© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

İşinizin Sizi Tükenmişlik Sendromuna Sürüklediğinin 5 İşareti

Kariyer yapmak, çalışmak ve belirlenen hedeflere ulaşmak çoğu insanın hayatının büyük bir bölümünü kaplıyor. Ancak sevdiği işi yapanlar için de her zaman her şey yolunda gitmiyor...

Birçok kişi sevdiği ya da hayalini kurduğu işi yapma fırsatı bulamıyor. Özellikle ülkemizde büyük hayallerle başlayan kariyer yolculukları hayal kırıklıklarıyla son buluyor. Bazen yapılan iş, bazen çalışılan yer bazen de çalışılan insanlar bu buruk sona sebep oluyor. Ancak sevdiği işi yapma fırsatı yakalayanlar için de her zaman her şey mükemmel ilerlemiyor. Eğer siz de iyi olduğunuzu düşündüğünüz ve sevdiğiniz bir işte çalışırken tükenmiş ve isteksiz hissediyorsanız aşağıdaki belirtilere göz atın. Sonrasında bu duruma nasıl çözümler bulabileceğimize birlikte bakalım…

1. Her zaman yorgun hissediyorsanız


İyi bir uyku çekip, koca hafta sonunu dinlenerek geçirdiğiniz halde hala yorgun hissediyor, enerjinizin bittiğini düşünüyorsanız bu, tükenmişlik durumunun en büyük belirtilerinden biri. Ayrıca eğer işiniz yüzünden tükenmiş hissediyorsanız muhtemelen aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek de size zor gelecektir ve hiçbir etkinliğe katılacak hevesiniz yoktur.

 

2. Yaptığınız işle alakanız yoksa


Bu daha çok işi sadece yapmış olmak için yapmak anlamına geliyor. Yani artık işinizi geliştirmek istemiyor, detaylarıyla ilgilenmiyor, çok da önemsemiyor ve günden güne yaptığınız işten uzaklaşıyorsanız bir şeyler ters gidiyor olabilir. Yapılan işe karşı sahip olunan motivasyon kaybolmuştur ve sürekli işleri erteleme isteği baş gösterir. Genellikle günler başarı hissi olmadan son bulur. Yapılacak işlerin son teslim tarihleri önem kazanır, ertelemeler sıklaşır.

3. İşiniz üzerinde hiçbir kontrolünüz ve etkiniz olmadığını düşünmeye başladıysanız


Tükenmişlik baş gösterdiğinde amacınızı kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz. İşinizde hiçbir fark yaratamadığınızı, kimsenin sizi dikkate almadığını düşünebilir ve sonucuna büyük bir çaresizliğe kapılabilirsiniz. Bu güçsüzlük duygusu sizi işinizden daha fazla uzaklaştırır ve durumu daha kötü bir hale getirir.

4. İşinizi artık iyi yapamıyorsanız


İş yaparken daha az verimli olmak artık bir süreklilik haline geldiyse ve geçici bir durum olmaktan çıktıysa bu da tükenmişliğin bir diğer belirtilerinden biri. Verimin düşmesinin yanı sıra dikkatsizlik ve yapılan kritik hatalar da diğer belirtiler arasında.

 

5. Sürekli hastalanıyorsanız


Bu tamamen ruhsal bir problem gibi görünse de yoğun stres ve tükenmişlik hissi bir süre sonra vücudunuzun da tepki vermesine neden olacaktır. Baş ağrısı, mide problemleri, kas ağrıları, hipertansiyon, soğuk algınlığı ve uyku bozuklukları bilinen en belirgin belirtiler.

İşinde tükenmişlik sendromu yaşayanlar bu durumla nasıl baş edebilirler?


Bu durum aslında çalışandan çok iş yerinin de problemi olmalıdır. Bir çok iş veren ya da yönetici çalışanları bu duruma sürükler. Ancak iş yeriniz bu duruma bir çözüm getirmiyorsa sizin de yapabileceğiniz şeyler var.

Eğer iş hayatınız tüm hayatınızı bu kadar derinden etkiliyorsa kariyer planınızı gözden geçirin. Eksileri ve artıları masaya yatırarak iş değişikliğinin hayatınızda yaratacağı etkiyi düşünün. Size yeni bir bakış açısı kazandırabilecek, güvendiğiniz kişilerle konuşun. Fikir almak ve başka hikayeler dinlemek bu süreçte iyi gelebilir.

Hobi edinin. Eğer işinizle ilgili konularla boğulduysanız ve bu durumdan kurtulamıyorsanız dikkatinini başka bir şeye vermeye çalışın. Hep yapmak istediğiniz şeyleri düşünün ve küçük de olsa bir adım atın. Eğer bir kursa başlayacak bütçeniz yoksa ücretsiz online derslerden faydalanın. Youtube’da birçok hobi için başlangıç seviyesinde eğitimler bulabilirsiniz. Ayrıca işinizde de faydalı olacak bir şeyler yapmak isterseniz dilinizi geliştirin ya da yeni bir dil öğrenmek için adım atın.

Eğer mümkünse kendinizi dinlemek ve sizi bunaltan bu ortamdan uzaklaşmak için tatile çıkın. Bu süreçte işle ilgili herhangi bir şey görmemeye ve duymamaya çalışın. Bunu bir detoks olarak düşünün. Döndüğünüzde eğer hala aynı problemi yaşıyorsanız psikolojik destek ya da iş değişikliği gibi çözümleri düşünmeye başlayın.

İşle ilgili bir günlük tutmayı deneyin. Sorunu bilmiyorsanız kaynağına inmeye çalışın. İş yerinde neler yaşıyosunuz ve sonucunda neler hissediyorsunuz? Birkaç hafta günlük tuttuktan sonra yazdıklarınıza bakın. Muhtemelen sizi tükenmişliğe sürükleyen problemi bulacaksınız.

Bu gibi durumlarda “Çivi çiviyi söker” mantığı da zaman zaman etkili olabilir. Eğer tükenmiş hissediyorsanız işinizden uzaklaşmak yerine sizi heyecanlandıran işler yapmaya çalışın. İşe ilk başladığınız ve heyecanlı olduğunuzu zamanları düşünün. Ne değişti? Sizi tekrar işinize bağlayacak ve heyecanlandıracak şeyler için harekete geçin. Gerekirse yöneticinizle konuşun.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER