size gönderdikleri müzikleri dinleyin.
Dudağınızı kesin.
Elinize defalarca iğne batırın.
Kendinize acı verecek bir şey yapın ve hasta olun.
Bulabildiğiniz en yüksek çatıya çıkın ve köşesinde bir süre bekleyin.
Bir köprüye gidin ve köşesinde bekleyin.
Bir vinç bulup tepesine çıkın ya da çıkmayı deneyin.
Güvenilir olup olmadığınız kontrol edilecek.
Skype aracılığıyla bir balina ile yani sizin gibi bir oyuncu veya kurucu ile konuşun.
Bir çatıya çıkıp köşesinde bacaklarınızı aşağıya doğru sallayarak oturun.
Başka bir şifreli görevi çözün.
Gizli görev.
Bir balina ile buluşun.
Kurucu, size ölüm tarihinizi söyleyecek ve bunu kabul etmek zorundasınız.
Sabah 4:20’de uyanıp bir demir yolu bularak raylarda gezin.
Gün boyu hiç kimse ile konuşmayın.
Balina olduğunuza dair yemin edin.

Oyun kurallarında görüldüğü gibi, oyunculardan 29. ve 49. görevler arasında her gün sabah 04:20’de uyanıp oyunun kurucusunun gönderdiği müzik ve korkunç videoları izlenmesi veya dinlenmesi isteniyor.

Sonuncu görev olan 50. görevde ise oyuncunun çatıdan atlayarak intihar etmesi isteniyor.

İlk bakışta aklımıza takılan soru şu; bir insanın bunları yapmasını sağlayacak bu korkunç sistem nasıl geliştiriliyor? Bunun cevabı biraz oyunda, biraz da oyuncuların kişiliğinde saklı. Oyunda izlenilmesi istenen videolar ve dinlenilmesi istenen müzikler yukarıda da bahsettiğimiz gibi şu an ülkede aranan bir psikolog tarafından oyunun hedefine yönelik itinayla hazırlanmış ve direkt olarak oyuncuların bilinçaltına etki ediyor. Oyundan vazgeçmek ya da yarın bırakmak zorunda kalan oyuncuların ise, oyunun yöneticileri tarafından “ailelerine zarar verecekleri”ni söylemiyle tehdit ettiği belirtiliyor. 35. günün sonunda verilen bütün görevleri tamamlayan oyuncularsa, tam da hedeflendiği gibi artık istemsiz, hareketsiz ve dünyadan çok farklı bir yaşamın var olduğunu düşünmeye götüren ölümcül bir yola çoktan girmiş oluyorlar.

 

İlginç olan şu ki; bugüne kadar bu oyunu oynayanlar güçsüz ya da zihnen gelişmemiş insanlar değil. Aksine kafası çok çalışan, zeki kişiler oldukları görülüyor. Oyunculardan bir grup, oyuna başlama gerekçelerinin sadece merak olduğunu söylüyorlar. Bir başka grup ise oyunla ilgili duydukları şeylerin ardından kendilerine “İnsanlar gerçekten bunları yapmışlar mıdır?” diye sorarak oyunu oynamaya başladıklarını ifade ediyorlar. Kurgudan korkunç gerçeğe bu şekilde varılan oyun nedeniyle Rusya’da 130’dan fazla gencin intihar ettiği iddia ediliyor. Oyunla ilgili en son ortaya çıkan vakanın ülkemizde yaşanması ise, artık Türkiye’deki gençlerin de maalesef bu korkunç oyunun tuzağına düşmüş olduğunu gösteriyor.

Peki toplumsal bir sorun olan bu zararlı oyunlar için çözüm ne?

AİLELER ÇOK DİKKAT ETMELİ

Aileler bu tarz tehlikeli oyunlar karşısında çok bilinçli olmalı. Çocuklarının teknolojiye olan ilişkilerini kontrollü bir şekilde desteklemek, geliştirmek, faydalı bir şekilde kullanabilir hale getirmek dışında en çok ihtiyaç duydukları şeyin aileleri tarafından benimsenmek olduğunu da unutmamalı. Ailesi tarafından sevgi gösterilen, bilgisayar dışındaki günlük hayatta spor, sanat, okuma, yazma gibi bir meşguliyetleri bulunan çocuklar bu tarz tehlikeli oyunlardan da korunmuş oluyor. Eğer çocuk bir oyunu merak ettiyse ve onu mutlaka oynamak istiyorsa, oyunun bir tarafında çocuk, diğer tarafında ise mutlaka anne ya da baba yer alarak oynamalı. Yani ailenin de çocukla birlikte vakit geçirmesi, onu oyun dünyasında dahi kontrol altında tutması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER