Kalavaç Muhtarı'nın Başarı Öyküsü
GÜNDEMKalavaç Muhtarı Ömer Meraklı'nın başarı öyküsünün ardında şüphesiz, köyüne ve ülkesine olan sevgisi yatıyor…
Kıbrıs Kültürü'ne aşık olan Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı'nın bu aşkı, kılık kıyafetine, evinin içerisindeki eşyalara kadar yansımış durumda.
Ayağında çizmesi, başında şapkası ve pala bıyıkları ile de Kıbrıs kültürünü yaşatmaya devam eden Meraklı, kendisine "Neden yaz kış çizme giyiyorsun" diye sorulduğunda da "Benim işim belli olmaz, biri çağırır, yardım ister, dağa, ovaya gitmek zorunda kalırım. Her an hazır olmalıyım" diyerek de yardımseverliğini gösteriyor.
Köyü için elini taşın altına koymaktan hiç bir zaman kaçmayan Ömer Meraklı, Kalavaç'ın pilot köy seçilmesi için de kapı kapı gezip, projeler hazırladı ve Avrupa Birliği'ne sundu.
Tabiki Meraklı'nın bu çabaları boşa çıkmadı ve Avrupa Birliği finansmanı ile köy meydanı ve köydeki 15 bina restore edildi.
Meraklı'nın köyü için yaptıkları bunlarla da sınırlı kalmayıp, köyün su sorununun çözülmesi adına da daha birçok proje için gece gündüz demeden çalıştı.
Ömer Meraklı, başarısının sırrı olarak ise biraz diktatör olmasını görüyor.
Savaşın zorluklarını yaşadı
1955 yılında Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar arasında çatışmaların ve savaşın yaşadığı yıllarda doğan Meraklı, o yılların zorluklarını fazlasıyla yaşadı.
Gönendere'deki okulda eğitim gördüğü sürece müzik dersi görmeyen Ömer Meraklı, Lefkoşa'daki Bayraktar Okulu'na gittiğinde müzik dersiyle tanıştı.
Ancak daha önceden müzik dersi görmemesi nedeniyle, tek ders olarak müzikten sınıfta kalıp, okul değiştirdi.
Yıllarca denize gidemedi…
Kıbrıs'taki çatışmalar ve savaş döneminde doğuş olmanın her anlamda zorluğunu yaşayan Meraklı yıllarca deniz göremedi. Meraklı ilk kez denize 12 yaşındayken gidebildi.
Unutulmaz acı...
Gönendere'de okuduğu yıllarda okulun Larnaka'ya bir gezi düzenlediğini anlatan Meraklı, o gezide otobüslerinin karşıdan gelen kamyonla çarpıştığını söyledi.
Meraklı, bu kazada 4 arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini ifade ederek, artık o okula devam edemediğini ve büyük bir travma yaşadığını kaydetti.
Hep çalışkan biri oldu...
Muhtar olduğu dönemdeki başarısı, çalışkanlığı ve azmi herkes tarafından bilinen Ömer Meraklı'nın azim öyküsü aslında o muhtarlığa adım atmadan başladı.
Bir dönem Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel ve Mali Sekreterliği'ni yapan Meraklı, turizm mezunu olması nedeniyle birçok otelde çalıştı, ardından Vakıflar İdaresi'nin avlusundaki büfeyi çalıştırdı.
Meraklı, KTEZO'nun Genel ve Mali Sekreterliği'ni yaptığı dönemde Lokmacı kapısının açılması için çok mücadele verdi.
Eski eşyalara çok meraklı
Ömer Meraklı'nın evine girer girmez, hemen eski eşyalar göze çarpıyor. Her biri Kıbrıs kültürünün bir parçası olan bu eşyaların tek tek tarihini, hangi dönemden kaldığını araştıran Meraklı, bu bilgileri köyü ziyaret edenlerle de paylaşıyor. Meraklı'ya göre bu eşyaların o dönemlerde hangi amaçlarla kullanıldığını bilmek çok önemli.
Doğayı seviyor...
Geçmişte avlanmaya da meraklı olan Ömer Meraklı, "Artık kuşlara acıyorum. Özellikle kekliklere. Bu nedenle avlanmıyorum" dedi.
Meraklı, her gün ovaya gidip, dolaştığını ve bununda kendisine huzur verdiğini anlattı.
Sadece eşya değil, belgeler de...
Ömer Meraklı'nın geçmişte kalma sakladığı eşyalar arasında köyün koçanı gibi önemli belgeler de bulunuyor.
Meraklı şu şekilde konuştu:
“1571 yılında dedelerimiz geldiğinde bu topraklara sahip çıkarlar. 1878'de ise İngiliz bu topraklar size çoktur kiliseye vereceğim der. Dedelerimiz isyan eder ve konuyu Lonrada'ki Biritanya İmparatorluğu Mahkemesi'ne taşır. Açmış olduğu davayı dedelerimiz kazanır. 1907'de bu belgeleri alırlar.”
“Denktaş bile gelip koçanları inceledi”
Meraklı, kendisinde Kalavaç'ın orijinal koçanlarının olduğunu söylediğinde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif
Denktaş'ın bile inanmayarak gelip koçanları görmek istediğini söyledi.
Denktaş'ın koçanı incelemesinin ardında da üzerindeki mühürden orijinal olduğunu anladığını belirten Meraklı, "Buraya ilk gelenler Hacı Bektaş Veli Türkmen yörükleridir" dedi.
"Bir vesile ile tanıştık, buluştuk, 40 sene geçti"
"Eşinizle nasıl tanıştınız" sorusuna ise Meraklı, "Evliliğimle reklam yapmayı sevmem. Bir vesile ile tanıştık, buluştuk, 40 senedir evliyiz" diye cevap veriyor. Meraklı'nın eşi Behiye Meraklı ile de tatlı tatlı atışmaları dikkat çekiyor. Ömer Meraklı'ya göre mutlu evliliğin sırrı her 3 seferden birinde, eşini dinlemek ve kazanılan parayı eşinin eline vermek.
İlginizi Çekebilir