© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

İZBUL'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Lefkoşa, 10 Mart 16 (T.A.K.): Sağlık Bakanı Salih İzbul, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar üç böbrek nakli yapıldığını, bundan sonraki hedefin kadavradan nakil olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, “Dünya Böbrek Günü” nedeniyle “Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar” konulu sempozyum düzenledi.

Sempozyumun açılış konuşmalarını sırasıyla, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Nefrolog Deren Oygar, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Tülin Köseoğlu, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Sağlık Bakanı Salih İzbul ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yaptı.

Konuşmaların ardından Zerrin Akalın’ın hayatı ve başarılarının anlatıldığı bir slayt gösterisi sunuldu.

Sosyal program ve bilimsel program olarak iki bölümde düzenlenen sempozyum saat 18.00’de sona erecek.

OYGAR: “BÖBREK HASTALIKLARINA DİKKAT ÇEKİLECEK”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Nefrolog Deren Oygar, Mart ayının ikinci Perşembesi olan “Dünya Böbrek Günü”nde böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla etkinlikler düzenlendiğini belirtti.

Bu yıl “Dünya Böbrek Günü”nde çocuk ve böbrek hastalıkları konusunun ön plana çıkarıldığını söyleyen Oygar, sempozyumda bu konunun yanında, kadavradan organ nakli konusunun da irdeleneceğini ifade etti.

Oygar, konuşmasında geçen yıl vefat eden Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın’ı da andı.

KÖSEOĞLU: “BİLİNÇLENMENİN TEK YOLU EĞİTİM”

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Tülin Köseoğlu, derneğin Doku ve Organ Nakli Yasası’nın geçmesi sürecinde verdiği mücadeleye değindi.

Yasanın geçtiğini ve organ nakli ameliyatlarının başarıyla yapıldığını söyleyen Köseoğlu, dernek eski Başkanı Zerrin Akalın’ın yasa konusunda verdiği mücadelenin unutulmayacağını belirtti.

Halkın böbrek hastalıkları konusunda bilinçlenmesinin tek yolunun eğitim olduğuna vurgu yapan Köseoğlu, buna yönelik olarak okullarda öğrencilere yönelik sempozyumlar düzenlediklerini kaydetti.

Köseoğlu, dernek çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Köseoğlu, Cumartesi günü saat 11.00’de Dereboyu’nda böbrek hastalıkları ve böbreklerin korunmasında farkındalık yaratabilmek için yapılacak yürüyüşe tüm halkı davet etti.

KAHVECİ: “DESTEK VE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, KKTC’de organ nakli konusunda yapılan çalışmaları takip ettiklerini, tavsiye ve destek verdiklerini belirtti.

Türkiye’de “Uluslararası Organ Nakli Projesi”ni başlattıklarını söyleyen Kahveci, teknik işbirliği yapmayı hedeflediklerini ve projeye 71 ülkenin katıldığını kaydetti. Kahveci, projeyle ilgili bilgi verdi.

Organ naklinde düzenleyici yasal çerçevenin önemli olduğunu, yasa olmazsa devletin kontrol ve denetim yapamayacağını belirten Kahveci, KKTC’de yasanın geçmesinin bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Kahveci, bugünkü sempozyumda kadavradan nakil konusunun da görüşüleceğini, deneyimlerini paylaşacaklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

BESİM: “BÖBREK HASTALIKLARINDA DÜNYA STANDARTLARI ÜZERİNDEYİZ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın geçmesinin bir başarı öyküsü olduğunu söyleyerek, “El ele verirsek her şeyi başarırız” dedi.

Yasanın geçmesinden sonra nakillerin başladığını anımsatan Besim, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde böbrek nakillerinin başarıyla yapıldığını ifade etti.

Besim, katkılarından ötürü Dr. Deren Oygar’a teşekkür etti. Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği eski Başkanı Zerrin Akalın’ın yasa için çok mücadele ettiğini söyleyen Besim, “Onu vefa ve saygı ile anıyorum” dedi.

Çağdaş dünyada nakillerin daha çok kadavradan yapıldığına işaret eden Besim, bunun ülkede de başlatılması gerektiğini ve buna yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Besim, “Böbrek hastalıklarında dünya standartları üzerindeyiz. Önlem almalıyız” diye konuştu.

İZBUL: “HEDEF KADAVRADAN ORGAN NAKLİNE BAŞLAMAK”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, kronik organ yetmezliklerinin ciddi olarak ele alınması gereken önemli sorunlar olduğunu belirtti.

Devletin bu konuda organizasyon sağlama ve yasal altyapı oluşturma sorumluluğu bulunduğunu söyleyen İzbul, bilimsel eğitim ve fakındalık çalışmalarının ise sivil toplum örgütleri tarafından yapılabileceğini kaydetti.

İzbul, ülkede üç merkezde diyaliz yapılabildiğini ve hastaların rahat tedavi alabilmeleri adına çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. İzbul “70’lerde başlayan diyaliz olayı son dönemlerde büyük ilerleme kaydetti” dedi.

Böbrek nakli ameliyatlarının başladığını vurgulayan İzbul, üç böbrek naklinin canlıdan yapıldığını, hedeflerinin kadavradan organ nakline başlamak olduğunu belirtti.

Bunu sağlamak için entegre şekilde çalışmak gerektiğini söyleyen İzbul, “Kronik hastaları normal hayatlarına döndürmek bizi mutlu edecektir” diye konuştu.

İzbul, sempozyuma ve yasanın çıkmasına katkı koyanlara teşekkür ederken, yasanın çıkmasında Zerrin Akalın’ın büyük emeği bulunduğunu söyledi.

SİBER: “GEÇMİŞTE HAYAL OLAN AMELİYATLAR BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “Devlet, bireyin farkındalığı ve sivil toplum örgütleri bir araya gelirse her şeyi başarabiliriz” dedi.

Siber, doktorluk mesleğine ilk başladığı günlerde böbrek nakli ve by-pass gibi ameliyatları yapmanın hayal olduğunu ancak bugün bu ameliyatların başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Ülkenin insan kaynağı yönünden zengin olduğunu söyleyen Siber, “Yeter ki organize olalım, yasaları geçirelim” diye konuştu.

Organ nakline ilişkin yasanın geçmesinde Zerrin Akalın’ın çalışmalarının ve emeğinin büyük olduğunu söyleyen Siber, yasanın geçtiğini, böbrek nakli ameliyatlarının başarı ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Siber, kadavradan nakil konusunda da başarılı olunacağını umut ettiğini belirtti. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER