İran ile ABD arasındaki nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre’de başladı
DÜNYAİran ile ABD arasında Umman’ın arabuluculuğunda yürütülen nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre’de başladı. Taraflar, yaptırımların kaldırılması ve uranyum zenginleştirme konularında anlaşmazlık yaşıyor.
İran ile ABD arasında Umman’ın arabuluculuğunda yürütülen nükleer müzakerelerin ikinci turu İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Görüşmeler, Umman’ın Cenevre Büyükelçiliğinde dolaylı temaslar şeklinde gerçekleştiriliyor.
İsrail ve ABD’nin Haziran 2025’te İran’a yönelik saldırıları nedeniyle kesintiye uğrayan diplomatik süreç, Umman’ın başkenti Maskat’ta yapılan ilk turun ardından yeniden canlandırılmış ve ikinci tur için Cenevre’ye taşınmıştı.
Cenevre’deki görüşmelerde İran heyetine Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi başkanlık ederken, ABD tarafını Başkan Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff temsil ediyor. Süreç, Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi’nin koordinasyonunda yürütülüyor.
İran Dışişleri Bakanlığı, müzakere heyetinde teknik, hukuki ve ekonomik uzmanların da yer aldığını ve Tahran yönetiminin özellikle ekonomik yaptırımların kaldırılmasına odaklandığını bildirdi.
Taraflar arasındaki temel anlaşmazlık başlıklarını uranyum zenginleştirme faaliyetleri ve yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun İran dışına çıkarılması oluşturuyor. İran, nükleer programını belirli sınırlamalar çerçevesinde sürdürmek karşılığında yaptırımların kaldırılmasını isterken, ABD uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tamamen durdurulmasını talep ediyor.
Öte yandan ABD’nin bölgedeki askeri varlığını sürdürmesi ve İran Devrim Muhafızları’nın Hürmüz Boğazı’nda başlattığı tatbikat, diplomatik sürece rağmen sahadaki gerilimin devam ettiğini gösteriyor.
Cenevre’deki ikinci tur görüşmelerde somut ilerleme sağlanıp sağlanamayacağı, bölgesel güvenlik dengeleri ve küresel enerji piyasaları açısından kritik önem taşıyor.
İlginizi Çekebilir