Kalbinize ne kadar iyi bakıyorsunuz?
SAĞLIK‘Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum’ basın toplantısında çok sevdiğim Rasim Öztekin ve eşi Esra Hanım’la beraberdik. Rasim Öztekin kendi kalp yetersizliği hikâyesini ve proje boyunca yaşadığı deneyimleri anlattı. Bir taksinin şoför koltuğuna geçen ünlü oyuncu, kalp yetersizliği hastaları olan yolcular ve yakınlarıyla sohbet edip hikâyelerini dinledi.
Yolculara hastalıklarının seyrini, hayatlarını nasıl etkilediğini ve bu etkilerle nasıl mücadele ettiklerini soran Öztekin, “Bu hastalığın bilinirliğinin artması için tasarlanan bu projede yer aldığım için çok gururluyum. Kalp yetersizliği tedavisinde en önemli adım yeterince bilgiye sahip olmak ve şikâyetleri olanların bir an önce hekime başvurmaları” dedi. Bilinçlendirme kampanyası kapsamında hasta ve hasta yakınlarıyla çekilen videolar, bu konuda farkındalık ve bilinçlenme sağlamak amacıyla kalbinidinlesen.com ve sosyal medya üzerinden yayınlanıyor.
HER ŞEYİN BAŞI MORAL
Rasim Öztekin kendi hikâyesini anlatırken, eşi Esra Hanım yoğun bakım odasında moralin, hasta ve hasta yakını için çok önemli olduğunu anlattı. “Kendimizi Cunda’daki evimizin bahçesinde hayal ettik ve bu bize moral oldu” dedi. Her şeyin başı moral... Erken teşhis, tedavi olmak ve kalbe iyi bakmak şart. Bu şekilde sağlıklı yaşayabilir ve yaşlanabilirsiniz.
TÜRKİYE'DE RİSK ÇOK YÜKSEK
Toplantıda, TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hakan Altay, hastalığa yönelik bilgiler verdi. Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklar riskinin çok yüksek olduğunu, kalp yetersizliği görülme yaşınınsa diğer ülkelere göre 10 yaş daha erken olduğunu belirten Altay, Türk toplumunda henüz kalp yetersizliği bilincinin gelişmediğine dikkat çekti. Altay, yüzde 5’lik bir kesimin yüksek risk altında olduğunu da sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir