© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Kafeini yanlış tanıyor olabilirsiniz

Kahve içerken hem enerji doluyor hem de içerdiği kafeinin zararlarını düşünüp kendinizi hatalı mı hissediyorsunuz? Aslında kafein hakkında birçok kişinin doğru olduğunu düşündüğü yanlış veya eksik bilgiler var. İşte kahvenin keyfini doya doya çıkarmak için kafein hakkında doğru bilinen yanlışlar...

Kafein Bağımlılık Yapar

Birçoğumuzun sabah kahvemizi içmeden ayılamadığı bir gerçek, ancak uzmanlar kafeinin bağımlılık yapmadığını belirtiyor. Kafeini aniden kesmenin geçici baş ağrılarına veya asabiyete sebep olabilmesi dışında başka bir etkisi yok, bunlar da sadece bir ya da iki gün sürüyor.

Uykudan Önce Kafein Tüketilmez

Her ne kadar gece uykusundan önce kafein tüketilmemesi gerektiği doğru bir bilgi olsa da, eğer sadece kısa bir şekerleme yapacaksanız doğru bir zamanlama ile hem kafeinin hem de uykunun etkisini katlayabilirsiniz. Uyanıkken beynimiz adenozin denen bir madde üretiyor, bu madde kafeinle birleştiğinde ise ‘ayılma’ hissi yaşanıyor. Kafeinin etkisi tüketildikten yaklaşık yarım saat sonra maksimuma çıkıyor. Yarım saatlik bir uykudan uyandığınızda beyniniz yeniden adenozin üretmeye başlayacak ve kafeninin etkisinin de zirve yapmasıyla birlikte tamamen uyanık olduğunuzu hissedeceksiniz.

Kafein Alkolün Etkisini Azaltır

Bu sadece filmlerde gördüğümüz bir efsaneden ibaret. Alkol aldıktan sonra kahve içmenin alkolün sebep olduğu tepki süresinin artması ve karar verme yetisinin azalması gibi sorunları ortadan kaldırma gibi bir etkisi bulunmuyor. Aksine alkol aldıktan sonra kahve içen kişinin ayıldığını düşünerek davranması büyük bir risk ortaya çıkarıyor.

Kafein Sağlığa Zararlıdır

Kafeninin birçok rahatsızlığa sebep olduğu düşünülüyor, oysa aksine sağlık için faydası bile bulunuyor. Johns Hopkins’te yapılan bir araştırma kafeninin hafızayı geliştirdiğini ortaya çıkardı. Edinburgh ve Southampton Üniversiteleri’nde yapılan araştırmalardaysa günde iki fincan kahve içmenin karaciğer kanseri riskini azalttığı görüldü. Harvard’daki araştırmacılar kahve içmenin Parkinson hastalığına yakalanma ihtimalini düşürdüğünü keşfetti.

Kafein Uykusuzluğa Yol Açar

Vücudumuz kafeini çok hızlı absorbe eder, ancak kafein aynı hızda vücudumuzdan çıkar. Kafeinin yüzde ellisi beş ile yedi saat arasında kaybolurken, on saat sonra ise yüzde 75’i yok olur. Yani akşam üstü kahvenizi uyku saatinizden en az altı saat önce içtiğinizde, kafeine bağlı herhangi bir uyku problemi yaşama ihtimaliniz çok düşük olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER